Forum

Galeria

torcik- roze i kalie

• Autor: gosia5982 Data: 2007-11-17 10:44:12

• Autor: sunny Data: 2007-11-17 10:57:29

Przepiękny torcik... taki subtelny :). Gratuluję talentu. Pozdrawiam, Sunny :).

• Autor: MonikaK Data: 2007-11-17 11:09:12

Jak zwykle przepiękny. Gosiu czy Ty te torty robisz na zamówienie? Ja jestem zachwycona każdą Twoją pracą.

• Autor: gosia5982 Data: 2007-11-17 11:15:39

Ciesze sie ze Wam sie podobaja.Robie je zeby cwiczyc.Wymyslam sobie jakis wzor lub podpatruje cos w internecie albo w ksiazkach i probuje robic.Pozniej robie zdjecie i Was nimi mecze hehe:)Chce nabrac doswiadczenia i kiedys pracowac w cukierni i dekorowac ciasta.W głebi serca wierze ze moje marzenie kiedys sie spelni.Pozdrawiam .

• Autor: gollunia Data: 2007-11-17 11:22:53

Może otwórz swoją własną cukiernie:) Szkoda marnować talentu!!! Pozdrawiam

• Autor: aguś Data: 2007-11-17 11:24:46

Gosia marzenia się spełniają jak się o nie dba i pielęgnuje ale przedewszystkim mocno w nie wierzy.Masz talent i nie poddawaj się:) Dlatego proszę zdradź mi sekret czy to białe to marcepan?? czy co??,czym przykryłaś tego torta że tak pięknie i równo wygląda??

• Autor: MonikaK Data: 2007-11-17 12:42:41

Gosiu z takimi zdolnościami nie ma możliwości, żeby Twoje marzenia się nie spełniły, myślę, że w każdej cukierni przyjmą Cię z otwartymi rękami, powodzenia 

• Autor: Glumanda Data: 2007-11-17 11:38:03

Bardzo elegancko wyglada :) czy ta dekoracje mozna tez zjesc???

• Autor: smakosia Data: 2007-11-17 12:00:49

Talent masz jak diabli! Twoje marzenia spełnią się, bo robisz cudeńka. Chyba faktycznie powinnas mieć własną działalność. Szkoda żeby ktoś się dorabiał na Twoim talencie :-)

• Autor: aloiram Data: 2007-11-17 12:03:43

SUPER !!!

• Autor: MAŁA MI Data: 2007-11-17 13:04:26

Ekstra tylko podziwiać MAŁGOSIA

• Autor: basiaaa Data: 2007-11-17 14:40:25

Bardzo ładny , a co do cukierni to prawda - OTWIERAJ

• Autor: ABA Data: 2007-11-18 13:40:45

Dziewczyny tymi pięknymi tortami mnie załamujecie.
    Podziwiam i oczy wybałuszam na te dzieła sztuki.
    Ja tak nie potrafię , a tak się staram.
    Kto mnie nauczy?
    Gratuluję Gosiu
    ABA

• Autor: _kasiek_ Data: 2007-11-19 09:52:30

oj ja tez zawsze sie staram ale dekolorwanie nie wychodzi mi nigdy tak jakbym tego chciala :(

• Autor: Ave Data: 2007-11-18 22:36:04

Wow... kolejne cudności. Gosiu jestes nie do podrobienia. GRATULUJĘ talentu i zręcznych łapek :)))))

• Autor: kiiri Data: 2007-11-19 14:21:54

Cudowny!!! Niesamowicie elegancki!!!
    Ja mam takie pytanie co do tej masy - nigdy tak nie ozdabialam tortow i tak mysle ze jezeli ta mase sie rozwalkuje i polozy na gorze o potem przygladzi to jak to robisz ze nie powstaja zadne zmarszczki? w jaki sposob wychodzi tak foremny bez zadnych wgniecen itp?
    Prosze zdradz sekret bo bardzo chcialabym sprobowac :)

