pomóżcie mi pozbyć się chociaż części grzybów z zamrażalnika, bo nie mam już gdzie przechowywać "bieżącej" żywności... mamy też już dość zapiekanek z grzybami (chyba, że coś oryginalnego), zup, sosów oraz smażonych grzybów... może ktoś zna jakieś oryginalne przepisy...? mam sporą ilość do przetworzenia ;-) (aha - grzyby są obgotowane). Z góry dziękuję
Podsmażyć lepiej na samym tłuszczu bez cebuli jak ma to postać w słoikach. Z cebulą często się psują przetwory tego typu. Podsmażona cebulkę można dołożyc jak się grzybki już przygotuje do zjedzenia.
Aleex już patrzyłam na ten Twój przepis, ale powiedz mi, jak i z czym to się potem je?? Holly właśnie się też zastanawiałam, czy można zrobić kotlety z grzybów, ale wydaje mi się, że będą mdłe... jakoś mało przypraw mi do grzybków pasuje... wielkie dzięki i czekam na jeszcze, bo grzybów mam naprawdę mnóóóóstwo, a jutro robię pierogi i chciałabym trochę zamrozić (jedną porcję zaeksperymentuję i do mięsa dodam grzyby - zobaczymy, co wyjdzie)
Witam.Ja robię z takich grzybw żurek.Z kostek rosołowych robię wywar w którym przez około pół godziny gotuję grzyby.Na końcu gotowania dodaję żurek slaski ten z butelki,czosnek drobno posiekany,majeranek sól i pieprz.Do tego osobno duszone ziemniaki zakraszane słoniną,boczkiem .Ja jeszcze podczas duszenia ziemniaków dodaje troche śmietany.
Ja polecam kotlety z grzybami własnie wczoraj robilam ,poprostu je uwielbiam(znajdziesz w moich przepisach)rowniez grzyby w pomidorach takie grzybki osolone beda idealne do tego przepisu a mozesz to pozniej pasteryzowac w sloiki jak rowniez dac na pizze czy jako sosik do ziemniaczkow ..Pozdrawiam
mozesz mi ufać na slowo jak dodasz pozostale skladniki to nie bedzie wcale ostra zanim zapasteryzujesz mozna doslodzic niewiele proporcje sa idealne. pozdrawiam
pomóżcie mi pozbyć się chociaż części grzybów z zamrażalnika, bo nie mam już gdzie przechowywać "bieżącej" żywności... mamy też już dość zapiekanek z grzybami (chyba, że coś oryginalnego), zup, sosów oraz smażonych grzybów... może ktoś zna jakieś oryginalne przepisy...? mam sporą ilość do przetworzenia ;-) (aha - grzyby są obgotowane). Z góry dziękuję
Polecam Ci to:
http://wielkiezarcie.com/przepis20834.html
Pozdrawiam :)))
Uduś z cebulką na ulubionym tłuszczu, wepchnij w słoiki i zapasteryzuj.
boję się pasteryzować, bo kiedyś mi się cała partia popsuła - nie wyobrażałam sobie, że grzyby mogą tak śmierdzieć!! :)
Podsmażyć lepiej na samym tłuszczu bez cebuli jak ma to postać w słoikach. Z cebulą często się psują przetwory tego typu. Podsmażona cebulkę można dołożyc jak się grzybki już przygotuje do zjedzenia.
ja swoje wekowałam bez cebuli i mimo to... smród jak cholera ;-)
kotlety http://wielkiezarcie.com/przepis20356.html
to już wiem co będziemy robić z grzybów które w zamrażarce leżą:)
Aleex już patrzyłam na ten Twój przepis, ale powiedz mi, jak i z czym to się potem je??
Holly właśnie się też zastanawiałam, czy można zrobić kotlety z grzybów, ale wydaje mi się, że będą mdłe... jakoś mało przypraw mi do grzybków pasuje...
wielkie dzięki i czekam na jeszcze, bo grzybów mam naprawdę mnóóóóstwo, a jutro robię pierogi i chciałabym trochę zamrozić (jedną porcję zaeksperymentuję i do mięsa dodam grzyby - zobaczymy, co wyjdzie)
Kotlety mielone z grzybów z cebulką i pieprzem (panierowane, a jakże) WCALE nie są mdłe.
Witam.Ja robię z takich grzybw żurek.Z kostek rosołowych robię wywar w którym przez około pół godziny gotuję grzyby.Na końcu gotowania dodaję żurek slaski ten z butelki,czosnek drobno posiekany,majeranek sól i pieprz.Do tego osobno duszone ziemniaki zakraszane słoniną,boczkiem .Ja jeszcze podczas duszenia ziemniaków dodaje troche śmietany.
ja mam tych grzybów wielkie porcje, poza tym u mnie nikt nie je zup, a dla samej siebie czasem gotuję, ale w niewielkich ilościach :)) żurek również
Możesz dać więcej grzybów, będzie jeszcze lepsze: http://wielkiezarcie.com/przepis20280.html
Ja polecam kotlety z grzybami własnie wczoraj robilam ,poprostu je uwielbiam(znajdziesz w moich przepisach)rowniez grzyby w pomidorach takie grzybki osolone beda idealne do tego przepisu a mozesz to pozniej pasteryzowac w sloiki jak rowniez dac na pizze czy jako sosik do ziemniaczkow ..Pozdrawiam
Nie wiem czy spęlnię oczekiwania bo polecam salatke na zime
ktorą mozna jeszcze zrobić .W prawdzie salatkę robię z opieniek
Salatka na zime :
3kg grzybow
1 kg cebuli
1 kg marchwii
1kg parpryki
2 szkl octu
olej do duszenia
przyprawy
sol,cukier do smaku
Wykonanie: ugotowqane gzryby zalać 2 szkl, octu odstawic na 12 godz.
Marchew zetrzeć na grubej tarce ,cebulę pokroic w piorka,paprykę w paski
dusić na oleju (ok 1 szkl)
Dodać grzyby ,wymieszac ,doprawić,
Pasteryzowac 20 minut.
Moze się skusisz!!!!!
brzmi fajnie, tylko ten nierozcieńczony ocet mnie odpycha ;-)
mozesz mi ufać na slowo jak dodasz pozostale skladniki to nie bedzie wcale ostra zanim zapasteryzujesz
mozna doslodzic niewiele proporcje sa idealne.
pozdrawiam