Forum

Kuchenne porady

Szarlotka z marcepanem

• Autor: ekkore Data: 2007-09-14 09:23:07

Marzy mi sie na ten tydzień szarlotka - już mam jabłka. i muszę zużyć opakowanie marcepana (200 g) - kończy sie termin ważności, więc rolada drożdzowa w tym momencie nie wchodzi w rachubę.
    I tak sobie wymyśliłam, żeby zamiast cukru (lub minimalnej ilości) do kruchego ciasta dodać marcepan. i mam pytanie do Was czy to sie uda? Czy nie wyjdzie zakalec?.
    Bo o kruszonce z marcepanem czytałam  -ale całe ciasto?

• Autor: smakosia Data: 2007-09-14 21:53:47

Ekkore, ja jestem totalny "zieleniak" jeśli chodzi o ciasta, ale tak sobie główkowałam i...wymyśliłam, że skoro jest to kruche ciasto, to raczej zakalec mu nie grozi. Wspominasz o marcepanie w kruszonce więc całe ciasto z dodatekiem marcepanowym też do mnie przemawia. Pewnie bym dała mniej mąki, niż zazwyczaj przy kruchym cieście. Ale jestem ciekawa jak to będzie smakowało :-)

• Autor: ekkore Data: 2007-09-17 17:33:56

No to zrobione - właśnie się zajadam ciepłą prosto z piekarnika. Pycha!!!

Eksperyment udany - szarlotka z marcepanem i kardamonem - mniam!!!

• Autor: smakosia Data: 2007-09-17 17:40:06

Ty mnie kobieto nie rozdrażniaj! Na dodatek ciepła. Ja się zastrzelę!

• Autor: ekkore Data: 2007-09-17 17:48:46

ja wole na zimno - nie jest taka "ciapata".

Ale polecam spróbować - do kruchego ciasta wgnieść razem z margaryną masę marcepanową a do jabłek dodać 2 łyżeczki kardamonu.

Przepis wpisze później, bo zaraz muszę do szkoły na zebranie....

• Autor: ekkore Data: 2007-09-19 19:53:48

Przepis jest http://wielkiezarcie.com/przepis26343.html ... gorzej z szarlotką, bo ponad połowę zjadłam sama (dzieci po kawałku, ale i tak stwierdziły, że pycha) a resztę władowałam do zamrażalnika (bo inaczej zjadłabym całość, a trzeba było coś dla męża wałęsającego się gdzieś po lasach Finlandii w poszukiwaniu historii).

Kardamon to jedyna z przypraw o specyficznym, intensywnym zapachu, którą lubię i mogę używać. Żadne inne nie istnieją - cynamon, wanilia...

Przejdź do pełnej wersji serwisu