Powiedzcie mi jak zrobić dobry lukier. Ja za nic nie mogę sobie z tym poradzić chociaż może się wydawać że to taka prosta rzecz. Ostatnio zrobiłam taki lukier, że cały wsiąkł w herbatniki położone na cieście i zrobiła się z nich przy krojeniu ciapka. Proszę o pomoc.
Witaj,a ja lukier robie tak:wsypuje pół szklanki cukru pudru,dodaje do tego sok z ćwiartki cytryny(lub pomarańczy)ciut gorącej wody,ciut masła(tak na czubek noża),ciut smietany(18%),wszystko mieszam,a gdyby było niezbyt geste dosypuje cukru.Lukier nie peka,niewsiąka i jest smaczny:-)
Powiedzcie mi jak zrobić dobry lukier. Ja za nic nie mogę sobie z tym poradzić chociaż może się wydawać że to taka prosta rzecz. Ostatnio zrobiłam taki lukier, że cały wsiąkł w herbatniki położone na cieście i zrobiła się z nich przy krojeniu ciapka. Proszę o pomoc.
Ostatnio Teresa55 odzyskała po awarii swój przepis na lukier więc może zerknij na to: http://wielkiezarcie.com/przepis22755.html
Dziękuję :-)
http://wielkiezarcie.com/przepis21053.html moze moj lukier? bardzo szybko zastyga wiec nie wsiaknie.
http://wielkiezarcie.com/przepis21053.html moze moj lukier? bardzo szybko zastyga wiec nie wsiaknie.
Dzięki, myślę że wreszcie mi się uda. Pozdrawiam
Polecam lukier z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis21640.html :). Jest naprawdę rewelacyjny i zastygał mi już na ciepłym cieście :)
Witaj,a ja lukier robie tak:wsypuje pół szklanki cukru pudru,dodaje do tego sok z ćwiartki cytryny(lub pomarańczy)ciut gorącej wody,ciut masła(tak na czubek noża),ciut smietany(18%),wszystko mieszam,a gdyby było niezbyt geste dosypuje cukru.Lukier nie peka,niewsiąka i jest smaczny:-)
Dzięki za podpowiedzi. Chyba popróbuję każdego i zobaczę, który mi najlepiej pasuje. Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Ja korzystam z tego przepisu. Trochę bardziej profesjonalny, ale wciąż amatorski;) LINK
Odkryłam ten http://wielkiezarcie.com/recipe95114.html i jest naprawdę do rzeczy :)