Kochane żarłoczki jest już wątek potraw wigilijnych i kolejny z ciastami na święta. A ja tam najlepiej ze słodyczy lubię śledzie no i jakimś mięskiem nie pogardzę, przegryzanym sałatką hehe Podzielcie się co w tym zakresie macie już zaplanowane na świąteczny stół Ja planuję: http://wielkiezarcie.com/przepis9258.html sałatkę gyros http://wielkiezarcie.com/przepis26173.html schab aleex http://wielkiezarcie.com/przepis22768.html roladki schabowe krysia64 http://wielkiezarcie.com/przepis10680.html świąteczny karczek grazka13 http://wielkiezarcie.com/przepis10378.html moje opiekane śledzie
hm narazie tyle ale jeszcze jakąś śledziową sałatkę bym zjadła moze coś od Was podpatrze Pozdrówka i miłego przedświątecznego zamętu hehe
Ja równiez najbardziej ze słodyczy uwielbiam śledzie, polecam Ci sałtkę http://wielkiezarcie.com/przepis24001.html dla mnie jest pyyyycha ! i robie ja na każde swieta i imprezy :)
W zeszłym roku robiłam pyszne śledzie z ananasem wg. Dankarz ale przepis zaginął i ona nie wklepała go już na nowo. Dobrze, że sobie zapisałam to w tym roku zrobię podwójną porcję tak mi smakowały :D. To na razie co wiem, że zrobię na pewno :).
I co nikt dalej nie planuje świątecznych pyszności? ja dziś kupiłam mrożone płaty śledzi zielonych spokojnie poczekają 2 tyg w zamrażarce a potem nie będe musiała odstać w rybnym 3 pacieży hehe
A ja zaraz śmigam na rynek po pyszną kapustę kiszoną, groch się moczy więc dziś też pichcę świątecznie. Też myślałam o kupieniu ryb, ale musze zobaczyc ile miejsca w zamrażalniku zajmie mi pasztet, który teraz będe robiła i ta kapusta z grochem. Łoj, już nie wiem jak ja to chcę pomieścić...? A gdzie wpakuję mięso?
też bym zrobiła kapustę z grochem ale włożę ja gorącą do słoików i zakręce, też mogą tak trochę postać. Smakosiu jeśli możesz podaj swój przepis na tę kapustę bo na strone znalazłam tylko 1 a przynam, że będę ją robiła po raz pierwszy
Zrobiłam tak na wyczucie, ale wyszła świetna (będę nieskromna) :-). Robiłam z 1,5kg kapusty kiszonej, 0,5kg połówek żółtego grochu, 100gr grzybów suszonych i 2 dużych cebul. Osobno ugotowałam kapustę (z liściem laurowym i płaską łyżką mielonego kminku) i osobno groch (też z liściem laurowym i płaską łyżką soli), który wcześniej dwa razy wypłukałam . Kapustę odcedziłam. W grochu też było trochę wywaru więc odcedziłam delikatnie, bo świetnie się rozgotował. Radzą czasami by go zmiksować, ale w przypadku tego grochu nie ma takiej konieczności. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na oliwie z wcześniej ugotowanymi grzybkami, które też drobno pokroiłam. Kapustę, groch i usmażoną cebulę połączyłam, wymieszałam i przyprawiłam sporą ilością pieprzu, 1,5 - 2 łyżki majeranku i solą.
Smakosiu bardzo dziękuje, spróbuje wykorzystać Twoje zdolności a mam jeszcze pytanie czy do takiej kapusty można wykorzystać mrożone grzybki maślaczki? bo z tegorocznego grzyobrania 2-3 zamrażalnika mi zajmują hehe
Dobrze, że się uśmiałaś po słowie "zdolności", bo właśnie takie one są - godne przymrużenia oka :-D Niestety co do grzybów mrożonych, to się nie wypowiem. Też się nad nimi zastanawiałam, bo zawalają mi zamrażalnik, ale jakoś nie chciałam ryzykować. Ponadtwo potrzebowałam ich tylko trochę więc wiele by nie ubyło z zamrażalnika. Może ktoś inny Ci podpowie jak postąpić...? Chodzi mi po głowie, że te suszone dają lepszy aromat, ale ja wiem, czy to prawda, może się mylę...?
