Forum

Gawędy o jedzeniu

potrawy z grzybów

  • Autor: eewag Data: 2006-11-06 22:03:55

    pomóżcie mi pozbyć się chociaż części grzybów z zamrażalnika, bo nie mam już gdzie przechowywać "bieżącej" żywności... mamy też już dość zapiekanek z grzybami (chyba, że coś oryginalnego), zup, sosów oraz smażonych grzybów... może ktoś zna jakieś oryginalne przepisy...? mam sporą ilość do przetworzenia ;-) (aha - grzyby są obgotowane). Z góry dziękuję

  • Autor: Aleex Data: 2006-11-06 22:11:15

    Polecam Ci to:
    http://wielkiezarcie.com/przepis20834.html

    Pozdrawiam :)))

  • Autor: EWA007 Data: 2006-11-06 22:14:25

    Uduś z cebulką na ulubionym tłuszczu, wepchnij w słoiki i zapasteryzuj.

  • Autor: eewag Data: 2006-11-06 22:24:49

    boję się pasteryzować, bo kiedyś mi się cała partia popsuła - nie wyobrażałam sobie, że grzyby mogą tak śmierdzieć!! :)

  • Autor: elo Data: 2006-11-07 10:16:04

    Podsmażyć lepiej na samym tłuszczu bez cebuli jak ma to postać w słoikach. Z cebulą często się psują przetwory tego typu. Podsmażona cebulkę można dołożyc jak się grzybki już przygotuje do zjedzenia.

  • Autor: eewag Data: 2006-11-07 14:56:37

    ja swoje wekowałam bez cebuli i mimo to... smród jak cholera ;-)

  • Autor: holly Data: 2006-11-06 22:19:25

    kotlety http://wielkiezarcie.com/przepis20356.html

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-11-08 20:07:56

    to już wiem co będziemy robić z grzybów które w zamrażarce leżą:)

  • Autor: eewag Data: 2006-11-06 22:28:10

    Aleex już patrzyłam na ten Twój przepis, ale powiedz mi, jak i z czym to się potem je??
    Holly właśnie się też zastanawiałam, czy można zrobić kotlety z grzybów, ale wydaje mi się, że będą mdłe... jakoś mało przypraw mi do grzybków pasuje...
    wielkie dzięki i czekam na jeszcze, bo grzybów mam naprawdę mnóóóóstwo, a jutro robię pierogi i chciałabym trochę zamrozić (jedną porcję zaeksperymentuję i do mięsa dodam grzyby - zobaczymy, co wyjdzie)

  • Autor: Uretan Data: 2006-11-07 16:02:10

    Kotlety mielone z grzybów z cebulką i pieprzem (panierowane, a jakże) WCALE nie są mdłe.

  • Autor: halina53 Data: 2006-11-07 09:34:00

    Witam.Ja robię z takich grzybw żurek.Z kostek rosołowych robię wywar w którym przez około pół godziny gotuję grzyby.Na końcu gotowania dodaję żurek slaski ten z butelki,czosnek drobno posiekany,majeranek sól i pieprz.Do tego osobno duszone ziemniaki zakraszane słoniną,boczkiem .Ja jeszcze podczas duszenia ziemniaków dodaje troche śmietany.

  • Autor: eewag Data: 2006-11-07 14:55:26

    ja mam tych grzybów wielkie porcje, poza tym u mnie nikt nie je zup, a dla samej siebie czasem gotuję, ale w niewielkich ilościach :)) żurek również

  • Autor: emiloos Data: 2006-11-07 09:45:58

    Możesz dać więcej grzybów, będzie jeszcze lepsze: http://wielkiezarcie.com/przepis20280.html

  • Autor: agness Data: 2006-11-07 19:02:29

    Ja polecam kotlety z grzybami własnie wczoraj robilam ,poprostu je uwielbiam(znajdziesz w moich przepisach)rowniez grzyby w pomidorach takie grzybki osolone beda idealne do tego przepisu a mozesz to pozniej pasteryzowac w sloiki jak rowniez dac na pizze czy jako sosik do ziemniaczkow ..Pozdrawiam

  • Autor: BOŻENA Data: 2006-11-08 19:01:53


    Nie wiem czy spęlnię oczekiwania bo polecam salatke na zime
    ktorą mozna jeszcze zrobić .W prawdzie salatkę robię z opieniek

    Salatka na zime :
    3kg grzybow
    1 kg cebuli
    1 kg marchwii
    1kg parpryki
    2 szkl octu
    olej do duszenia
    przyprawy
    sol,cukier do smaku
    Wykonanie: ugotowqane gzryby zalać 2 szkl, octu odstawic na 12 godz.
    Marchew zetrzeć na grubej tarce ,cebulę pokroic w piorka,paprykę w paski
    dusić na oleju (ok 1 szkl)
    Dodać grzyby ,wymieszac ,doprawić,
    Pasteryzowac 20 minut.
    Moze się skusisz!!!!!


  • Autor: eewag Data: 2006-11-08 19:12:01

    brzmi fajnie, tylko ten nierozcieńczony ocet mnie odpycha ;-)

  • Autor: BOŻENA Data: 2006-11-08 19:17:13

       mozesz mi ufać na slowo jak dodasz pozostale skladniki to nie bedzie wcale ostra zanim zapasteryzujesz
      mozna doslodzic niewiele proporcje sa idealne.
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu