Mam do Was prosbe.W najblizszym czasie chce przygotowac dla chlopaka jakis smaczy obiadek/kolacje wlasnie z kuchni wloskiej.Bardzo ja lubi a do tego bedzie szczegolna okazja wiec chcialabym go jakos zaskoczyc.Prosze o Wasze sugestie.Z gory dziekuje.
Gosiu, z kuchni włoskiej cokolwiek zrobisz jest wspaniałe ...tylko nie pizza niby włoska ale tak polska, że aż ...nudna. Pierwszy raz kuchni włoskiej, sycylijskiej ale tej prawdziwej(!), spróbowałem pół wieku temu ...do dziś często robię przynajmniej "domieszki", mając w pamięci tamte smaki. Pozostały mi na zawsze. Pozdrawiam Janek
kurczak po sycylijsku (z typowymi dla Sycylii warzywami) kurczak z pesto penne all' arabbiata (dosc ostre) cannelloni (farsz do wyboru, np: mieso mielone, szpinak itp.) involtini (wloskie zrazy) saltimbocca alla Romana (sznycle z szynka i szalwia)
Jezeli ktorys cie zainteresowal, to podam cale przepisy.
Maleno , co prawda odpowiedzialas Gosi ale czy moglabys napisac dla mnie przepis na kurczaka po sycylijsku oraz involtini. Bardzo mnie zainteresowaly te przepisy .
Malena, wrzuć wszystkie najlepiej w przepisy. Jeśli są z jakiejś księgi to podaj tylko żródło. Też bym chciał te przepisy, a zapewne więcej takich amatorów się znajdzie. Pozdrawiam Janek
To nie jest takie proste jak mówisz - nie wystarczy przy wpisywaniu przepisu podać źródła. Jako, że bardzo trudno dokładnie zinterpretować przepisy prawa autorskiego - bo im dalej tym więcej wątpliwości, aby nie narażać strony i Pampasa na nieprzyjemności najlepiej nie wpisywać przepisów z książek do swoich własnych, udostępnionych (bo to jest równoznaczne z publikowaniem) a jedynie podać na forum - kto będzie chciał skopiuje sobie i będzie miał je jako nieudostępnione lub w wordzie.
Podane przeze mnie propozycje, to przepisy moich znajomych, ktorzy sa Wlochami i pracuja we wloskiej restauracji. Przepisy te nie sa obiete zadna tajemnica, pochodza z ich rodzinnych domow. Oczywiscie zapytalam sie, czy moge je umiescic na WZ i wyrazili zgode. Takze postaram sie jeszcze dzis je umiescicz podaniem zrodla. Pozdrawiam.
Dziekuje wszystkim za propozycje.Zrobiłam spaghetti z gorgonzola(skusił mnie ten serek ktorego wczesniej nie mialam okazji probowac) http://wielkiezarcie.com/przepis7857.html. Bardzo nam smakowalo.A do waszych propozycji tez napewno wroce:)
Dla mnie to jest lasagne z mięsem jezeli masz ochotę zajrzyj do moich przepisów , pozdrawiam.
Gosiu, z kuchni włoskiej cokolwiek zrobisz jest wspaniałe ...tylko nie pizza niby włoska ale tak polska, że aż ...nudna.
Pierwszy raz kuchni włoskiej, sycylijskiej ale tej prawdziwej(!), spróbowałem pół wieku temu ...do dziś często robię przynajmniej "domieszki", mając w pamięci tamte smaki. Pozostały mi na zawsze.
Pozdrawiam
Janek
Moje propozycje to:
kurczak po sycylijsku (z typowymi dla Sycylii warzywami)
kurczak z pesto
penne all' arabbiata (dosc ostre)
cannelloni (farsz do wyboru, np: mieso mielone, szpinak itp.)
involtini (wloskie zrazy)
saltimbocca alla Romana (sznycle z szynka i szalwia)
Jezeli ktorys cie zainteresowal, to podam cale przepisy.
Maleno , co prawda odpowiedzialas Gosi ale czy moglabys napisac dla mnie przepis na kurczaka po sycylijsku oraz involtini. Bardzo mnie zainteresowaly te przepisy .
Malena, wrzuć wszystkie najlepiej w przepisy. Jeśli są z jakiejś księgi to podaj tylko żródło.
Też bym chciał te przepisy, a zapewne więcej takich amatorów się znajdzie.
Pozdrawiam
Janek
To nie jest takie proste jak mówisz - nie wystarczy przy wpisywaniu przepisu podać źródła. Jako, że bardzo trudno dokładnie zinterpretować przepisy prawa autorskiego - bo im dalej tym więcej wątpliwości, aby nie narażać strony i Pampasa na nieprzyjemności najlepiej nie wpisywać przepisów z książek do swoich własnych, udostępnionych (bo to jest równoznaczne z publikowaniem) a jedynie podać na forum - kto będzie chciał skopiuje sobie i będzie miał je jako nieudostępnione lub w wordzie.
Podane przeze mnie propozycje, to przepisy moich znajomych, ktorzy sa Wlochami i pracuja we wloskiej restauracji. Przepisy te nie sa obiete zadna tajemnica, pochodza z ich rodzinnych domow. Oczywiscie zapytalam sie, czy moge je umiescic na WZ i wyrazili zgode. Takze postaram sie jeszcze dzis je umiescicz podaniem zrodla. Pozdrawiam.
to wpisuj, wpisuj - sama chętnie poczytam - a może i wykonam
spaghetti putana bardzo dobre.
eryk the maz