Czy ktos moglby mi doradzic, jaka salatke mozna zrobic dla osoby uczulonej zarowno na jajko (a zatem majonez odpada), jak i na produkty mleczne (wiec odpada ser feta, itp.). Wlasciwie oprocz salaty z oliwa nic mi nie przychodzi do glowy, wszystkie salatki sa z majonezem lub serem. Z gory dziekuje za rady.
A może jakieś sałatki z kaszą kuskus np taka http://wielkiezarcie.com/przepis9.html lub taka http://wielkiezarcie.com/przepis14866.html . Albo np kapusta pekińska, pomidory, ogórki i jakie tam jeszcze wymyślisz warzywka i to polane jakimś sosem z oliwy. Ja bardzo lubię sosy do sałatek z knorra. Do niektórych sałatek przecież nie musisz dodawać majonezu a dać w zamian parę kropel oliwy lub wystarczy tylko przyprawić solą lub pieprzem.
Przypuszczam, że oczekujesz gotowych receptur, ale, nie mam na WŻ swojej książki ;) W domu zaś mam podobną sytuację : zero jajek= np. zero jajek i makaronu w sałatce, zero majonezu, a zero produktów mlecznych= np. zero fety, zero sera żółtego, zero śmietany, nawet jogurtu. 1. Operuję głównie na warzywach : kapusta pekińska, rukola, sałata lodowa, masłowa, pomidory, ogórki, cebula biała i czerwona, por, papryka w róznych kolorach, kukurydza, czerwona fasola, groszek (ten ostatni nie z puszki, tylko mrożony), oliwki zielone i czarne, kapary, brokuły, kalafior, zielenina w postaci dymki, szczypiorku, koperku i pietruszki. 2. Do tego winegret - 1 część octu jakiego lubisz : ryżowego, winnego z białego wina lub jabłek i 3 części dobrego oleju (lub oliwy), 1 łyżeczka musztardy i dodatki ziołowe oraz sól, cukier i pieprz. Wstrząśnięte (nie mieszane ;) w słoiczku) 3. Może być ryż albo kuskus (sałatka tabouleh)
Mieszanie warzyw wychodzi prawie dowolnie, w zależności od posiadanych w lodówce zasobów. Nie mieszam samych ziaren (fasola, kukurydza, groszek, ciecierzyca itp) tylko ziarna i liście - nie mam rukoli ? to idzie zwykła sałata plus trochę ziaren, sos, cebula lub por, sparzone lub nie. Gdy sałatka ma być bardziej treściwa dodaję tuńczyka lub ugotowaną lub zrumienioną z jakąś przyprawą pierś z kurczaka. Wszystko to wynika z aktualnej zawartości lodówki. Jedynie sos prawie się nie zmienia ;)
Ja jeszcze taką robię: ryż, kukurydza z puszki, papryka świeża, ogórek konserwowy, tyńczyk w oleju (oleju nie odlewać tylko dodać do sałątki).
Wiem co to znaczy alergia bo mam w rodzinie osobe uczuloną, w tej chwili uczulona tylko na żóltko jaja ale była na całe (w związku z tym może jeść sałątki z majonezem), niektóre ryby może też jeść a przedtem ani trochę.
Czy ktos moglby mi doradzic, jaka salatke mozna zrobic dla osoby uczulonej zarowno na jajko (a zatem majonez odpada), jak i na produkty mleczne (wiec odpada ser feta, itp.). Wlasciwie oprocz salaty z oliwa nic mi nie przychodzi do glowy, wszystkie salatki sa z majonezem lub serem. Z gory dziekuje za rady.
A może moja sałatka meksykańska ? nie mogę niestety wstawic linku
A może jakieś sałatki z kaszą kuskus np taka http://wielkiezarcie.com/przepis9.html lub taka http://wielkiezarcie.com/przepis14866.html . Albo np kapusta pekińska, pomidory, ogórki i jakie tam jeszcze wymyślisz warzywka i to polane jakimś sosem z oliwy. Ja bardzo lubię sosy do sałatek z knorra. Do niektórych sałatek przecież nie musisz dodawać majonezu a dać w zamian parę kropel oliwy lub wystarczy tylko przyprawić solą lub pieprzem.
Przypuszczam, że oczekujesz gotowych receptur, ale, nie mam na WŻ swojej książki ;)
W domu zaś mam podobną sytuację : zero jajek= np. zero jajek i makaronu w sałatce, zero majonezu, a zero produktów mlecznych= np. zero fety, zero sera żółtego, zero śmietany, nawet jogurtu.
1. Operuję głównie na warzywach : kapusta pekińska, rukola, sałata lodowa, masłowa, pomidory, ogórki, cebula biała i czerwona, por, papryka w róznych kolorach, kukurydza, czerwona fasola, groszek (ten ostatni nie z puszki, tylko mrożony), oliwki zielone i czarne, kapary, brokuły, kalafior, zielenina w postaci dymki, szczypiorku, koperku i pietruszki.
2. Do tego winegret - 1 część octu jakiego lubisz : ryżowego, winnego z białego wina lub jabłek i 3 części dobrego oleju (lub oliwy), 1 łyżeczka musztardy i dodatki ziołowe oraz sól, cukier i pieprz. Wstrząśnięte (nie mieszane ;) w słoiczku)
3. Może być ryż albo kuskus (sałatka tabouleh)
Mieszanie warzyw wychodzi prawie dowolnie, w zależności od posiadanych w lodówce zasobów. Nie mieszam samych ziaren (fasola, kukurydza, groszek, ciecierzyca itp) tylko ziarna i liście - nie mam rukoli ? to idzie zwykła sałata plus trochę ziaren, sos, cebula lub por, sparzone lub nie.
Gdy sałatka ma być bardziej treściwa dodaję tuńczyka lub ugotowaną lub zrumienioną z jakąś przyprawą pierś z kurczaka.
Wszystko to wynika z aktualnej zawartości lodówki. Jedynie sos prawie się nie zmienia ;)
Pozdrawiam. Paola
Ja jeszcze taką robię:
ryż, kukurydza z puszki, papryka świeża, ogórek konserwowy, tyńczyk w oleju (oleju nie odlewać tylko dodać do sałątki).
Wiem co to znaczy alergia bo mam w rodzinie osobe uczuloną, w tej chwili uczulona tylko na żóltko jaja ale była na całe (w związku z tym może jeść sałątki z majonezem), niektóre ryby może też jeść a przedtem ani trochę.
Link do sałatki meksykańskiej,którą zaproponowała Cewa2 http://wielkiezarcie.com/przepis14434.html
A ja polecam http://wielkiezarcie.com/przepis21124.html i http://wielkiezarcie.com/przepis20844.html z mojej "kolekcji", mam nadzieję że będą smakowały :))