hej! macie jakiś pomysł co podać na wieczór filmowy, obrzydły mi już wszystkie popcorny, chipsy.... zależy mi na czymś co można konsumować paluszkami.... i stać na stole całą noc...
upss za szybko poleciało - tytaj dalszy ciąg orzeszków:
Przepis jest amerykański i w oryginale dotyczył orzechów pekanowych. Rozbełtujemy jajko i polewamy nim orzechy. Mieszamy cynamon, cukier, sól i posypujemy nimi orzechy. Mieszamy aby dokładnie obtoczyć orzechy w "panierce". A teraz "siup" do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni :) i gotowe:) Orzechy mieszam z jajkiem i posypką od razu na blasze do pieczenia. Czasami 30 dkg może być za mało żeby wchłonąć całe jajko więc dosypuję więcej. A wychodzą tak pyszne jak te do kupienia w kinie :) tylko że są mojej własnej roboty ;)
Komentarze tez się bardzo przydają Komentarze: ANUTSCHKA w dniu 2006-11-20 napisał(a): a ja dzisiaj zrobiłam i faktycznie 30 dag mało wciąga jajco :) zatem 50 dag orzeszków jest w sam raz. tak czy owak super orzeszki- czytaj: "kondoliza rajs" dla autora :)) sorry za mój żargon służbowy :)) jednak polecam na 200% Pozdrowionka ekkore w dniu 2006-11-20 napisał(a): fajny przepis. ale cynamonu nie lubię. jak myślisz gdyby robić w miodzie to też dawać jajo? czy lepkość miodu będzie wystarczajaca. Albo inna wersja w papryce? tylko, że wtedy oczywiście bez cukru jubiler777 w dniu 2006-11-21 napisał(a): EKKORE - zamiast cynamonu możesz użyć kakao :) i też będzie dobre :) a co do miodu to nie wiem jak wyjdzie bo nie testowałem - sam cukier mi wystarcza ;) a sam mam zamiar spróbować czy jajko plus papryka będzie ciekawym wynalazkiem :) ale na pewno o tym tutaj napiszę :) pozdrawiam :) MonikaK w dniu 2006-11-21 napisał(a): Niebo w gębie ! Że też wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, pozdrawiam. A to moje orzeszki klonik w dniu 2006-12-03 napisał(a): ja prażę najpierw orzechy na patelni z odrobiną soli a potem dodaje do nich miód w ilości im więcej tym lepiej :D z rególy nie czekam aż wystygną tylko jeszcze ciepłe i klejące przekładam na michę i pałaszuję łychą :D jubiler777 w dniu 2006-12-05 napisał(a): w soli to lubię prażone migdały... ale ten Twój sposób przygotowania orzechów też nie jest mi obcy :)pozdrawiam i smacznego :) Dorota 789 w dniu 2006-12-27 napisał(a): Orzechy tak przydządzone to absolutna rewelacja! Zaserwowałam je na wigilijnej kolacji i od razu w odstawkę poszedł sernik, makowiec i piernik. Jubilerze wielkie dzięki za ten przepis. Pozdrawiam. pszczolka w dniu 2006-12-27 napisał(a): orzechy zrobiły furorę wśród znajomych, przepis rozdany, rodzinka zakochana w tych orzeszkach, pozdrowienia i podziękowania za przepis
Dzięki Ave za wklejenie tego przepisu. Jubiler 777 usunął go z udostępnionych przepisów, a ja nie mogłam sobie przypomnieć ilości (proporcji) składników. Teraz przepis skop[iowałam do pewniejszej "książki kucharskiej" zapisanej w Word. Raz jeszcze Wielkie Dzięki. Pozdrawiam Dorota.
hm... prazone na taki sposob troche mnie zaskoczyly. A nie prazycie w soli? Banalny sposob a efekt - rewelacyjny. Migdaly trzeba tylko sparzyc i obrac ze skorki a potem prazyc na patelni w bardzo duzej ilosci soli - az do zrumienienia.
a ja w zwiazku z tym ze zblizaja sie wakacje to proponowalabym rozne orzechy w tradycyjny sposob,do tego suszone owoce(morele,jablka,gruszki...),do tego koktail truskawkowy albo jogurt.
hej!
macie jakiś pomysł co podać na wieczór filmowy, obrzydły mi już wszystkie popcorny, chipsy....
zależy mi na czymś co można konsumować paluszkami.... i stać na stole całą noc...
http://wielkiezarcie.com/przepis15440.html A może to ??? Chyba że nie chce ci samej piec.
http://wielkiezarcie.com/przepis682.html - ciasteczka piwne Wkn do szybkiego pieczenie w wersji słodkiej i słonej. Bomba!
migdały prażone http://wielkiezarcie.com/przepis7015.html
orzechy w cynamonowej skorupce (Jubilera777) - mam nadzieje, ze sie nie obrazi za wstawienie przepisu :
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 jajko
orzechy - mieszanka, nerkowce, laskowe, włoskie, ziemne... jakie chcesz :) - 30 dkg
upss za szybko poleciało - tytaj dalszy ciąg orzeszków:
Przepis jest amerykański i w oryginale dotyczył orzechów pekanowych.
