Forum

Kuchenne porady

kiszenie ogórków

• Autor: krzysztofina Data: 2007-07-29 12:39:33

Myślę ,że mogę się podzielić dobrym sposobem na kiszenie ogorkow.
    Recepturę kazda z nas ma swoją wypróbowaną,tylko tyle ze ja swoje ogorasy pokuję do butli 5-litrowej po wodzie mineralnej,zalewam ciepłą wodą i...gotowe

• Autor: jasia Data: 2007-07-29 12:44:12

to bardzo dobry sposób - też tak robię
    pozdrawiam jasia

• Autor: gosik Data: 2007-07-29 14:18:11

Ale jak to robicie technicznie? Przez tą dziurę, czy obcinacie górę? Muszę przyznać, że mnie zaintrygowałyście

• Autor: alman Data: 2007-07-29 16:07:55

Też tak robię - w ub. r. zrobiłam pierwszy raz i ogórki przechowywały się bardzo dobrze. Nic się nie ucina. Przez otwór butelki wkładam ogórki i dodatki, potrząsając, aby się wewnątrz poukładały. Potem zalewam solanką i zakręcam. Trzymam w domu 2-3 dni żeby się ukisiły, odkręcając 1-2 razy dziennie nakrętkę w celu wypuszczenia nadmiaru powietrza /gazu?/. Potem wynoszę do piwnicy. W tym roku jeszcze dodatkowo odwracałam te butle np. w dzień stały do góry dnem a w nocy normalnie /to gdzieś przeczytałam, że tak należy, ale nie wiem po co, może o te "gazy" ale i tak też odpowietrzałam.

• Autor: alman Data: 2007-07-29 16:14:36

Mam ochotę zrobić jeszcze eksperyment. Chodzi o to, żeby mieć ogórki coś na wzór małosolnych w zimie a nie kiszone. Już kombinuję jak to zrobić. A może ktoś już próbował i ma sprawdzony sposób jak mieć zimą ogórki małosolne. No można wprawdzie pasteryzować zakiszone w słoikach, proces kiszenia się przerywa, ale one nie są tylko aż tak kwaśne jak kiszone bez pasteryzacji, ale daleko im do małosolnych.

• Autor: gosik Data: 2007-07-31 15:12:03

Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie - jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim sposobem. Myślę, że wykorzystam Wasze pomysły

• Autor: Baśka Data: 2007-07-29 16:21:52

Znalazłam na forum wątek  iry z 2005 pt.małosolne,tam tez pisza o ogórkach kiszonych w butlach po wodzie mineralnej.nie wiem jak napisać jak tam wejść,ale ja wpisałam w wyszukiwarkę małosolne i  ..jakos znalazłam.

• Autor: myszamycha Data: 2007-07-29 17:07:50

http://wielkiezarcie.com/przepis23470.html. już wypróbowałam..pychota

• Autor: emssa Data: 2007-07-29 17:45:21

A jak sie pozniej wyjmuje te ogorki?

• Autor: jasia Data: 2007-07-29 18:49:37

emssa, w tym przepisie do ktorego jest podany link, jest napisane, ze odcinasz górę butli.
    pozdrawiam jasia

• Autor: krzysztofina Data: 2007-07-29 19:50:42

Zadnego obcinania butli,wkładasz tylko takie ktore wejdą do butli,potrząsasz poukładają sie jakoś hihihe i gotowe

a wyciągasz z początku widelcem,fakt niewygodnie-póżniej obcinasz butlę i wyjadasz i rozdajesz,albo do lodowki i długo są dobre

• Autor: nonka4 Data: 2007-07-31 19:05:29

butlę obcinam po kilku dniach a nie jak wkładam ogórki,Ten link to Z moich przepisów.Pozdrawiam

• Autor: emssa Data: 2007-07-29 19:51:40

I co wtedy musze je zjesc w calosci?.Czyli to jest przepis na ogorki malasolne ,a nie kiszone na zime

• Autor: krzysztofina Data: 2007-07-29 20:01:00

Użytkownik emssa napisał w wiadomości:
    > I co wtedy musze je zjesc w calosci?.Czyli to jest przepis na ogorki malasolne
    > ,a nie kiszone na zime

w zadnym razie te ogorasy mozesz przechowywać ile czasu chcesz,chyba ze mowisz o tych robionych na wodzie mineralnej-to nie wiem .Ten sposob jest na ogorki robione na zimę,otwierasz butlę jeśli potrzebujesz większej ilości ogorkow

• Autor: alman Data: 2007-07-30 08:09:28

Robię ogórki w butlach po wodzie tylko na zimę. Na bieżące spożycie kiszę w słoju 3 l, takim specjalnym do ogórków. Te na zimę robiłam tylko na wodzie zwykłej z kranu, przegotowanej.
    Wyciąganie ogórków z butli nie jest takie proste, ale można to zrobić. Mój mąż nabrał takiej wprawy, że wyciąga wszystkie, czyli nie ucina butli. Robi to za pomocą widelca, przechylając butlę odpowiednio, a pod koniec to już wylewa/wysypuje ogórki do jakiegoś naczynia /ale to już końcówkę/. Nie zużyte ogórki w ciągu kilku dni można wyjąć z butli, przełożyć do słoików razem z zalewą i przechowywać w lodówce.

• Autor: emssa Data: 2007-07-30 09:53:17

Dzieki alman ,nareszcie ktos jasno wytlumaczyl o co chodzi.Poprzednie odpowiedzi byly sprzeczne ze soba

• Autor: nonka4 Data: 2007-07-31 19:05:52

Dziękuję!

Przejdź do pełnej wersji serwisu