Szukam przepisu na szplitry. Takie ciastka robiła moja babcia dawno temu. Wiem, że ciasto się wałkowało, potem wykrawało prostokąty, na środek dawało marmolade albo ser i później zaklejało w różny sposób. Na Śląsku te ciastka kiedyś były bardzo popularne. Ma ktoś przepis może?
Ja mam przepis na szplitry.Są rewelacyjne!3 kostki margaryny(ja zawsze daję PALMĘ),8łyżek zsiadłego mleka(koniecznie mleka,z kefirem to nie to),1kg mąki.Z podanych składników wyrobić ciasto,włożyć na noc do lodówki.Następnego dnia bierzemy po kawałku ciasta,wałkujemy,wycinamy kwadraciki,dajemy twardą marmoladę(nie dżem!wypłynie!)lepimy ,,kopertki",pieczemy w gorącym piekarniku (ja piekę gdzieś na 200-220stopni)do zrumienienia.Nie przypalic!Muszą być rumiane,nie blade.Następnie polewamy lukrem z cukru pudu.Polecam,są przepyszne!
Szukam przepisu na szplitry. Takie ciastka robiła moja babcia dawno temu.
Wiem, że ciasto się wałkowało, potem wykrawało prostokąty, na środek dawało marmolade albo ser i później zaklejało w różny sposób.
Na Śląsku te ciastka kiedyś były bardzo popularne.
Ma ktoś przepis może?
A może to? http://wielkiezarcie.com/przepis15288.html
Ja mam przepis na szplitry.Są rewelacyjne!3 kostki margaryny(ja zawsze daję PALMĘ),8łyżek zsiadłego mleka(koniecznie mleka,z kefirem to nie to),1kg mąki.Z podanych składników wyrobić ciasto,włożyć na noc do lodówki.Następnego dnia bierzemy po kawałku ciasta,wałkujemy,wycinamy kwadraciki,dajemy twardą marmoladę(nie dżem!wypłynie!)lepimy ,,kopertki",pieczemy w gorącym piekarniku (ja piekę gdzieś na 200-220stopni)do zrumienienia.Nie przypalic!Muszą być rumiane,nie blade.Następnie polewamy lukrem z cukru pudu.Polecam,są przepyszne!
Może ci chodzi o o takie ciasteczka http://wielkiezarcie.com/przepis11894.html
Super, tego właśnie szukałam, bardzo Wam dziękuję i pozdrawiam!