Forum

Gawędy o jedzeniu

co na wieczór filmowy?

• Autor: dozia Data: 2007-06-14 16:44:57

hej!
    macie jakiś pomysł co podać na wieczór filmowy, obrzydły mi już wszystkie popcorny, chipsy....
    zależy mi na czymś co można konsumować paluszkami.... i stać na stole całą noc...

• Autor: jamajka Data: 2007-06-14 16:57:07

http://wielkiezarcie.com/przepis15440.html A może to ??? Chyba że nie chce ci samej piec.

• Autor: anna-gu Data: 2007-06-14 18:40:46

http://wielkiezarcie.com/przepis682.html - ciasteczka piwne Wkn do szybkiego pieczenie w wersji słodkiej i słonej. Bomba!

• Autor: Ave Data: 2007-06-14 22:35:19

migdały prażone http://wielkiezarcie.com/przepis7015.html
    orzechy w cynamonowej skorupce (Jubilera777) - mam nadzieje, ze sie nie obrazi za wstawienie przepisu :
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    orzechy - mieszanka, nerkowce, laskowe, włoskie, ziemne... jakie chcesz :) - 30 dkg

• Autor: Ave Data: 2007-06-14 22:38:34

upss za szybko poleciało - tytaj dalszy ciąg orzeszków:

Przepis jest amerykański i w oryginale dotyczył orzechów pekanowych.
    Rozbełtujemy jajko i polewamy nim orzechy.
    Mieszamy cynamon, cukier, sól i posypujemy nimi orzechy.
    Mieszamy aby dokładnie obtoczyć orzechy w "panierce".
    A teraz "siup" do piekarnika na 40 minut w temperaturze 150 stopni :) i gotowe:)
    Orzechy mieszam z jajkiem i posypką od razu na blasze do pieczenia. Czasami 30 dkg może być za mało żeby wchłonąć całe jajko więc dosypuję więcej. A wychodzą tak pyszne jak te do kupienia w kinie :) tylko że są mojej własnej roboty ;)

Komentarze tez się bardzo przydają
    Komentarze:
    ANUTSCHKA w dniu 2006-11-20 napisał(a):
    a ja dzisiaj zrobiłam i faktycznie 30 dag mało wciąga jajco :) zatem 50 dag orzeszków jest w sam raz. tak czy owak super orzeszki- czytaj: "kondoliza rajs" dla autora :)) sorry za mój żargon służbowy :)) jednak polecam na 200% Pozdrowionka
    ekkore w dniu 2006-11-20 napisał(a):
    fajny przepis. ale cynamonu nie lubię. jak myślisz gdyby robić w miodzie to też dawać jajo? czy lepkość miodu będzie wystarczajaca.
    Albo inna wersja w papryce? tylko, że wtedy oczywiście bez cukru
    jubiler777 w dniu 2006-11-21 napisał(a):
    EKKORE - zamiast cynamonu możesz użyć kakao :) i też będzie dobre :) a co do miodu to nie wiem jak wyjdzie bo nie testowałem - sam cukier mi wystarcza ;) a sam mam zamiar spróbować czy jajko plus papryka będzie ciekawym wynalazkiem :) ale na pewno o tym tutaj napiszę :) pozdrawiam :)
    MonikaK w dniu 2006-11-21 napisał(a):
    Niebo w gębie ! Że też wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, pozdrawiam. A to moje orzeszki
    klonik w dniu 2006-12-03 napisał(a):
    ja prażę najpierw orzechy na patelni z odrobiną soli a potem dodaje do nich miód w ilości im więcej tym lepiej :D z rególy nie czekam aż wystygną tylko jeszcze ciepłe i klejące przekładam na michę i pałaszuję łychą :D
    jubiler777 w dniu 2006-12-05 napisał(a):
    w soli to lubię prażone migdały... ale ten Twój sposób przygotowania orzechów też nie jest mi obcy :)pozdrawiam i smacznego :)
    Dorota 789 w dniu 2006-12-27 napisał(a):
    Orzechy tak przydządzone to absolutna rewelacja! Zaserwowałam je na wigilijnej kolacji i od razu w odstawkę poszedł sernik, makowiec i piernik.
    Jubilerze wielkie dzięki za ten przepis. Pozdrawiam.
    pszczolka w dniu 2006-12-27 napisał(a):
    orzechy zrobiły furorę wśród znajomych, przepis rozdany, rodzinka zakochana w tych orzeszkach, pozdrowienia i podziękowania za przepis

• Autor: Dorota 789 Data: 2007-08-17 12:45:15

Dzięki Ave za wklejenie tego przepisu. Jubiler 777 usunął go z udostępnionych przepisów, a ja nie mogłam sobie przypomnieć ilości (proporcji) składników. Teraz przepis skop[iowałam do pewniejszej "książki kucharskiej" zapisanej w Word. Raz jeszcze Wielkie Dzięki. Pozdrawiam Dorota.

• Autor: marinik Data: 2007-06-15 14:26:08

hm...  prazone na taki sposob troche mnie zaskoczyly. A nie prazycie w soli? Banalny sposob a efekt - rewelacyjny. Migdaly trzeba tylko sparzyc i obrac ze skorki a potem prazyc na patelni w bardzo duzej ilosci soli - az do zrumienienia.

• Autor: Eithel Data: 2007-06-15 15:04:40

a ja w zwiazku z tym ze zblizaja sie wakacje to proponowalabym rozne orzechy w tradycyjny sposob,do tego suszone owoce(morele,jablka,gruszki...),do tego koktail truskawkowy albo jogurt.

• Autor: vena1980 Data: 2007-06-17 14:14:47

http://wielkiezarcie.com/przepis18991.html
    Oto moja propozycja - zawsze robi furorę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu