Forum

Gawędy o jedzeniu

Co z soczewicy???

  • Autor: aga1 Data: 2007-07-05 13:57:49

    Moi kochani,mam pytanie:czy ktoś wie jak przyrządza się soczewicę,czy jest smaczna i jakie potrawy mogę z niej przyrządzic?Przyznam się,że parokrotnie przymierzałam się do zakupu soczewicy ale jakoś nie bardzo wiedziałabym co z nią potem zrobic.Proszę o radę,z góry wielkie dzięki!

  • Autor: mlena Data: 2007-07-05 14:12:14

    Kilkakrotnie z soczewicy  i mięsa robiłam pierogi. Soczewice moczyłam tak jak fasolę, gotowałam, dodawałam do tego gotowane mieso , przekręcalam to wszystko przez maszynke dodawałam pdsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulkę, sól , pieprz z tego robiłam farsz do pierogów. Mnie osobiście takie pierogi smakuja, ale niestety mojemu mężowi juz nie. Podobno można z niej zrobić kotlety, zupę, czy dodać do sałatki warzywnej.. Ja jednak tego nie probowalam.

  • Autor: malbec Data: 2007-07-05 14:20:45

    Właśnie dodałam przepis na kuleczki z soczewicy, możesz go wypróbować. Jadłam także zupę z soczewicy i marchewki z kurczakiem doprawioną po indyjsku, a także placki z soczewicą tw. kakory (niestety nie mam przepisu). Pyszne są falafele arabskie z soczewicy. Pozdrawiam!

  • Autor: aga1 Data: 2007-07-05 14:39:29

    Ciekawe propozycje,szczególnie kuleczki z soczewicy!!!!!!!!!!

  • Autor: Mari Data: 2007-07-05 14:50:09

    Do swoich przepisow wstawiam Ci trzy przepisy:zupa z soczewicy, soczewica na kwasno i soczewica na gesto

  • Autor: aga1 Data: 2007-07-05 14:55:02

    Dzięki,ale będę pichcic!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Autor: aga1 Data: 2007-07-05 16:11:31

    Mari,twoje przepisy są już u mnie w ulubionych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Autor: Paola_r Data: 2007-07-05 14:45:28

    Znalazłam kiedyś w Internecie ten przepis :
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1557&pid=491925&mode=threaded&show=&st=0

    Nie daję jednak do niego fasoli i wsypuję trochę mniej chili. Robię je często, nie tylko w zimie.
    Soczewica raczej będzie Ci smakować, jeśli lubisz groch i wszelakie fasolki. Poza tym przyprawy załatwią resztę ;)
    Smacznego !

  • Autor: aga1 Data: 2007-07-05 14:48:43

    Bardzo mi się podoba ten przepis,uwielbiamy potrawy pikantne!!!!!!!!!!Wielkie dzięki!!!!!!!

  • Autor: Paola_r Data: 2007-07-05 15:04:04

    W takim razie koniecznie pamiętaj o dodatku kuminu. Nadaje potrawie to "coś"

  • Autor: nutella Data: 2007-07-05 15:07:08

    Polecam to danie: http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html Robi się go bardzo prosto a naprawdę jest PYSZNE!! Jeżeli nie chcesz robić lasagne albo nie masz takiego makaronu możesz z tego farszu zrobić pierogi (i zjeść je gotowane a na drugi dzień przysmażone- pyyycha!) albo naleśniki albo krokiety. Farsz jest naprawdę ekstra:D

  • Autor: aga1 Data: 2007-07-05 15:57:00

    Wiedziałam,że mogę liczyc na waszą pomoc!!!Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!!!!!!!!Jutro kupuję soczewicę!!!!!!!

  • Autor: smakosia Data: 2007-07-06 12:44:32

    Polecam: http://wielkiezarcie.com/przepis602.html i jeszcze to: http://wielkiezarcie.com/przepis5464.html

  • Autor: woila Data: 2007-07-06 13:08:07

    http://wielkiezarcie.com/przepis602.html i http://wielkiezarcie.com/przepis5464.html - "zniebieszczyłam" linki Smakosi, a ja polecam "soczewiaki", nie wiem czy są na Wż ale jakby co, to mogę wpisać do książki, albo wpisz w google i napewno znajdziesz...

Przejdź do pełnej wersji serwisu