Rozbełtujemy jajko i polewamy nim orzechy.
Mieszamy cynamon, cukier, sól i posypujemy nimi orzechy.
Mieszamy aby dokładnie obtoczyć orzechy w "panierce".
A teraz "siup" do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni :) i gotowe:)
Orzechy mieszam z jajkiem i posypką od razu na blasze do pieczenia. Czasami 30 dkg może być za mało żeby wchłonąć całe jajko więc dosypuję więcej. A wychodzą tak pyszne jak te do kupienia w kinie :) tylko że są mojej własnej roboty ;)
Komentarze tez się bardzo przydają
Komentarze:
ANUTSCHKA w dniu 2006-11-20 napisał(a):
a ja dzisiaj zrobiłam i faktycznie 30 dag mało wciąga jajco :) zatem 50 dag orzeszków jest w sam raz. tak czy owak super orzeszki- czytaj: "kondoliza rajs" dla autora :)) sorry za mój żargon służbowy :)) jednak polecam na 200% Pozdrowionka
ekkore w dniu 2006-11-20 napisał(a):
fajny przepis. ale cynamonu nie lubię. jak myślisz gdyby robić w miodzie to też dawać jajo? czy lepkość miodu będzie wystarczajaca.
Albo inna wersja w papryce? tylko, że wtedy oczywiście bez cukru
jubiler777 w dniu 2006-11-21 napisał(a):
EKKORE - zamiast cynamonu możesz użyć kakao :) i też będzie dobre :) a co do miodu to nie wiem jak wyjdzie bo nie testowałem - sam cukier mi wystarcza ;) a sam mam zamiar spróbować czy jajko plus papryka będzie ciekawym wynalazkiem :) ale na pewno o tym tutaj napiszę :) pozdrawiam :)
MonikaK w dniu 2006-11-21 napisał(a):
Niebo w gębie ! Że też wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, pozdrawiam. A to moje orzeszki
klonik w dniu 2006-12-03 napisał(a):
ja prażę najpierw orzechy na patelni z odrobiną soli a potem dodaje do nich miód w ilości im więcej tym lepiej :D z rególy nie czekam aż wystygną tylko jeszcze ciepłe i klejące przekładam na michę i pałaszuję łychą :D
jubiler777 w dniu 2006-12-05 napisał(a):
w soli to lubię prażone migdały... ale ten Twój sposób przygotowania orzechów też nie jest mi obcy :)pozdrawiam i smacznego :)
Dorota 789 w dniu 2006-12-27 napisał(a):
Orzechy tak przydządzone to absolutna rewelacja! Zaserwowałam je na wigilijnej kolacji i od razu w odstawkę poszedł sernik, makowiec i piernik.
Jubilerze wielkie dzięki za ten przepis. Pozdrawiam.
pszczolka w dniu 2006-12-27 napisał(a):
orzechy zrobiły furorę wśród znajomych, przepis rozdany, rodzinka zakochana w tych orzeszkach, pozdrowienia i podziękowania za przepis
Dzięki Ave za wklejenie tego przepisu. Jubiler 777 usunął go z udostępnionych przepisów, a ja nie mogłam sobie przypomnieć ilości (proporcji) składników. Teraz przepis skop[iowałam do pewniejszej "książki kucharskiej" zapisanej w Word. Raz jeszcze Wielkie Dzięki. Pozdrawiam Dorota.
hm... prazone na taki sposob troche mnie zaskoczyly. A nie prazycie w soli? Banalny sposob a efekt - rewelacyjny. Migdaly trzeba tylko sparzyc i obrac ze skorki a potem prazyc na patelni w bardzo duzej ilosci soli - az do zrumienienia.
a ja w zwiazku z tym ze zblizaja sie wakacje to proponowalabym rozne orzechy w tradycyjny sposob,do tego suszone owoce(morele,jablka,gruszki...),do tego koktail truskawkowy albo jogurt.
http://wielkiezarcie.com/przepis18991.html
Oto moja propozycja - zawsze robi furorę.