Forum

Kuchenne porady

ciasto kruche na sernik

  • Autor: fabia Data: 2007-10-25 09:20:21

     czy dodajecie proszek do pieczenia do ciasta kruchego na sernik ?? duzo przepisów w internecie jest bez proszku boje sie że mi nie wyrosnie:(

  • Autor: alfa_beta Data: 2007-10-25 09:29:00

    fabia, ja  daję,  i  ciasto  pięknie  mi  wyrasta.

  • Autor: fabia Data: 2007-10-25 09:31:06

     a na 40dkg maki  ile moge dodac tego proszku ??? 

  • Autor: alfa_beta Data: 2007-10-25 09:54:05

    łyżeczka  w  zupełności  wystarczy, jak  dasz  za  dużo  to  ciasto  będzie niesmaczne ( piekące)

  • Autor: ekkore Data: 2007-10-25 10:54:29

    Do kruchego spodu do sernika nie ma potrzeby (choć można) dawać proszku do pieczenia - przecież ono nie ma urosnąć za duże, bo wtedy zamiast prawdziwego sernika będziemy mieli kruchy placek z serem.
    Kiedyś kruche ciasto robiło sie bez proszku do pieczenia.

    Ja sama osobiście daję proszek - bo wykorzystuję kruche ciasto z innego przepisu, ale równie dobrze można go pominąć. A tu jest przepis http://wielkiezarcie.com/przepis8680.html

  • Autor: alidab Data: 2007-10-25 11:42:54

    Proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/przepis24409.html

  • Autor: fabia Data: 2007-10-25 16:23:53

    wielkie dzieki jednak dodałam, moze troche za duzy urósł ale to nic i tak gosciom smakuje jeszcze zapytam a takie ciasto kruche surowe mozna zamrozic ?? a potem jak chce upiec to je odmrozic czy takie zamrozone moge zetrzec na tarce ?? całusy za wasze cenne porady

  • Autor: ekkore Data: 2007-10-25 17:06:46

    Mozesz śmiało zamrozić. a potem albo zamrożone zetrzeć na tarce, albo rozmrozić rozwałkować lub poskubać na blachę

Przejdź do pełnej wersji serwisu