Jestem w trakcie robienia przecierów pomidorowych. Jak u Was to wygląda? Z jednego wiadra 10 litrowego wyszły mi 2 słoiczki 180g gęstego przecieru i 4 litrowe butelki po Kubusiach soku pomidorowego. Zaznaczam, że użyłam pomidorów miąższowych z gatunku malinówek Robię swoim bardzo łatwym sposobem. http://wielkiezarcie.com/przepis11203.html ABA
Ja tez walcze z pomidorami, co prawda tylko 3 kg przerabiam na sos slodko-kwasny ale sciagania skorki z pomidorow mam dosc na dlugo /co najmniej na trzy dni bo potem bedzie druga porcja/. Pomidory mam mieszane, troche malinowek, troche takich zwyklych a troche koktailowych czyli co Bog i dzialka dali. Oprocz tego mam do przerobienia kosz gruszek /pewno do marynowania/, reklamowke jablek /przesmaze i w sloiki-zima na szarlotke jak znalazl/ no i reklamowke sliwek, napewno bede je robic marynowane wg przepisu Alman. Ciekawe czy sie wyrobie do polnocy? Watpie. Pozdrawiam.
Marii wybacz, ale jestem niekumata. Bardzo Ci współczuję. Nie wyobrażam sobie bym z wiekszej ilości pomidorów musiała ściagać skórkę. Ściągam skórkę, gdy potrzebuję kawałki pomidorów np. do sałatek. Dlaczego obierasz pomidory ze skórki jak potrzebujesz miąższu do sosu? Czy nie wygodniej jest tak jak ja robię. lub sparzyć pomidory i przetrzeć przez sitko perlonowe? Moja córka robi przecier używając parownika. też jest zadowolona z tej metody. Gruszki robię w słoikach zasypując troche cukrem i pasteryzuję do zamkniecia. Potem zużywam do ciast i deserów. W tym roku spróbuję skandyzować trochę gruszek. Prawie nie używamy przetworów w occie. Wyjatkiem są ogórki i grzybki i to w niewielkiej ilości. Siostra męża kisi pomidory. Ja tego nie robię, bo mam za ciepłą piwnicę. Marii zyczę Tobie, by przetwory nie sprawiały Ci kłopotu i stały się nieskomplikowanym zajęciem. ABA
ABA, ja czasem tez przecieram ale w tym sosie co robilam dzis na slodko-kwasno lubimy jak sa kawalki pomidorow. Jak bede robic przecier to naturalnie przetre przez sito. Widzisz a u mnie maja najwieksze powodzenie przetwory marynowane, glownie sliwki i gruszki. Robie duzo ale tez duzo rozdaje, czasu mam duzo,wiec sie bawie w rozne doswiadczenia kulinarne. Efekty sa rozne. Pozdrawiam o polnocy!!
Ja z 4 kg pomidorów podłużnych zrobiąłm 11 słoiczkó 0,33 l.zwyczjnie mile przez maszynkę do mięa i gotuje z solą. Potem mniem i do zupki, i do sosu Jako dok tez pije :)
Jestem w trakcie robienia przecierów pomidorowych.
Jak u Was to wygląda?
Z jednego wiadra 10 litrowego wyszły mi 2 słoiczki 180g gęstego przecieru
i 4 litrowe butelki po Kubusiach soku pomidorowego.
Zaznaczam, że użyłam pomidorów miąższowych z gatunku malinówek
Robię swoim bardzo łatwym sposobem.
http://wielkiezarcie.com/przepis11203.html
ABA
Ja tez walcze z pomidorami, co prawda tylko 3 kg przerabiam na sos slodko-kwasny ale sciagania skorki z pomidorow mam dosc na dlugo /co najmniej na trzy dni bo potem bedzie druga porcja/. Pomidory mam mieszane, troche malinowek, troche takich zwyklych a troche koktailowych czyli co Bog i dzialka dali.
Oprocz tego mam do przerobienia kosz gruszek /pewno do marynowania/, reklamowke jablek /przesmaze i w sloiki-zima na szarlotke jak znalazl/ no i reklamowke sliwek, napewno bede je robic marynowane wg przepisu Alman. Ciekawe czy sie wyrobie do polnocy? Watpie. Pozdrawiam.
Marii wybacz, ale jestem niekumata.
Bardzo Ci współczuję. Nie wyobrażam sobie bym z wiekszej ilości pomidorów musiała ściagać skórkę.
Ściągam skórkę, gdy potrzebuję kawałki pomidorów np. do sałatek.
Dlaczego obierasz pomidory ze skórki jak potrzebujesz miąższu do sosu?
Czy nie wygodniej jest tak jak ja robię. lub sparzyć pomidory i przetrzeć przez sitko perlonowe?
Moja córka robi przecier używając parownika. też jest zadowolona z tej metody.
Gruszki robię w słoikach zasypując troche cukrem i pasteryzuję do zamkniecia.
Potem zużywam do ciast i deserów. W tym roku spróbuję skandyzować trochę gruszek.
Prawie nie używamy przetworów w occie. Wyjatkiem są ogórki i grzybki i to w niewielkiej ilości.
Siostra męża kisi pomidory. Ja tego nie robię, bo mam za ciepłą piwnicę.
Marii zyczę Tobie, by przetwory nie sprawiały Ci kłopotu i stały się nieskomplikowanym zajęciem.
ABA
ABA, ja czasem tez przecieram ale w tym sosie co robilam dzis na slodko-kwasno lubimy jak sa kawalki pomidorow. Jak bede robic przecier to naturalnie przetre przez sito. Widzisz a u mnie maja najwieksze powodzenie przetwory marynowane, glownie sliwki i gruszki. Robie duzo ale tez duzo rozdaje, czasu mam duzo,wiec sie bawie w rozne doswiadczenia kulinarne. Efekty sa rozne. Pozdrawiam o polnocy!!
Ja z 4 kg pomidorów podłużnych zrobiąłm 11 słoiczkó 0,33 l.zwyczjnie mile przez maszynkę do mięa i gotuje z solą. Potem mniem i do zupki, i do sosu Jako dok tez pije :)