Forum

Kuchenne porady

parmezan

• Autor: beata__wr Data: 2007-07-21 16:46:58

kochani czym mozna zastapic parmezan? jest okropnie drogi a ja nawet nie wiem jaki ma smak wiec nic sama nie wykombinuje.pomozcie

• Autor: Eithel Data: 2007-07-21 17:21:30

to zalezy jai efekt on daje w danym przepisie i do czego chcesz go uzyc.musialabys tutaj przytoczy przepis ktory urzywasz....a w hipermarketach sa dostepne w paczkach takie mieszanki juz utertych serow tego typu i sa tansze.

• Autor: beata__wr Data: 2007-07-23 15:20:38

mam wielka ochote na przepis http://wielkiezarcie.com/przepis17732.html w ktorym wlasnie potrzebny jest parmezan. w zyciu go nie jadlam i dlatego moj dylemat...dziekuje wszystkim za odpowiedzi :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-07-23 15:35:38

to uzyj ementalera takiego dojrzalego najlepiej. Goudy bym nie radzila bo z przepisu wynika ze ser powinien byc z charaakterem. Albo sprobuj mazurski . W kazdym razie pikantny. Smacznego!°

• Autor: Balbina71 Data: 2007-07-21 20:24:18

Ja to jak nie mam parmezanu to scieram ostrzejszy zolty ser.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-07-23 06:33:12

jezeli chodzi o typowy smak trudno jest zastapic. Mozna uzyc peccorino ale on tez chyba tani nie jest. Smakowo jest duuza roznica miedzy parmezanem z kawalka a takmi startymi wiorami. Kto wyprobowal ten wie. Mozna jednak i makarony i zapiekanki komponowac z innymi serami. Dla mnie sie sprawdzil ementaler i mazurski Najlepiej nie ten calkiem mlody tylko taki dluzej lezakowany. Taki ser jest ciemniejszy i stosunkowo suchy. Naprawde roznica smakowa miedzy serem tzw, "niedojrzalym" a "dojzalym" tego samego gatunku jest spora. Tak jak juz ktos pisal wybor sera zalezy tez od potrawy i od tego co lubimy. Warto poprobowac. Co sie absolutnie - moim zdaniem - nie nadaje szczegolnie do zapiekania to sery "odchudzone" ponizej 45% tluszczu. Pozdrawiam serdecznie

• Autor: smakosia Data: 2007-07-23 22:30:42

Eithel (moim zdaniem) znalazła bardzo dobrą podpowiedź. Te "podróbki parmezanowe" w małych torebeczkach fajnie się sprawdzają i są niedrogie. Oczywiście dla smakoszy serów, to pewnie złe rozwiązanie, ale warto kupić i spróbować. Znajdziesz w lodówkach w hipermarketach na regałach z serami.

Przejdź do pełnej wersji serwisu