Forum

Kuchenne porady

Co z wiórkami kokosowymi?

  • Autor: elas Data: 2007-07-05 13:15:47

    Zrobiłam Malibu domowym sposobem. Zostały mi z tego wiórki kokosowe nasączone spirytusem. Można by je wykorzystać do jakiegoś kremu do ciasta. Czy ktoś ma pomysł do jakiego?.
    Pozdrawiam.

  • Autor: Bajubajka Data: 2007-07-05 13:22:16

    Ja tradycyjnie pakuję je do budyniowego kremu do murzynka, dodatkowo sypie hojnie po polewie czekoladowej. Pysznie smakuje

  • Autor: elas Data: 2007-07-05 13:37:16

    Na sobotę musze zrobić tort - olbrzym. Chcę zrobić krem truflowy z wiśniami. I tak myślę czy można do niego sypnąć te wiórki?. Jak by to smakowało.
    Za pomysł z budyniowym dziękuję. Na pewno go wykorzystam.

  • Autor: Rosa Data: 2007-07-06 08:38:05

    właśnie najczęściej piekę to ciasto z takich wiórków wielkiezarcie.com/przepis23530.html -polecam - rosa

  • Autor: sunny Data: 2007-07-06 16:26:04

    Tutaj mam przepis na krem, można wykorzystać te wiórki : http://wielkiezarcie.com/przepis14915.html

  • Autor: Eithel Data: 2007-07-06 18:12:06

    a ja bym zamiast bulki tartej do panierki uzyla w kotlecie.niedawno tak robilam kurczaka

  • Autor: elas Data: 2007-07-06 23:39:14

    Ja już tego nie uprażę bo te wiórki są wilgotne no i procentowe. Muszę trochę zmodyfikować przepis. Coś napewno wymyślę.
    Wszystkim bardzo dziękuję za porady.
    Pozdrawiam.

  • Autor: Eithel Data: 2007-07-07 20:05:06

    ale nie musissz ich prazyc.wystarczy ze troche odcisniesz a to ze sa procentowe to tylko dobrze dla miesa na kotlety:)

  • Autor: elas Data: 2007-07-09 21:36:06

    Następnym razem wykorzystam do kotletów. Teraz użyłam do kremu.  Upiekłam łaciaty biszkopt, przekroiłam na  pół  i przełożyłam masą :1kostka margaryny -utarta, dodałam  papke z kakao, trochę cukru pudru  do smaku  i wiórki  kokosowe.  Rozsmarowałam na biszkopcie, wcisnęłam w tę masę wiśnie smaone w lekkim syropie, przykryłam drugim  blatem. Na wierzch  wylałam trochę masy z przepisu na wafle z masą galaretkową (super masa - dzięki) na to mnóstwo wiśni i polałam resztą masy. Ciacho super. Zrobione w sobotę i zostało po nim wspomnienie.

  • Autor: Mari Data: 2007-07-09 23:57:57

    Elas, mozesz podac ten przepis ma wafle z masa galaretkowa? Niestety, nie znalazlam przez wyszukiwarke a jestem zainteresowana.

  • Autor: elas Data: 2007-07-10 10:44:14

    To nie jest mój przepis, ale świetna masa i można ją wykorzystać nie tylko do wafli. /wielkiezarcie.com/przepis22760.html

  • Autor: Mari Data: 2007-07-10 11:06:11

    Elas, dziekuje Ci bardzo. Pozdrawiam.

  • Autor: Eithel Data: 2007-07-10 13:05:42

    chociaz nie lubie takich cist i kremow to ciekawy pomysl z tego wymyslilas..:) a swoja droga jest na wz przepis na ciasto kefirowe i tam tez 2 szklanki wiorkow sie daje i to taka kokosanka wychodzi:)a tak w ogole to wiorki sa zdrowe:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu