kupilam wczoraj czeresnie (sa wciaz dosyc drogie) i chcialabym upiec jakies fajne ciasto niezbyt skaplikowane moze ktos mi poradzi wiem ze jest tutaj wiele przepisow ale nie umiem wybrac dziekuje bardzo i serdecznie pozdrawiam
To jest nieludzkie pokazywanie takich zdjec spragnionym zarlokom czeresniowym tuz przed sezonem;)) Ja tez naleze do tych co to drabina, wyjsc na czeresnie i jesc siedzac na galezi:)) Gorzej ze czeresni coraz mniej... W ubieglym roku bylam swiadkiem wycinania czeresniowego sadu bo... nie bylo co robic z czeresniami. Ktos zobaczyl robaczka w czeresni i narobil halasu na caly kraj.... a potem beda wszysyc do reumatologa chodzili.... Kto sie objada w sezonie czeresniami ma spokoj z reumatyzmami:)
Masz racje z tym reumatyzmem, a czeresnie kocham i w sezonie (szkoda, ze tak krotko trwa) zjadam ok 1kg codziennie i jeszcze nigdy nie mialam dosc :)) Moj rekord 3kg to bylo jakies 30 pare lat temu (bylam w ciazy) i rodzina sie smiala, ze urodze drzewko czeresniowe, a ja zjadlam te 3kg czeresni zupelnie "nieswiadomie" w czasie czytania ksiazki :))
Ja teeeeż chcę! Tylko w tym roku ponoć 90% wymarzło! Oby sie to okazało nieprawdą, bo nie wiem jak przeżyję sezon bez minimum kilograma czereśni dziennie!
Osoby pragnące zrzucić parę zbędnych kilogramów mogą pić wywar z szypułek, czyli ogonków czeresni, które po zalaniu wrzątkiem należy gotować przez 10 minut, o ile zastosujemy świeże ogonki, zaś suszone należy przed gotowaniem moczyć przez 12 godzin. Powstały wywar jest niesamowicie gorzki http://www.nawzniesieniach.bajt.net.pl/arch_artykul.php?idart=170
Wyjątkowe zalety odkryto także w liściach, ogonkach i korze wiśniowych i czereśniowych drzew. Napar z suszonych kwiatów wiśni jest od dawna ceniony w medycynie ludowej. Stosuje się go jako środek napotny w zapaleniu płuc oraz wspomagająco przy leczeniu zapalenia spojówek. Trzeba zanurzyć waciki w letnim płynie i położyć je na powiekach kilka razy dziennie na 10 minut. Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem, miętą i dziurawcem poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu. Ogonki czereśn i wiśni mają mnóstwo garbników, olejków lotnych, kwasów organicznych i taniny. Dzięki tym substancjom wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom. Z drewna i kory drzewa wiśniowego, po wysuszeniu i sproszkowaniu, parzy się herbatki uspokajające i nasenne. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz-_/w-wisniowo-czeresniowym-sadzie-,1504_2294.htm
tyle wyszukalam w necie.
I nastawiam sie naie tylko na siedzenie na galezi ale na robienie czeresniowych zapasow.
kupilam wczoraj czeresnie (sa wciaz dosyc drogie) i chcialabym upiec jakies fajne ciasto niezbyt skaplikowane moze ktos mi poradzi wiem ze jest tutaj wiele przepisow ale nie umiem wybrac dziekuje bardzo i serdecznie pozdrawiam
polecam:
http://wielkiezarcie.com/przepis21635.html
Kto ma smaka na takie prosto z drzewa ?
O! Matko! Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Podeslij Ciociu Jadziu troszkę w moje strony :)))))))))))))))))))
To jest nieludzkie pokazywanie takich zdjec spragnionym zarlokom czeresniowym tuz przed sezonem;))
Ja tez naleze do tych co to drabina, wyjsc na czeresnie i jesc siedzac na galezi:)) Gorzej ze czeresni coraz mniej...
W ubieglym roku bylam swiadkiem wycinania czeresniowego sadu bo... nie bylo co robic z czeresniami.
Ktos zobaczyl robaczka w czeresni i narobil halasu na caly kraj.... a potem beda wszysyc do reumatologa chodzili....
Kto sie objada w sezonie czeresniami ma spokoj z reumatyzmami:)
wielka milosniczka czersni
To tak jak ja. Nie zaglądam i zawsze zajadam ze smakiem, a że czasem nadziewane mięskiem... to i tak tego nie wyczuję.
Masz racje z tym reumatyzmem, a czeresnie kocham i w sezonie (szkoda, ze tak krotko trwa) zjadam ok 1kg codziennie i jeszcze nigdy nie mialam dosc :)) Moj rekord 3kg to bylo jakies 30 pare lat temu (bylam w ciazy) i rodzina sie smiala, ze urodze drzewko czeresniowe, a ja zjadlam te 3kg czeresni zupelnie "nieswiadomie" w czasie czytania ksiazki :))
Ja teeeeż chcę! Tylko w tym roku ponoć 90% wymarzło! Oby sie to okazało nieprawdą, bo nie wiem jak przeżyję sezon bez minimum kilograma czereśni dziennie!
Czytałam gdzieś,że herbatka z ogonków czereśni ( a może to były wiśnie ) działa dobrze przy odchudzaniu.
Słyszałyście coś o tym ?
Jedzenie przez 1-2 dni wyłącznie czereśni i rezygnacja z innych potraw doskonale oczyszcza organizm z toksyn.
Napar z ogonków czereśni odchudza i działa moczopędnie.
http://www.lekmedia.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=96
Osoby pragnące zrzucić parę zbędnych kilogramów mogą pić wywar z szypułek, czyli ogonków czeresni, które po zalaniu wrzątkiem należy gotować przez 10 minut, o ile zastosujemy świeże ogonki, zaś suszone należy przed gotowaniem moczyć przez 12 godzin. Powstały wywar jest niesamowicie gorzki
http://www.nawzniesieniach.bajt.net.pl/arch_artykul.php?idart=170
Wyjątkowe zalety odkryto także w liściach, ogonkach i korze wiśniowych i czereśniowych drzew. Napar z suszonych kwiatów wiśni jest od dawna ceniony w medycynie ludowej. Stosuje się go jako środek napotny w zapaleniu płuc oraz wspomagająco przy leczeniu zapalenia spojówek. Trzeba zanurzyć waciki w letnim płynie i położyć je na powiekach kilka razy dziennie na 10 minut. Kwiaty wiśni zaparzone z mniszkiem lekarskim, perzem, miętą i dziurawcem poprawiają przemianę materii, pomagają regulować poziom cukru we krwi i usuwają toksyny z organizmu. Ogonki czereśn i wiśni mają mnóstwo garbników, olejków lotnych, kwasów organicznych i taniny. Dzięki tym substancjom wywar z ogonków jest naturalnym środkiem odchudzającym i przeciwdziała obrzękom. Z drewna i kory drzewa wiśniowego, po wysuszeniu i sproszkowaniu, parzy się herbatki uspokajające i nasenne.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz-_/w-wisniowo-czeresniowym-sadzie-,1504_2294.htm
tyle wyszukalam w necie.
I nastawiam sie naie tylko na siedzenie na galezi ale na robienie czeresniowych zapasow.
Ups, ale wyczerpująca odpowiedż.Przecież też mogłam poszperać, dziękuję. Basia
Nic to basienko:)) I tak szukam. Robie kurs zielarski i sie ucze takich roznosci.