• Autor: gosia5982 Data: 2007-11-19 19:29:10

Z mila checia opowiem jak to robie.Tak wyglada regalice.za kazdym razem zanim mam go rozwalkowac rozgniatam go(tak samo jak ciasto na pierogi).W ten sposob nadaje mu sprezystosci, latwiej sie rozwalkowuje i modeluje.Przed rozwalkowaniem podsypie plat troszeczke cukrem pudrem i zaczynam rozwalkowywac.Zrobie czesc, podnosze ten plat ktory rozwalkowalam aby upewnic sie ze ciasto nie przylepiej sie do platu, jesli jest potrzeba podsypie lekko i znowy rozwalkowuje az uzyskam odpowiednia wielkosc.Pozniej caly plat zawijam na walek i przygotowuje ciasto.Walek z regalice rozwijam na ciasto.Zaczynam od wygladzenia wierzchu, mozna przygladzic lekko walkiem jednak nie naciskac za bardzo na ciasto, pozniej robie boki.Jesli ciasto jest okragle moze sprawiac troche trudnosci uformowanie brzegow ciasta.To nie jest trudne .Pamietac trzeba jednak aby regalice na bokach odciagac od ciasta i dlonia formowac brzegi.Postaram sie przy najblizszej okazji zrobic fotki jak wyrownuje brzegi.Mam nadzieje ze przyblizyłam Wam troche jak to robie.Jesli macie jeszcze jakies pytania to piszcie prosze.Pozdrawiam.

• Autor: kiiri Data: 2007-11-20 06:12:18

Bardzo dziekuje i bede czekac na dalszy ciag :) Nie wiem czy u mnie znajde takie gotowe platy, szczerze powiedziawszy to nie widzialam - robilas kiedys moze np z wlasnorecznie robionego marcepanu? - pewnie nie wyjdzie taka ladna ksztaltna plachta. No nic rozejrze sie za czyms takim w sklepie i zobaczymy :) Dziekuje jeszcze raz i gratuluje talentu :)

• Autor: anay Data: 2007-11-22 11:01:36

A może zamieścisz w artykułach - rękodzieło, jak ozdobić taki tort?

• Autor: KasiaQ Data: 2007-12-06 08:37:00

przepiękne..... po prostu brak słów...dla mnie mistrzostwo świata

• Autor: messua27 Data: 2007-12-11 15:13:43

CUDOOOOO!!!! błagam cię pokaz jak zrobić takie róze , a może gdzieś juz zamieszczałaś instrukcje? są poprostu przesliczne

• Autor: Cletti Data: 2007-12-11 16:12:41

przecudny  gratuluje talentu:)

• Autor: gosia5982 Data: 2007-12-11 19:54:39

W dziale rekodzielo zamiescilam artykul jak ulepic taka roze.Pozdrawiam

• Autor: kinga_maria_zyta Data: 2008-01-21 13:19:49

łał... super... a co to marcepan? nawet nie wiem jak to sie robi. bylabym ci wdzieczna za odpowiedz ( oczywiscie emailem), jak sie włozy do torta, a w srodku z jakim kremem ma byc? 

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2008-01-21 21:02:24

To wpisz e-mail do profilu swojego,to moze autorka ci odpowie

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-02-02 11:54:43

Coś pięknego!!!!Wg. mnie już powinnaś pracowac w cukierni , Szkoda zmarnować taki talent!!Pozdrawiam

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-02-02 12:08:59

Gosiu wejdz na stronę: http://www.carriescakes.com/cakes.php na pewno znajdziesz tam inspiracje do kolejnych tak pięknych tortów.

• Autor: gosia5982 Data: 2008-02-04 20:16:49

Dziekuje za przeslanie tego adresu- sliczne torty.Moze jednego dnia uda mi sie takie zrobic :)Pozdrawiam

• Autor: gosia5982 Data: 2008-02-10 21:12:27

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-02-12 08:14:43

Cudo!!Arcydzieło!! Coś Pięknego!! Gosiu bardzo Cie prosze podaj mi przepis na taką śnieżnobiałą mase marcepanową bo wyglada pieknie. Aha i radzę wysłać zdjecia Twoich dzieł do kilku cukierni, jestem pewna ,ze przyjmą Cię ,,od ręki,, . Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz prosze o przepis na marcepan.

