Forum

Gawędy o jedzeniu

A teraz mięsno, śledziowo, sałatkowo na święta :)

  • Autor: renataz36 Data: 2007-11-29 11:00:50

    Kochane żarłoczki jest już wątek potraw wigilijnych i kolejny z ciastami na święta. A ja tam najlepiej ze słodyczy lubię śledzie no i jakimś mięskiem nie pogardzę, przegryzanym sałatką hehe Podzielcie się co w tym zakresie macie już zaplanowane na świąteczny stół
    Ja planuję:
    http://wielkiezarcie.com/przepis9258.html sałatkę gyros
    http://wielkiezarcie.com/przepis26173.html schab aleex
    http://wielkiezarcie.com/przepis22768.html roladki schabowe krysia64
    http://wielkiezarcie.com/przepis10680.html świąteczny karczek grazka13
    http://wielkiezarcie.com/przepis10378.html moje opiekane śledzie

    hm narazie tyle ale jeszcze jakąś śledziową sałatkę bym zjadła moze coś od Was podpatrze
    Pozdrówka i miłego przedświątecznego zamętu hehe

  • Autor: piszczalka Data: 2007-11-29 11:56:35

    Ja równiez najbardziej ze słodyczy uwielbiam śledzie, polecam Ci sałtkę http://wielkiezarcie.com/przepis24001.html dla mnie jest pyyyycha ! i robie ja na każde swieta i imprezy :)

  • Autor: sabia Data: 2007-11-29 18:31:20

    W zeszłym roku robiłam pyszne śledzie z ananasem wg. Dankarz ale przepis zaginął i ona nie wklepała go już na nowo. Dobrze, że sobie zapisałam to w tym roku zrobię podwójną porcję tak mi smakowały :D. To na razie co wiem, że zrobię na pewno :).

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-01 13:53:16

    Przepis zaginął a ja nie umiem go odnaleźć

  • Autor: alman Data: 2007-12-01 16:10:59

    Danusiu, mam Twój przepis, jeśli pozwolisz to wkleję go tutaj a Ty wstawisz go znowu w przepisach?

  • Autor: sabia Data: 2007-12-01 22:18:17

    Ja też mam ten Twój przepis zapisany. Mam też dwa zdjęcia do niego. Jeśli będziesz chciała to napisz na mojego maila to podeślę :).

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-02 11:12:11

    Bardzo sie cieszę że macie mój przepis, zaraz do Was napiszę, fajnie by było żeby były zdjęcia bo juz je wykasowałam, pozdrawiam

  • Autor: renataz36 Data: 2007-12-02 12:32:15

    I tak wspólnymi siłami odzyskamy przepis na sałatkę, Danusiu jak już ją wklepiesz na stronkę daj znać. Pozdrówka

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-02 13:35:42

    Renatko przepis już wklepałam, pozdrówka

  • Autor: renataz36 Data: 2007-12-01 10:49:14

    I co nikt dalej nie planuje świątecznych pyszności? ja dziś kupiłam mrożone płaty śledzi zielonych spokojnie poczekają 2 tyg w zamrażarce a potem nie będe musiała odstać w rybnym 3 pacieży hehe

  • Autor: smakosia Data: 2007-12-01 11:13:10

    A ja zaraz śmigam na rynek po pyszną kapustę kiszoną, groch się moczy więc dziś też pichcę świątecznie. Też myślałam o kupieniu ryb, ale musze zobaczyc ile miejsca w zamrażalniku zajmie mi pasztet, który teraz będe robiła i ta kapusta z grochem. Łoj, już nie wiem jak ja to chcę pomieścić...? A gdzie wpakuję mięso?

