Forum

Kuchenne porady

CO zrobić jeśli pozostaną Ci zółtka??

  • Autor: Sisiolla Data: 2007-06-05 12:50:10

    Właśnie...?
    Mam przepis z wykorzystaniem samych białek, no i tak wyrzucać zółtka? Poradźcie coś !!!

  • Autor: alidab Data: 2007-06-05 13:11:05

    Może zrobisz ciasteczka ? http://wielkiezarcie.com/przepis21748.html
    Mozna też zrobić pyszną masę budyniową na żółtkach i na spód biszkopty gotowe lub biszkopt upieczony i jest "baza' do tortu z truskawkami i galaretką. Ach...
    Ja tak robię swoją niezawodną masę budyniową :
    6 żółtek
    12 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    3 szklanki mleka

    30- 35 dag masła
    Żółtka z cukrem zmiksować, dodać jedną i drugą mąkę i 1 szklankę mleka. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym i na wrzące mleko wlewać masę jajeczną - ugotować budyń. Ostudzić i połączyć z masłem. Pod koniec dodać sok z pół cytryny i spirytus. Tej masy budyniowej nie zamieniłabym na żadną inną.:))

  • Autor: mloda21 Data: 2007-06-05 13:16:19

    albo faworki :D

  • Autor: till Data: 2007-06-05 13:17:25

    http://wielkiezarcie.com/przepis15365.html a to taka moja luźna sugestia :)))

  • Autor: nadia Data: 2007-06-05 13:20:22

    ciasto drożdżowe, pączki, majonez...naprawdę jest tego sporo ;)

  • Autor: Rosa Data: 2007-06-05 13:51:52

    można upiec każde ciasto kruche -jest nawet lepsze niż na całych jajkach

  • Autor: Shanna Data: 2007-06-05 15:06:11

    A moze zwyczajny kogel-mogel. Ja czasem robie tylko z cukrem, a jak mam ochote to dodaje jeszcze kakao. Pyszotka ;-)

  • Autor: alidab Data: 2007-06-05 16:09:28

    A jak po tych surowych jajach dopadnie WŻ -ów salmonella i "przerzedzi szeregi " , to jak uzbieramy na serwer ????

  • Autor: madziorek Data: 2007-06-05 20:17:27

    oo taaak kogel -mogel..... mniam mniam...

  • Autor: bahus Data: 2007-06-05 16:51:40

    Żółtko to najbardzie pożyteczny surowiec. Ja bym narobił majonezu.
    Bahus

  • Autor: chmurki Data: 2007-06-05 18:14:10

    A ja polecam ajerkoniak.

  • Autor: Eithel Data: 2007-06-06 19:01:47

    na ta pora to chlodnik z kefiru polecam
    pienisz 400ml.kefiry z cukrem i cukrem waniliowym(wg,gustu ilosc).dodajesz roztrzepane żółtko.pienisz.par pokrojonych truskaweczek wylewasz i opruszasz herbetniczkami:)...ale to tez taka moja luzna sugestia

Przejdź do pełnej wersji serwisu