Forum

Kuchenne porady

kukurydziane bułeczki

• Autor: Rosa Data: 2007-07-22 10:36:46

witam ,chcialam Was zapytać czy może ktoś piekł już jakieś bułeczki czy też chlebek z mąki kukurydzianej ,pozdrawiam  - rosa

• Autor: ekkore Data: 2007-07-22 19:32:32

jeżeli potrzebujesz przepisu dla bezglutenowca - to niewiele pomogę.

W moich jest przepis na chlebek z dodatkiem kukurydzy lub mąki kukurydzianej (lepsza nawet z mąka, bo suszona kukurydza po zmieleniu jest nadal bardzo twarda i wyczuwalna w smaku) - niemniej chleb ma bardzo specyficzny smak - niewiele przypomina normalny chleb. http://wielkiezarcie.com/przepis15106.html

tutaj w przepisach są chyba tortille kukurydziane - ale niczego bliższego nie podpowiem.

• Autor: ekkore Data: 2007-07-22 19:52:52

na tej niemieckiej stronie są przpisy na trzy chleby z mąki kukurydzianej - ale wszystkie mają ją jako dodatek http://www.daskochrezept.de/rezepte/backwaren/brot/page_8.html

Na wielu innych też czystego z mąki kukurydzianej nie ma

• Autor: smakosia Data: 2007-07-22 22:55:33

Może jeszcze tutaj coś znajdziesz: http://forum.celiakia.pl/topics15/chleb-z-mojej-kolekcji-vt325.htm

• Autor: Rosa Data: 2007-07-23 19:50:37

nie chodzi mi tu bynajmniej o jaką dietę ,ale moja córa opowiadała ,że gdzieś jadła takie bułeczki ,być może była to mąka mieszana ,w związku z tym zakupiła kilogram takiej mąki i zażyczyła sobie takie pieczywko a ja zupelnie nie wiem jak się do tego zabrać ,niestety nie znam niemieckiego ale twój przepis Ekkore jest mocno kuszący więc może się przymierzę ,pozdrawiam  -rosa

• Autor: ekkore Data: 2007-07-24 08:32:37

Więc od razu podpowiem - ciasto na ten chlebek jest bardzo kleiste - gdyby wydawało się za luźne dosyp mąki zwykłej (bo czasami wychodziło tak, że wszystko było ok od początku a czasami właśnie trzeba było podsypywać) - chłonność wody przez mąki jest bardzo różna i nigdy nie wychodzi tak samo. Trzeba je dosyć długo wyrabiać.

• Autor: ekkore Data: 2007-07-24 08:43:27

A tu masz bułeczki kukurydziane: http://www.friessinger-muehle.de/rezepte/bb_mafr.htm

Bułki kukurydziane na śniadanie

500 g mąki pszennej (na bułki najlepsza tortowa - to moja uwaga)
    100 g mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki soli
    330 ml mleka
    1 jabłko
    25 g masła (margaryny)
    25 g drożdży
    1 łyżeczka cukru

Masło rozpuścić. Dodać do tego mleko i jeszcze troche podgrzać. wkruszyć drożdże do mleka, posypać cukrem i zostawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Jabłko zetrzeć, dodać sypkie produkty i zagnieść. Wyrobić. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia), nakryć folią i zostawić do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (czyli ok. 30 minut). Upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut (ja osobiscie zmniejszyłabym temperaturę i wydłużyła czas - bo takie małe rzeczy lubią sie przypalać)

• Autor: ekkore Data: 2007-07-24 09:29:48

Na tej samej stronie jeszcze jeden przepis na bułeczki, bardziej kukurydziane:

bułki grilowe

300 g mąki pszennej
    175 g mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka soli
    250 ml. wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    25 g drożdzy
    1 łyżeczka cukru
    50 g  suszonych pomidorów

suche składniki wymieszać, wkruszyć do nich drożdzę, posypać cukrem. Wymieszać z ciepłą wodą - pozostawić do podrośniecia  ok. 15 minut. Do tego dodać oliwę, zioła, sól - zagniatać ciasto tak długo aż będzie elastyczne. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory. Uformować bułki, ułożyć na wytłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nakryć folią i zostawić do wyrośniecia aż do podwojenia objętości. Upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.

• Autor: Rosa Data: 2007-07-24 10:27:52

wielkie dzięki Ekkore napewno wypróbuję wszystko i wtedy dam znać czy było dobre ,pozdrawiam  - rosa

• Autor: Rosa Data: 2007-07-26 08:21:12

no więc te bułeczki już wypróbowałam ,co prawda bez suszonych pomidorków ,jedne zrobiłam z ziołami a drugie ze słonecznikiem ,ogólnie rzecz biorąc bułki dość smaczne ale były bardzo zbite i mało wyrosły ,nie poddaję się jednak dalej będę eksperymentować ,pozdrawiam  - rosa

Przejdź do pełnej wersji serwisu