Może zrobisz ciasteczka ? http://wielkiezarcie.com/przepis21748.html Mozna też zrobić pyszną masę budyniową na żółtkach i na spód biszkopty gotowe lub biszkopt upieczony i jest "baza' do tortu z truskawkami i galaretką. Ach... Ja tak robię swoją niezawodną masę budyniową : 6 żółtek 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe 3 szklanki mleka
30- 35 dag masła Żółtka z cukrem zmiksować, dodać jedną i drugą mąkę i 1 szklankę mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i na wrzące mleko wlewać masę jajeczną - ugotować budyń. Ostudzić i połączyć z masłem. Pod koniec dodać sok z pół cytryny i spirytus. Tej masy budyniowej nie zamieniłabym na żadną inną.:))
na ta pora to chlodnik z kefiru polecam pienisz 400ml.kefiry z cukrem i cukrem waniliowym(wg,gustu ilosc).dodajesz roztrzepane żółtko.pienisz.par pokrojonych truskaweczek wylewasz i opruszasz herbetniczkami:)...ale to tez taka moja luzna sugestia
Mam przepis z wykorzystaniem samych białek, no i tak wyrzucać zółtka?
Może zrobisz ciasteczka ? http://wielkiezarcie.com/przepis21748.html
Mozna też zrobić pyszną masę budyniową na żółtkach i na spód biszkopty gotowe lub biszkopt upieczony i jest "baza' do tortu z truskawkami i galaretką. Ach...
Ja tak robię swoją niezawodną masę budyniową :
6 żółtek
12 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
3 szklanki mleka
30- 35 dag masła
Żółtka z cukrem zmiksować, dodać jedną i drugą mąkę i 1 szklankę mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i na wrzące mleko wlewać masę jajeczną - ugotować budyń. Ostudzić i połączyć z masłem. Pod koniec dodać sok z pół cytryny i spirytus. Tej masy budyniowej nie zamieniłabym na żadną inną.:))
albo faworki :D
http://wielkiezarcie.com/przepis15365.html a to taka moja luźna sugestia :)))
ciasto drożdżowe, pączki, majonez...naprawdę jest tego sporo ;)
można upiec każde ciasto kruche -jest nawet lepsze niż na całych jajkach
A moze zwyczajny kogel-mogel. Ja czasem robie tylko z cukrem, a jak mam ochote to dodaje jeszcze kakao. Pyszotka ;-)
A jak po tych surowych jajach dopadnie WŻ -ów salmonella i "przerzedzi szeregi " , to jak uzbieramy na serwer ????
oo taaak kogel -mogel..... mniam mniam...
Żółtko to najbardzie pożyteczny surowiec. Ja bym narobił majonezu.
Bahus
A ja polecam ajerkoniak.
na ta pora to chlodnik z kefiru polecam
...ale to tez taka moja luzna sugestia
pienisz 400ml.kefiry z cukrem i cukrem waniliowym(wg,gustu ilosc).dodajesz roztrzepane żółtko.pienisz.par pokrojonych truskaweczek wylewasz i opruszasz herbetniczkami:)