  • Autor: renataz36 Data: 2007-12-01 13:31:57

    też bym zrobiła kapustę z grochem ale włożę ja gorącą do słoików i zakręce, też mogą tak trochę postać. Smakosiu jeśli możesz podaj swój przepis na tę kapustę bo na strone znalazłam tylko 1 a przynam, że będę ją robiła po raz pierwszy

  • Autor: smakosia Data: 2007-12-01 19:04:40

    Zrobiłam tak na wyczucie, ale wyszła świetna (będę nieskromna) :-). Robiłam z 1,5kg kapusty kiszonej, 0,5kg połówek żółtego grochu, 100gr grzybów suszonych i 2 dużych cebul. Osobno ugotowałam kapustę (z liściem laurowym i płaską łyżką mielonego kminku) i osobno groch (też z liściem laurowym i płaską łyżką soli), który wcześniej dwa razy wypłukałam . Kapustę odcedziłam. W grochu też było trochę wywaru więc odcedziłam delikatnie, bo świetnie się rozgotował. Radzą czasami by go zmiksować, ale w przypadku tego grochu nie ma takiej konieczności. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na oliwie z wcześniej ugotowanymi grzybkami, które też drobno pokroiłam. Kapustę, groch i usmażoną cebulę połączyłam, wymieszałam i przyprawiłam sporą ilością pieprzu, 1,5 - 2 łyżki majeranku i solą.

  • Autor: renataz36 Data: 2007-12-01 20:30:21

    Smakosiu bardzo dziękuje, spróbuje wykorzystać Twoje zdolności a mam jeszcze pytanie czy do takiej kapusty można wykorzystać mrożone grzybki maślaczki? bo z tegorocznego grzyobrania 2-3 zamrażalnika mi zajmują hehe

  • Autor: smakosia Data: 2007-12-01 22:30:26

    Dobrze, że się uśmiałaś po słowie "zdolności", bo właśnie takie one są - godne przymrużenia oka :-D Niestety co do grzybów mrożonych, to się nie wypowiem. Też się nad nimi zastanawiałam, bo zawalają mi zamrażalnik, ale jakoś nie chciałam ryzykować. Ponadtwo potrzebowałam ich tylko trochę więc wiele by nie ubyło z zamrażalnika. Może ktoś inny Ci podpowie jak postąpić...? Chodzi mi po głowie, że te suszone dają lepszy aromat, ale ja wiem, czy to prawda, może się mylę...?

  • Autor: alidab Data: 2007-12-01 22:41:44

    Smakosiu, masz zupełną rację...:))) Do kapusty wigilijnej tylko grzyby suszone.

  • Autor: smakosia Data: 2007-12-01 22:46:48

    O! Dziękuję za odpowiedź. Znów się czegoś dowiedziałam. Jednak człowiek ciągle się uczy :-)

  • Autor: renataz36 Data: 2007-12-02 10:09:44

    Smakosiu ja się uśmiechnęłam chwaląc Twoje zdolności, które można wyczytać z twoich przepisów. Dzięki kobitki za pomoc w sprawie grzybów. Mam nadzieje, że mi się kapustka uda, po niedzieli sie za nią wezmę

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-02 14:41:41

    Tak jak pisała Ala do kapusty tylko i wyłącznie suszone grzybki ale z maslaczków mozesz zrobić farsz do mięsa z cebulką i bułką tartą, pozdrawiam

  • Autor: Ave Data: 2007-12-03 23:14:53

    Groch do kapusty (ugotowany) dzielę na pół i jedną z części miksuję. Dzieki temu mozna zagęścic kapuste do potrzebnej konsystencji, a półówki grochu tez są :)

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-03 22:34:36

    Eh ja sama nie wiem co zrobić, napewno będą na Wigilię pierozki z kapustą i grzybkami drozdżowe ( juz sie mrożą), barszcz z uszkami, karp smażony, krokiety z kapustą i grzybami - też się mrożą, kompot z suszu (obowiązkowo), z dwie sałatki, ryba po grecku i ..... nie wiem jeszcze co?
    Na święta karkówka zawijana faszerowana, bigos, boczek Kamyxyz, rolady, schab ze śliwką, i planuje jeszcze galaretę z nóżek i golonki i...........nie wiem???? A jeszcze ciasta: sernik gazetowy, strucla makowa już upieczona i zamrożona, piernik staropolski...........

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-03 22:37:17

    O jej, zapomniałam o śledziach, zawsze są dwa przynajmniej rodzaje: ananasowe, i tradycyjne ( z cebulką i w oleju)

Przejdź do pełnej wersji serwisu