Moi kochani,mam pytanie:czy ktoś wie jak przyrządza się soczewicę,czy jest smaczna i jakie potrawy mogę z niej przyrządzic?Przyznam się,że parokrotnie przymierzałam się do zakupu soczewicy ale jakoś nie bardzo wiedziałabym co z nią potem zrobic.Proszę o radę,z góry wielkie dzięki!
Kilkakrotnie z soczewicy i mięsa robiłam pierogi. Soczewice moczyłam tak jak fasolę, gotowałam, dodawałam do tego gotowane mieso , przekręcalam to wszystko przez maszynke dodawałam pdsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulkę, sól , pieprz z tego robiłam farsz do pierogów. Mnie osobiście takie pierogi smakuja, ale niestety mojemu mężowi juz nie. Podobno można z niej zrobić kotlety, zupę, czy dodać do sałatki warzywnej.. Ja jednak tego nie probowalam.
Właśnie dodałam przepis na kuleczki z soczewicy, możesz go wypróbować. Jadłam także zupę z soczewicy i marchewki z kurczakiem doprawioną po indyjsku, a także placki z soczewicą tw. kakory (niestety nie mam przepisu). Pyszne są falafele arabskie z soczewicy. Pozdrawiam!
Nie daję jednak do niego fasoli i wsypuję trochę mniej chili. Robię je często, nie tylko w zimie. Soczewica raczej będzie Ci smakować, jeśli lubisz groch i wszelakie fasolki. Poza tym przyprawy załatwią resztę ;) Smacznego !
Polecam to danie: http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html Robi się go bardzo prosto a naprawdę jest PYSZNE!! Jeżeli nie chcesz robić lasagne albo nie masz takiego makaronu możesz z tego farszu zrobić pierogi (i zjeść je gotowane a na drugi dzień przysmażone- pyyycha!) albo naleśniki albo krokiety. Farsz jest naprawdę ekstra:D
Kilkakrotnie z soczewicy i mięsa robiłam pierogi. Soczewice moczyłam tak jak fasolę, gotowałam, dodawałam do tego gotowane mieso , przekręcalam to wszystko przez maszynke dodawałam pdsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulkę, sól , pieprz z tego robiłam farsz do pierogów. Mnie osobiście takie pierogi smakuja, ale niestety mojemu mężowi juz nie. Podobno można z niej zrobić kotlety, zupę, czy dodać do sałatki warzywnej.. Ja jednak tego nie probowalam.
Właśnie dodałam przepis na kuleczki z soczewicy, możesz go wypróbować. Jadłam także zupę z soczewicy i marchewki z kurczakiem doprawioną po indyjsku, a także placki z soczewicą tw. kakory (niestety nie mam przepisu). Pyszne są falafele arabskie z soczewicy. Pozdrawiam!
Do swoich przepisow wstawiam Ci trzy przepisy:zupa z soczewicy, soczewica na kwasno i soczewica na gesto
Znalazłam kiedyś w Internecie ten przepis :
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1557&pid=491925&mode=threaded&show=&st=0
Nie daję jednak do niego fasoli i wsypuję trochę mniej chili. Robię je często, nie tylko w zimie.
Soczewica raczej będzie Ci smakować, jeśli lubisz groch i wszelakie fasolki. Poza tym przyprawy załatwią resztę ;)
Smacznego !
W takim razie koniecznie pamiętaj o dodatku kuminu. Nadaje potrawie to "coś"
Polecam to danie: http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html Robi się go bardzo prosto a naprawdę jest PYSZNE!! Jeżeli nie chcesz robić lasagne albo nie masz takiego makaronu możesz z tego farszu zrobić pierogi (i zjeść je gotowane a na drugi dzień przysmażone- pyyycha!) albo naleśniki albo krokiety. Farsz jest naprawdę ekstra:D
Polecam: http://wielkiezarcie.com/przepis602.html i jeszcze to: http://wielkiezarcie.com/przepis5464.html
http://wielkiezarcie.com/przepis602.html i http://wielkiezarcie.com/przepis5464.html - "zniebieszczyłam" linki Smakosi, a ja polecam "soczewiaki", nie wiem czy są na Wż ale jakby co, to mogę wpisać do książki, albo wpisz w google i napewno znajdziesz...