Forum

Kuchenne porady

Przetwory z wiśni

  • Autor: ciurunia Data: 2007-06-25 16:58:23

    Witam i prosze o pomoc! Jakie przetwory można zrobić z wiśni?  Nigdy wcześniej nie robiłam zapasków na zime i nie mam pomysłów!!

  • Autor: gosik Data: 2007-06-25 17:42:23

    Z wiśni można robić kompoty, soki, nalewki ostatnio ktoś pisał o wiśniach w cukrze - przepisów na pewno znajdziesz tu mnóstwo, a jakby co to pytaj Pozdrawiam

  • Autor: gosik Data: 2007-06-25 19:19:28

    Co to znaczy, że wiśnie smażone nie mają nic wspólnego ze smażeniem???? Proszę o podpowiedź...

  • Autor: gosik Data: 2007-06-25 19:32:57

    Dzięki za przepis - brzmi baaardzo smakowicie, myślę, że uda mi się w tym roku jeszcze wypróbować - jeszcze jedno drzewko do obrania Pozdrawiam!!

  • Autor: alman Data: 2007-06-26 12:34:48

    Użytkownik Agnieszka Szylar napisał w wiadomości:
    > Gosiek ,myjesz ,drylujesz wiśnie i ważysz jak masz np 3 kg wiśni to robisz
    > tak:1 dzień zasypujesz 1 kg cukru2 dzień przecedzasz ten sok i zagotowujesz go
    > z 2 kg cukru3 dzień to samo a na 4 dzień dajesz wiśnie do słoiczków a sok do
    > buteleczek.Naprawde są bardzo pyszne a wiśnie sa twarde .Pozdrawiam.

    Agnieszko, mam pytanie, czy po zagotowaniu tym sokiem zalewasz wiśnie czy też wiśnie wkładasz do soku i wszystko zagotowujesz?
    pytam, bo są różne sposoby, a skoro masz wypróbowany to chyba warto skorzystać. Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Autor: mlena Data: 2007-06-25 19:29:09

    Co roku robię wiśnie na zimę.Najpierw je dryluje, zasypuję cukrem , na około 10 kg wiśni wsypuję około 2- 3 kg cukru ( zależy jak kto lubi slodkie przetwory) nigdy natomiast nie dodaję wody,  Troszke przemieszam, przykryję, niech postoją ok. 2 godz. , mogą i troche dłużej nic sie nie stanie. Potem wiśnie wkładam do czystych słoikow. Pozostały sok z cukrem mieszam  aż się cukier rozpuści, dla ułatwienia można troche go podgrzać i uzupełniam nim napełnione wcześniej sloiki wiśniami. Zakręcam, gotuję okolo 15 minut. Takie wisnie są bardzo przydatne.. Można je zimą wykorzystać gotując wiśniankę,rozcieńczyć przegotowaną wodą i kompocik pychotka, dobrze odsączone mozna użyć do nadziewania pączków,bułeczek drożdżowych,  do ciasta zalewając je galaretką, do deserów,  i na wiele innych sposobów. Polecam- robię takie wisnie juz od wielu wielu lat.

  • Autor: Mari Data: 2007-06-25 20:24:02

    Popatrz do moich przepisow, znajdziesz tam: wisnie w rumie, wisnie w miodzie,wisniowa konfiture z orzeszkami piniowymi,wisniowe konfitury,sok ze 100 wisni i 100 lisci,konfiture alzacka, konfiture wisniowa z migdalami i rumem oraz czeresnie do ciasta, z tym, ze tak samo robi sie wisnie. Strasznie bym chciala moc zrobic to wszystko ale moja nowa wisienka ma 7 /slownie: siedem wisienek/, musze poczekac do nastepnego roku. Tu gdzie mieszkam wisni w sklepach niestety nie ma.

  • Autor: alidab Data: 2007-06-28 23:33:36

    Polecam : http://wielkiezarcie.com/przepis24008.html- moje wiśnie smażone - konfitura i sok
    http://wielkiezarcie.com/przepis24010.html - wiśnie marynowane w occie
    http://wielkiezarcie.com/przepis23852.html - likier wiśniowy :)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu