Forum

Kuchenne porady

Buraczki z chrzanem

• Autor: lidka74 Data: 2007-07-16 19:12:52

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na buraczki z chrzanem na zimę. Sprawdzałam u nas w ''przetworach'' ale nie ma.Byłabym wdzięczna za podanie przepisu.

• Autor: alidab Data: 2007-07-16 19:52:48

http://wielkiezarcie.com/przepis24407.html- u mnie te buraczki mają nazwę "ćwikła na zimę w zalewie" ale są z chrzanem. Może o to Ci chodzi ?

• Autor: lidka74 Data: 2007-07-16 20:55:08

Alidab właśnie mi chodziło o takie buraczki z chrzanem, dużo jest przepisów na buraczki z papryką, a takiego za nic nie mogłam znaleść. Bardzo Ci dziękuję i napewno zrobię. Pozdrawiam.

• Autor: bacha Data: 2007-07-16 20:23:36

jutro będę robić to podam dokladny przepis są pyszne bacha

• Autor: bacha Data: 2007-07-20 18:07:11

może już nie robisz buraczków ale na przyszłość też są pycha
    4 kilo buraków wyjdzie z tej porcji 10 słoików
    2 słoiki chrzanu Polonaise
    3 łyżki soli
    8 łyzek cukru
    20 g kwasku cytrynowego
    oliwa zoliwe
    Buraczki ugotować na małym ogniu,obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach /ja tre maszynowo/
    jak troche postoją to odlac z nich szklaneczke soku . Ten sok wlac do rondelka dodać chrzan  sól cukier ,kwasek i zagotować.
    Dodać do buraków wymieszać dobrze nałożyć do słoików .DOkazdego słoika na wierzch nalać pół łyżeczki oliwy z oliwek.
    Zakrecić i zapasteryzować ok 10-15 min wynieść do piwnicy.w zimie jak znalazł choć ja jem wcześniej tez są pycha
    Pozdrawiam
                                        Bacha

• Autor: Kluko Data: 2007-07-16 20:49:36

Nie mam dokładnego przepisu na buraczki z chranem...bo robię je na oko :)  Buraczki trę na tarce o małyuch oczkach, dodaję do tego tartego chrzanu  (według upodobań - ja wolę ostre, więc dodaję dużo), sól, pieprz mielony, ocet i cukier. Niestety nie mam dokładnych proporcji. Po prostu smakuję za każdym razem i dodaje wtedy odpwowiedniego składnika.

• Autor: alman Data: 2007-07-17 12:04:09

Ja na zimę robię tak http://wielkiezarcie.com/przepis24511.html może Ci będzie odpowiadał ten sposób?

Przejdź do pełnej wersji serwisu