Forum

Gawędy o jedzeniu

Fasolka po bretońsku w wersji bez mięsa

  • Autor: wildkatze Data: 2007-09-08 19:05:16

    Witam! Czy ktoś zna może przepis na fasolkę po bretońsku bez kiełbasy, mięsa i boczku? Co trzeba dodać, żeby zachowała swój "bretoński" smaczek w wersji bezmięsnej? Na razie jest fasolka i czeka na jakieś sensowne pomysły, bo już wielką ochotę ma cała rodzina na "bretonię". Dziękuję z góry!

  • Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-09-08 19:59:04

    Ja proponuje tę: http://wielkiezarcie.com/przepis10849.html

  • Autor: Paola_r Data: 2007-09-08 22:18:12

    Oprócz cebuli Grazyny  obowiązkowo czosnek, świeżo zmielony pieprz, słodka mielona papryka, trochę chili, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek. Jednak bez grzybów. Za to z ekstrawagancją ;)  :  bazylia-lub-oregano-lub-cząber - według smaku.
    Pozdrawiam. Paola

  • Autor: andzia005 Data: 2007-09-08 23:42:03

    a ja bym zrobila na kostce miesnej z winiar ona daje fajny smak a zapach

  • Autor: ekkore Data: 2007-09-09 08:26:34

    mój mąż uważa, że prawdziwa fasolka to powinna być bez mięsa (kiełbasy, boczku) i ciągle marudzi, jak ja się z nim nie zgadzam. A potem rozdaje wszystkim dookoła mięsne dodatki
     poprzedniczka proponuje kostke rosołową - ja akurat bardzo rzadko takowych rzeczy używam. Wobec tego po głowie chodzi mi taki pomysł - wędzony boczek obgotować- wtedy zrobi się on bardzo smaczny do jedzenia,  dodać do tego skórę z tego boczku, może wędzone żeberka, a następnie w wodzie po tym ugotować fasolę. Mięsa nie będzie a zapach zostanie

Przejdź do pełnej wersji serwisu