Forum

Kuchenne porady

masa makowa i mąka owsiana

• Autor: Eithel Data: 2007-11-17 17:27:16

!. mam mase makowa bakalandu i chcialam cos z niej zrobic na swieta...czy ktos zna moze jakis przepis gdzie miozna nia zastapic mak?chodzi mi o jakas babka czy cóś...
    :)
    2.mam make owsiana juz dlugo i nie chce zeby sie calkiem zmarnowala bo szkoda uzywac jej tylko do kotletow czy cos i poszr o przepisy,podpowiedzo co do jakis ciekawych ciastek, ciast lub innych fajnych( nie koniecznie slodkich rzeczy z jej udzialem)

• Autor: Mari Data: 2007-11-17 18:05:56

Eithel, szukalam "czegos" do zuzycia maki owsianej. Niestety, nic! Znalazlam tylko, ze to wspanialy peeling do twarzy, wymieszac z mala iloscia wody i papka ta pocierac delikatnie twarz, potem zostawic na 10 min.  Splukac.
    "Ciasteczka" dla konia. Wymieszac make owsiana z woda, dodac rozpuszczone w wodzie landrynki, dosypac poszatkowana marchew i pokrojone jablka.
    W dloniach formowac niewielkie kulki, podsuszyc, karmic konie.
    Znalazlam przepis na jakies irlandzkie ciasteczka ale sa jeszcze inne rodzaje maki o ktorych nic nie wiem. Byla ciekawa uwaga tylko - jesc samemu dokad sa miekkie, jak stwardnieja - podawac gosciom.hahahah
    Aha i jeszcze do panierowania ryb, podobno swiezy sledz jest nalepszy jak przed smazeniem posypac go maka owsiana.
    I to tyle. Pozdrawiam.

• Autor: anna-gu Data: 2007-11-17 19:00:32

Z mąki owsianej najlepszy jest zakwas na żurek.W 2 litrowy słoik nasypać szklankę mąki owsianej zalać dobra wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Co dzię przemieszać. Po kilku dniach spróbować, czy zakwas jest dostatecznie kwaśny. Zlać płyn przez sitko, żeby nie powpadały farfocle z owsa i gotować żurek według upodobania. Moja babcia kisiła w przenaczonym do tego celu kamiennym garnku. Po odcedzeniu dosypywała trochę mąki i znowu się to kisiło.Żur był na topie przez całą zimę. Kiedy zjadło się jeden gar, gotowała następny.

• Autor: Eithel Data: 2007-11-18 12:53:59

a dlugo taki zakwas mozna przechowywac? i w jakich warunkach?

• Autor: gena Data: 2007-11-17 19:53:20

Masa makowa nadaje się do cista cytrynowego gdzieś tu widziałam przepis,poza tym do drożdżowego.

• Autor: orota Data: 2007-11-17 20:57:33

Ja robie kruche ciasto ( z przepisu 3-2-1 czyli 300g mąki, 200g masła i 100g cukru + 2 żółtka), na to masa makowa, na to piana z 2 białek z cukrem i kratka z kruchego ciasta na wierzch. Proste i pyszne :)

• Autor: ekkore Data: 2007-11-18 08:46:17

Z mąki owsianej mozesz upiec chleb. Wybierz sobie przepis, który Ci się podoba. Jeżeli będzie to pszenny - część mąki - nie więcej jak 30 % zastąp mąką owsianą.

Poza tym przesyłam Ci przepis na chleb z owsem (pochodzi z książki termomixu) - tam co prawda są ziarna, ale po zmieleniu otrzymujemy makę. Takze spokojnie ziarna możesz zastąpić mąką.

• Autor: Krystyna911 Data: 2007-11-18 10:22:26

Ja masę makową użyłam do tego ciasta: http://wielkiezarcie.com/przepis21632.html Sprawdziła się wyśmienicie. Dodałam jedynie 3 jajka (żółtka + piana z białek). A samo ciasto to poezja smaku.

• Autor: Ave Data: 2007-11-19 10:20:15

Też polecam ten przepis. Ja również zastosowałam gotową mieszankę makową i białka do niej ubiłam :)

• Autor: Eithel Data: 2007-11-18 12:57:28

dziekuje wam slicznie za wszelka pomoc a jak cos w najblizszym czasie wymodze z tej maki to dam znac:)

• Autor: erka Data: 2007-11-19 23:58:30

Moja ulubiona bratowa - i dla mnie najwiekszy autorytet piecze znakomite ciasto z udzialem tej masy, mianowicie robi kruchy spod -mase gotuje z kostka masla i 4 zoltkami, i robi taki skladaniec: ciasto kruche, na to masa makowa i sernik gotowany to wszystko polewa czekolada - pycha !!!!!!!!!!!!1

Przejdź do pełnej wersji serwisu