Alidab właśnie mi chodziło o takie buraczki z chrzanem, dużo jest przepisów na buraczki z papryką, a takiego za nic nie mogłam znaleść. Bardzo Ci dziękuję i napewno zrobię. Pozdrawiam.
może już nie robisz buraczków ale na przyszłość też są pycha 4 kilo buraków wyjdzie z tej porcji 10 słoików 2 słoiki chrzanu Polonaise 3 łyżki soli 8 łyzek cukru 20 g kwasku cytrynowego oliwa zoliwe Buraczki ugotować na małym ogniu,obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach /ja tre maszynowo/ jak troche postoją to odlac z nich szklaneczke soku . Ten sok wlac do rondelka dodać chrzan sól cukier ,kwasek i zagotować. Dodać do buraków wymieszać dobrze nałożyć do słoików .DOkazdego słoika na wierzch nalać pół łyżeczki oliwy z oliwek. Zakrecić i zapasteryzować ok 10-15 min wynieść do piwnicy.w zimie jak znalazł choć ja jem wcześniej tez są pycha Pozdrawiam Bacha
Nie mam dokładnego przepisu na buraczki z chranem...bo robię je na oko :) Buraczki trę na tarce o małyuch oczkach, dodaję do tego tartego chrzanu (według upodobań - ja wolę ostre, więc dodaję dużo), sól, pieprz mielony, ocet i cukier. Niestety nie mam dokładnych proporcji. Po prostu smakuję za każdym razem i dodaje wtedy odpwowiedniego składnika.
Czy ma ktoś sprawdzony przepis na buraczki z chrzanem na zimę. Sprawdzałam u nas w ''przetworach'' ale nie ma.Byłabym wdzięczna za podanie przepisu.
http://wielkiezarcie.com/przepis24407.html- u mnie te buraczki mają nazwę "ćwikła na zimę w zalewie" ale są z chrzanem. Może o to Ci chodzi ?
Alidab właśnie mi chodziło o takie buraczki z chrzanem, dużo jest przepisów na buraczki z papryką, a takiego za nic nie mogłam znaleść. Bardzo Ci dziękuję i napewno zrobię. Pozdrawiam.
może już nie robisz buraczków ale na przyszłość też są pycha
4 kilo buraków wyjdzie z tej porcji 10 słoików
2 słoiki chrzanu Polonaise
3 łyżki soli
8 łyzek cukru
20 g kwasku cytrynowego
oliwa zoliwe
Buraczki ugotować na małym ogniu,obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach /ja tre maszynowo/
jak troche postoją to odlac z nich szklaneczke soku . Ten sok wlac do rondelka dodać chrzan sól cukier ,kwasek i zagotować.
Dodać do buraków wymieszać dobrze nałożyć do słoików .DOkazdego słoika na wierzch nalać pół łyżeczki oliwy z oliwek.
Zakrecić i zapasteryzować ok 10-15 min wynieść do piwnicy.w zimie jak znalazł choć ja jem wcześniej tez są pycha
Pozdrawiam
Bacha
Nie mam dokładnego przepisu na buraczki z chranem...bo robię je na oko :) Buraczki trę na tarce o małyuch oczkach, dodaję do tego tartego chrzanu (według upodobań - ja wolę ostre, więc dodaję dużo), sól, pieprz mielony, ocet i cukier. Niestety nie mam dokładnych proporcji. Po prostu smakuję za każdym razem i dodaje wtedy odpwowiedniego składnika.
Ja na zimę robię tak http://wielkiezarcie.com/przepis24511.html może Ci będzie odpowiadał ten sposób?