• Autor: gosia5982 Data: 2008-02-12 10:35:24

Prosze bardzo:)

Marcepan:
    -750g cukru pudru
    -200g zmielonych migdałów
    -2 żółtka
    2 łyżki słodkie sherry
    -2 łyżeczki gliceryny
    -1 łyżka soku z cytryny
    -kilka kropel esencji migdałowej
    Przesiac cukier puder do dużej miski, odłożyc 1/4 szklanki cukru do zagniatania.Wsypac migdaly do miski , zrobic wglebienie na srodku.Wymieszac osobno :zółtka, sherry, gliceryne, sok z cytryny i esencje migdalowa -  całosc dodac do cukru.Wymieszac razem(nożem) dopuki bedzie sztywna, zwarta konsystencja.Pozostała czesc cukru pudru wysypac na stolnice albo blat kuchenny i wyłożyc marcepan.Wygniatac ok 3-5 minut .Jesli bedzie sie kleił dodac wiecej cukru pudru.Ugniatac az bedzie glatki i jednolity.Tak przygotowany zawinac szczelnie w folie albo plastikowy szczelny pojemnik, połozyc w zimne miejsce(nie w zamrazarce).Można przechowywac max 3 dni.do obłożenia tortu rozwałkowac na blacie podsypanym lekko cukrem pudrem.
    Z takich proporcji wychodzi ok 1 kg marcepanu

• Autor: smakosia Data: 2008-02-12 19:16:40

Gosiu, te Twoje torty powinny startować w konkursach. Nie wiem W jakich i gdzie, ale wiem jedno - TY SIĘ MARNUJESZ!!! Cudeńko! Normalnie cudeńko!!! Gratuluję z wszystkich sił.

• Autor: Gosia_523 Data: 2008-02-12 20:32:53

Brak mi slów, szkoda ze mieszkam tak daleko, bo bym zamówila u ciebie torty na wesele córki

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-02-13 08:14:32

Bardzo dziękuje za przepis, przyda sie bo w marcu pieke sporo tortów . Jeśli możesz to powiedz mi jeszcze Gosiu czy migdały sama parzysz i obierasz ze skórki czy kupujesz gotowe? Bo ja kiedys zrobiłam marcepan z gotowych zmielonych migdałów i zobacz co mi wyszło : http://wielkiezarcie.com/przepis29575.html
    a chcialam zeby był śnieżnobiały jak Twój. I jeszcze mam pytanie czy można surowe żółtka zastąpić czymś innym , poniewaz boje się w tych czasach dodawać do czegokolwiek surowe jajka a niestety nie mam sprawdzonego źródła z pewnymi jajkami.

• Autor: gosia5982 Data: 2008-02-13 17:48:11

Musze sie przyznac ze ja uzywam gotowego marcepanu(jest mi wygodniej).Jesli chcesz uzyska biała mase to proponuje zrobic sugarpaste.(masa przypomina marcepan, jednak jest biale i bardziej nadaje sie do modelowania)

Sugarpaste:
    -5 łużeczek zelatyny
    125 ml plynnej glukozy
    1 łyżka gliceryny
    1 kg cukru pudru

Do małej miski dodac 3 łyżki wody i rozpuscic w niej zelatyne.Odłożycz az zelatyna napecznieje.Połoz do miski goraca wode i ciagle mieszaj az zelatyna sie rozpusci.Dodaj glukoze i gliceryne i mieszaj az sie całosc rozpusci.Odstaw na 1 minute.Przesiej cukier puder do duzej miski, odejmij od całosc szklanke(do zagniatania), zrób wglebienie w srodku i wlej mieszanke z zelatyny., wymieszaj drewnaina lyżka, a pozniej suchymi rekami ugniata az osiagnie konsystencje ciasta.(jesli trzeba dodaj wiecej cukry pudru).Ugniataj az masa bedzie gładka i jednolita.Uzywac zaraz po przygotowaniu, albo owinac szczelnie  i odstawic w zimne miejsce(nie do lodowki) na max 3 dni.Przy wałkowaniu uzywac cukru podru do podypania.
    Ilosc na 1 kg masy

Produkty te sa dostepne w Londynie wiec ze wzgledu na wygode ja je kupuje juz gotowe.Pozdrawiam:)

• Autor: Dorotaxx Data: 2008-02-13 18:10:56

Jejku bardzo Ci dziękuje Gosiu za te przepisy. Sprobuje zrobic Sugarpaste . Mam nadzieje ,że znajde gdzieś płynną glukoze . Bardzo bardzo dziękuje i Serdecznie pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu