słuchajcie a mam pytanie odnosnie ogórków małosolnych. w czym je moga zrobic? nie mam takiego wielkiego słoja aani gara glinianego.. czy koniecznie taki musi byc? czy nie mozna tego zrobic w jakims garnku albo co...
Witaj oczywiście ze morzesz zrobić w garnku jak najbardziej!!!! ja robie w garnku przykrywam talerzem dopasowanym do garnka i na talerz stawiam coś ciężkiego ( ja stawiam mniejszy garnek z wodą ) w miarę żeby obciążyć ogórki żeby nie gniły!! są superrr cały czas tak kisze są wspaniałe!! pozdrawiam sedecznie!!
Można zrobic w garnku i napewno nic się nie stanie,nie stracą na smaku.Z powodu braku dużego słoja moja mama tak co rok przyrządza ogórki(w tym roku także robiła,jadłam i były pycha).Pozdrawiam.
ok powsadzałam dzis ogórasy i mam jeszcze pytanie: mam je tak obracac góra dół pare razy na dzien czy chodzi o to zeby jednego dnia były na dole jednego na górze?
W r. ub. w ogóle nie odwracałam butli, w tym już tak /bo gdzieś to wyczytałam/ i robiłam to raz dziennie czyli np. w dzień stały normalnie a na noc "na głowie".
słuchajcie mam pytanie - jestem juz na drugim dniu tych ogórasów i obracam je starannie ale.. pisze tam o wypuszczeniu tego gazu - czy wypuścic go cały , czy tylko tak troszeczke? czy całkiem ta zakretke odkrecic?
Liza to chyba z mojego przepisu korzystasz, odkręć POWOLI butlę a potem zakręć, pewnie jutro będą dobre jeśli już się odbarwiły z zielonego. Daj znać jak wyszły.Pozdrawiam
tak z Towjego przepisu i dziekuje Ci bardzo za niego bo naprawde jest prosty. taki dla mnie odkreciłam, wygazowałam i zakreciłam. jutro dam znac co i jak
słuchajcie ogórki wyszły przepyszne!!! juz zawsze bede tak robic! dziekuje za przepis ale powiedzcie mi jeszcze czy je moge tam trzymac cały czas w tej butli? czy je wyjąć? jesli moge w tej butli to zakrecic ja czy otworzyc??
jeśli nie odciełaś góry to nie wiem jak wszystkie wydobędziesz.Jak zostawisz otwartą to szybciej się skiszą-powietrze dochodzi regularnie. A jeśli tak Tobie smakują to może ocenisz przepis w komentarzu?
słuchajcie a mam pytanie odnosnie ogórków małosolnych. w czym je moga zrobic? nie mam takiego wielkiego słoja aani gara glinianego.. czy koniecznie taki musi byc? czy nie mozna tego zrobic w jakims garnku albo co...
Witaj oczywiście ze morzesz zrobić w garnku jak najbardziej!!!!
ja robie w garnku przykrywam talerzem dopasowanym do garnka i na talerz stawiam coś ciężkiego ( ja stawiam mniejszy garnek z wodą ) w miarę żeby obciążyć ogórki żeby nie gniły!! są superrr cały czas tak kisze są wspaniałe!! pozdrawiam sedecznie!!
a moze tak http://wielkiezarcie.com/przepis23470.html w butli po wodzie mineralnej :))))
dobra Ave fajny przepis ale co to jest "cały kisz"?
chrzan,koper,czosnek,.. itd w przepisie jest.Pozdrawiam.
bardzo dobrze wychodzą, już drugą butlę tak kiszę
p.
ok powsadzałam dzis ogórasy i mam jeszcze pytanie: mam je tak obracac góra dół pare razy na dzien czy chodzi o to zeby jednego dnia były na dole jednego na górze?
W r. ub. w ogóle nie odwracałam butli, w tym już tak /bo gdzieś to wyczytałam/ i robiłam to raz dziennie czyli np. w dzień stały normalnie a na noc "na głowie".
słuchajcie mam pytanie - jestem juz na drugim dniu tych ogórasów
i obracam je starannie ale.. pisze tam o wypuszczeniu tego gazu - czy wypuścic go cały , czy tylko tak troszeczke? czy całkiem ta zakretke odkrecic?
Liza to chyba z mojego przepisu korzystasz, odkręć POWOLI butlę a potem zakręć, pewnie jutro będą dobre jeśli już się odbarwiły z zielonego.
Daj znać jak wyszły.Pozdrawiam
tak z Towjego przepisu i dziekuje Ci bardzo za niego bo naprawde jest prosty. taki dla mnie
odkreciłam, wygazowałam i zakreciłam. jutro dam znac co i jak
słuchajcie ogórki wyszły przepyszne!!! juz zawsze bede tak robic! dziekuje za przepis ale powiedzcie mi jeszcze czy je moge tam trzymac cały czas w tej butli? czy je wyjąć? jesli moge w tej butli to zakrecic ja czy otworzyc??
jeśli nie odciełaś góry to nie wiem jak wszystkie wydobędziesz.Jak zostawisz otwartą to szybciej się skiszą-powietrze dochodzi regularnie.
A jeśli tak Tobie smakują to może ocenisz przepis w komentarzu?
no jasne juz lece oceniac... zapomniałam tez o odcieciu tego dołu i wyciagam z góry jak te ciele :)
czekaj a Ty mówisz" jak sie skisza" to co, zostawiłabym tak i powstały by dobre kiszone????
no,ale nie wypróbowałm na długie pzechowywanie np na zimę,ale jak poczytasz komentarze to ktoś tak robił,zreszta ja wtym roku też spróbuję