Witaj Danusiu, Robię ją tak : obrane ogórki kroję w drobną kostkę i podduszam ma maśle tak, żeby ogórki były szkliste, nie przyrumienione. Podlewam bulionem i zagęszczam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Gotuję na małym ogniu z 10 minut. Doprawiam kwaśną śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem. Wystarczy tylko wsypać drobno posiekany koperek i gotowe ! Smacznego. Pozdrawiam. Paola
Danusiu, zupa jest dość łagodna i delikatna w smaku - robię ją zwykle w taką pogodę jak dziś, gdy upał "działa" na apetyt ;) Jeśli chcesz, by jednak była bardziej treściwa, dodaj ugotowane i pokrojone na cząstki ziemniaki.
Ja jadłam taka zupke, ale z dodatkiem włoszczyzny (marchewka, pietruszka, koper), a do zagęszczenia uzyto serka topionego + odrobina smietany do smaku- pycha
Proszę pomóżcie, czy ktoś gotuje zupkę ze świerzych ogórków bo ja gotuję ale z kwaszonych
Witaj Danusiu,
Robię ją tak : obrane ogórki kroję w drobną kostkę i podduszam ma maśle tak, żeby ogórki były szkliste, nie przyrumienione. Podlewam bulionem i zagęszczam mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Gotuję na małym ogniu z 10 minut. Doprawiam kwaśną śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem. Wystarczy tylko wsypać drobno posiekany koperek i gotowe !
Smacznego.
Pozdrawiam. Paola
Ja również skorzystałam z Twojego przepisu. Wcześniej nigdy nie gotowałam zupy ze świeżych ogórków. Naprawdę pyszna. Dzięki
Paola dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, napewno zaraz wyprubuję
Danusiu, zupa jest dość łagodna i delikatna w smaku - robię ją zwykle w taką pogodę jak dziś, gdy upał "działa" na apetyt ;)
Jeśli chcesz, by jednak była bardziej treściwa, dodaj ugotowane i pokrojone na cząstki ziemniaki.
Ja jadłam taka zupke, ale z dodatkiem włoszczyzny (marchewka, pietruszka, koper), a do zagęszczenia uzyto serka topionego + odrobina smietany do smaku- pycha
Ave, dzięki za podpowiedź - dzięki tym dodatkom zupa stanie się bardziej charakterna :)
http://wielkiezarcie.com/przepis18973.html - polecam