Smakosiu ja się uśmiechnęłam chwaląc Twoje zdolności, które można wyczytać z twoich przepisów. Dzięki kobitki za pomoc w sprawie grzybów. Mam nadzieje, że mi się kapustka uda, po niedzieli sie za nią wezmę
Groch do kapusty (ugotowany) dzielę na pół i jedną z części miksuję. Dzieki temu mozna zagęścic kapuste do potrzebnej konsystencji, a półówki grochu tez są :)
Eh ja sama nie wiem co zrobić, napewno będą na Wigilię pierozki z kapustą i grzybkami drozdżowe ( juz sie mrożą), barszcz z uszkami, karp smażony, krokiety z kapustą i grzybami - też się mrożą, kompot z suszu (obowiązkowo), z dwie sałatki, ryba po grecku i ..... nie wiem jeszcze co? Na święta karkówka zawijana faszerowana, bigos, boczek Kamyxyz, rolady, schab ze śliwką, i planuje jeszcze galaretę z nóżek i golonki i...........nie wiem???? A jeszcze ciasta: sernik gazetowy, strucla makowa już upieczona i zamrożona, piernik staropolski...........
Kochane żarłoczki jest już wątek potraw wigilijnych i kolejny z ciastami na święta. A ja tam najlepiej ze słodyczy lubię śledzie no i jakimś mięskiem nie pogardzę, przegryzanym sałatką hehe Podzielcie się co w tym zakresie macie już zaplanowane na świąteczny stół
Ja planuję:
http://wielkiezarcie.com/przepis9258.html sałatkę gyros
http://wielkiezarcie.com/przepis26173.html schab aleex
http://wielkiezarcie.com/przepis22768.html roladki schabowe krysia64
http://wielkiezarcie.com/przepis10680.html świąteczny karczek grazka13
http://wielkiezarcie.com/przepis10378.html moje opiekane śledzie
hm narazie tyle ale jeszcze jakąś śledziową sałatkę bym zjadła moze coś od Was podpatrze
Pozdrówka i miłego przedświątecznego zamętu hehe
Ja równiez najbardziej ze słodyczy uwielbiam śledzie, polecam Ci sałtkę http://wielkiezarcie.com/przepis24001.html dla mnie jest pyyyycha ! i robie ja na każde swieta i imprezy :)
potrawy rybne:
http://wielkiezarcie.com/przepis21122.html
http://wielkiezarcie.com/przepis27487.html
potrawy miesne:
http://wielkiezarcie.com/przepis21807.html
http://wielkiezarcie.com/przepis22427.html
do tego upieke schab i karkowke
co do salatek to napewno zrobie:
http://wielkiezarcie.com/przepis21840.html
http://wielkiezarcie.com/przepis18653.html
W zeszłym roku robiłam pyszne śledzie z ananasem wg. Dankarz ale przepis zaginął i ona nie wklepała go już na nowo. Dobrze, że sobie zapisałam to w tym roku zrobię podwójną porcję tak mi smakowały :D. To na razie co wiem, że zrobię na pewno :).
Przepis zaginął a ja nie umiem go odnaleźć
Danusiu, mam Twój przepis, jeśli pozwolisz to wkleję go tutaj a Ty wstawisz go znowu w przepisach?
Ja też mam ten Twój przepis zapisany. Mam też dwa zdjęcia do niego. Jeśli będziesz chciała to napisz na mojego maila to podeślę :).
