Do kruchego spodu do sernika nie ma potrzeby (choć można) dawać proszku do pieczenia - przecież ono nie ma urosnąć za duże, bo wtedy zamiast prawdziwego sernika będziemy mieli kruchy placek z serem. Kiedyś kruche ciasto robiło sie bez proszku do pieczenia.
Ja sama osobiście daję proszek - bo wykorzystuję kruche ciasto z innego przepisu, ale równie dobrze można go pominąć. A tu jest przepis http://wielkiezarcie.com/przepis8680.html
wielkie dzieki jednak dodałam, moze troche za duzy urósł ale to nic i tak gosciom smakuje jeszcze zapytam a takie ciasto kruche surowe mozna zamrozic ?? a potem jak chce upiec to je odmrozic czy takie zamrozone moge zetrzec na tarce ?? całusy za wasze cenne porady
czy dodajecie proszek do pieczenia do ciasta kruchego na sernik ?? duzo przepisów w internecie jest bez proszku boje sie że mi nie wyrosnie:(
fabia, ja daję, i ciasto pięknie mi wyrasta.
a na 40dkg maki ile moge dodac tego proszku ???
łyżeczka w zupełności wystarczy, jak dasz za dużo to ciasto będzie niesmaczne ( piekące)
Do kruchego spodu do sernika nie ma potrzeby (choć można) dawać proszku do pieczenia - przecież ono nie ma urosnąć za duże, bo wtedy zamiast prawdziwego sernika będziemy mieli kruchy placek z serem.
Kiedyś kruche ciasto robiło sie bez proszku do pieczenia.
Ja sama osobiście daję proszek - bo wykorzystuję kruche ciasto z innego przepisu, ale równie dobrze można go pominąć. A tu jest przepis http://wielkiezarcie.com/przepis8680.html
Proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/przepis24409.html
wielkie dzieki jednak dodałam, moze troche za duzy urósł ale to nic i tak gosciom smakuje
jeszcze zapytam a takie ciasto kruche surowe mozna zamrozic ?? a potem jak chce upiec to je odmrozic czy takie zamrozone moge zetrzec na tarce ?? całusy za wasze cenne porady
Mozesz śmiało zamrozić. a potem albo zamrożone zetrzeć na tarce, albo rozmrozić rozwałkować lub poskubać na blachę