Mamuśka ma w sobotę imprezę imieninową, a że ma kobita ambitną córcie to robię ciasta, sałatki i inne przekąski dla gości. Nie wiem dlaczego ale uparłam się, że zrobię ciasto z masą z mleka skondensowanego. Początkowo miałam na mysli jakieś ciasto na wzór Trzy Bita Piki15. No ale niestety zaczełam przeglądać za dużo przepisów i mam teraz totalny mętlik w głowie. Mam wiele pytań i watpliwości, więc mam szczera nadzieję, że Wy tutaj kochane duszyczki pomożecie mi jakoś :)
1. Słyszałam, że w takim cieście fajnie sprawdzają się krakersy, czy ktoś tak robił? Bardzo mnie to intryguje :D Kiedy je wykładać ? Czy mozna mieszac w cieście herbatniki i krakersy czy nie za bardzo ? 2. W przepisie Piki jest napisane żeby nie słodzić masy karpatkowej, ale jeżeli zrobię z krakersami to może warto trochę posłodzić? Chociaż paczuszką cukru waniliowego czy coś ? No i może jeszcze lepiej było by zrobić "własny domowy" budyń z mąki i cukru waniliowego właśnie? 3. Mam upieczony biszkopt na dużą blaszkę bo był mi potrzebny do innego ciasta. W sumie pozostał mi jeden cienki blat. Czy myślicie że nadawał by się na spód ? Czy może lepeij na spód uzyć tych herbatniczków ? 4. Jaką kolejnośc składników powinnam zachować żeby wszystko "trzymało się kupy" i w ogóle było zjadliwe ? :P 5. Czy może poprostu zrobić wszystko wg przepisu Piki i niczym się już nie przejmować? Czy tez może kombinować, tworzyć i wydziwiać by stworzyć arcydzieło sztuki kulinarnej ? :D
Wiem, wiem, że moje pytania moga wydawać sie dziwne, ale naprawdę już sama nie wiem co mam robić. Chciaąłbym żeby goście i mama byli zadowoleni .. bo wtedy i ja sama będę szczęsliwa. Bardzo na Was liczę! Pomysły i rady doświadczonych kucharzyków takich jak Wy będą dla mnie bardzo cenne!
Tymczasem pozdrawiam i mam nadzieję, że jak jutro tu zajrzę, to znajdzie się chociaż jedna osóbka, która wspomoże niedoświadczoną nastolatkę, która uwielbia piec i robić ciasta, o ! ^^
Ja proponuje herbatniki dac na spod a biszkopt na gore , mase karpatkowa choc troche poslodzic i kolejnosc troche odwrocic jak sugeruja dziewczyny . Niestety z krakersami nie eksperymentowalam wiec sie nie wypowiadam .Natomiast warto zrobic go przynajmniej dzien wczesniej bo fajnie nasiaknie . Zycze udanego ciasta ...monika
Mamuśka ma w sobotę imprezę imieninową, a że ma kobita ambitną córcie to robię ciasta, sałatki i inne przekąski dla gości.
Nie wiem dlaczego ale uparłam się, że zrobię ciasto z masą z mleka skondensowanego. Początkowo miałam na mysli jakieś ciasto na wzór Trzy Bita Piki15. No ale niestety zaczełam przeglądać za dużo przepisów i mam teraz totalny mętlik w głowie. Mam wiele pytań i watpliwości, więc mam szczera nadzieję, że Wy tutaj kochane duszyczki pomożecie mi jakoś :)
1. Słyszałam, że w takim cieście fajnie sprawdzają się krakersy, czy ktoś tak robił? Bardzo mnie to intryguje :D Kiedy je wykładać ? Czy mozna mieszac w cieście herbatniki i krakersy czy nie za bardzo ?
2. W przepisie Piki jest napisane żeby nie słodzić masy karpatkowej, ale jeżeli zrobię z krakersami to może warto trochę posłodzić? Chociaż paczuszką cukru waniliowego czy coś ? No i może jeszcze lepiej było by zrobić "własny domowy" budyń z mąki i cukru waniliowego właśnie?
3. Mam upieczony biszkopt na dużą blaszkę bo był mi potrzebny do innego ciasta. W sumie pozostał mi jeden cienki blat. Czy myślicie że nadawał by się na spód ? Czy może lepeij na spód uzyć tych herbatniczków ?
4. Jaką kolejnośc składników powinnam zachować żeby wszystko "trzymało się kupy" i w ogóle było zjadliwe ? :P
5. Czy może poprostu zrobić wszystko wg przepisu Piki i niczym się już nie przejmować? Czy tez może kombinować, tworzyć i wydziwiać by stworzyć arcydzieło sztuki kulinarnej ? :D
Wiem, wiem, że moje pytania moga wydawać sie dziwne, ale naprawdę już sama nie wiem co mam robić. Chciaąłbym żeby goście i mama byli zadowoleni .. bo wtedy i ja sama będę szczęsliwa.
Bardzo na Was liczę!
Pomysły i rady doświadczonych kucharzyków takich jak Wy będą dla mnie bardzo cenne!
Tymczasem pozdrawiam i mam nadzieję, że jak jutro tu zajrzę, to znajdzie się chociaż jedna osóbka, która wspomoże niedoświadczoną nastolatkę, która uwielbia piec i robić ciasta, o ! ^^
Może ten przepis będzie dobra odpowiedzią na Twoje pytania: http://wielkiezarcie.com/przepis18756.html
...i jeszcze taki: http://wielkiezarcie.com/przepis21750.html oraz http://wielkiezarcie.com/przepis21590.html
Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
> ...i jeszcze taki:http://wielkiezarcie.com/przepis21590.html
i niebieskie :))
Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
> Może ten przepis będzie dobra odpowiedzią na Twoje pytania:
> http://wielkiezarcie.com/przepis18756.html
Ja proponuje herbatniki dac na spod a biszkopt na gore , mase karpatkowa choc troche poslodzic i kolejnosc troche odwrocic jak sugeruja dziewczyny .
Niestety z krakersami nie eksperymentowalam wiec sie nie wypowiadam .Natomiast warto zrobic go przynajmniej dzien wczesniej bo fajnie nasiaknie .
Zycze udanego ciasta ...monika