Bardzo sie cieszę że macie mój przepis, zaraz do Was napiszę, fajnie by było żeby były zdjęcia bo juz je wykasowałam, pozdrawiam
I tak wspólnymi siłami odzyskamy przepis na sałatkę, Danusiu jak już ją wklepiesz na stronkę daj znać. Pozdrówka
Renatko przepis już wklepałam, pozdrówka
I co nikt dalej nie planuje świątecznych pyszności? ja dziś kupiłam mrożone płaty śledzi zielonych spokojnie poczekają 2 tyg w zamrażarce a potem nie będe musiała odstać w rybnym 3 pacieży hehe
A ja zaraz śmigam na rynek po pyszną kapustę kiszoną, groch się moczy więc dziś też pichcę świątecznie. Też myślałam o kupieniu ryb, ale musze zobaczyc ile miejsca w zamrażalniku zajmie mi pasztet, który teraz będe robiła i ta kapusta z grochem. Łoj, już nie wiem jak ja to chcę pomieścić...? A gdzie wpakuję mięso?
też bym zrobiła kapustę z grochem ale włożę ja gorącą do słoików i zakręce, też mogą tak trochę postać. Smakosiu jeśli możesz podaj swój przepis na tę kapustę bo na strone znalazłam tylko 1 a przynam, że będę ją robiła po raz pierwszy
Zrobiłam tak na wyczucie, ale wyszła świetna (będę nieskromna) :-). Robiłam z 1,5kg kapusty kiszonej, 0,5kg połówek żółtego grochu, 100gr grzybów suszonych i 2 dużych cebul. Osobno ugotowałam kapustę (z liściem laurowym i płaską łyżką mielonego kminku) i osobno groch (też z liściem laurowym i płaską łyżką soli), który wcześniej dwa razy wypłukałam . Kapustę odcedziłam. W grochu też było trochę wywaru więc odcedziłam delikatnie, bo świetnie się rozgotował. Radzą czasami by go zmiksować, ale w przypadku tego grochu nie ma takiej konieczności. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na oliwie z wcześniej ugotowanymi grzybkami, które też drobno pokroiłam. Kapustę, groch i usmażoną cebulę połączyłam, wymieszałam i przyprawiłam sporą ilością pieprzu, 1,5 - 2 łyżki majeranku i solą.
Smakosiu bardzo dziękuje, spróbuje wykorzystać Twoje zdolności a mam jeszcze pytanie czy do takiej kapusty można wykorzystać mrożone grzybki maślaczki? bo z tegorocznego grzyobrania 2-3 zamrażalnika mi zajmują hehe
Dobrze, że się uśmiałaś po słowie "zdolności", bo właśnie takie one są - godne przymrużenia oka :-D Niestety co do grzybów mrożonych, to się nie wypowiem. Też się nad nimi zastanawiałam, bo zawalają mi zamrażalnik, ale jakoś nie chciałam ryzykować. Ponadtwo potrzebowałam ich tylko trochę więc wiele by nie ubyło z zamrażalnika. Może ktoś inny Ci podpowie jak postąpić...? Chodzi mi po głowie, że te suszone dają lepszy aromat, ale ja wiem, czy to prawda, może się mylę...?
Smakosiu, masz zupełną rację...:))) Do kapusty wigilijnej tylko grzyby suszone.
O! Dziękuję za odpowiedź. Znów się czegoś dowiedziałam. Jednak człowiek ciągle się uczy :-)
Smakosiu ja się uśmiechnęłam chwaląc Twoje zdolności, które można wyczytać z twoich przepisów. Dzięki kobitki za pomoc w sprawie grzybów. Mam nadzieje, że mi się kapustka uda, po niedzieli sie za nią wezmę
Tak jak pisała Ala do kapusty tylko i wyłącznie suszone grzybki ale z maslaczków mozesz zrobić farsz do mięsa z cebulką i bułką tartą, pozdrawiam
Groch do kapusty (ugotowany) dzielę na pół i jedną z części miksuję. Dzieki temu mozna zagęścic kapuste do potrzebnej konsystencji, a półówki grochu tez są :)
Eh ja sama nie wiem co zrobić, napewno będą na Wigilię pierozki z kapustą i grzybkami drozdżowe ( juz sie mrożą), barszcz z uszkami, karp smażony, krokiety z kapustą i grzybami - też się mrożą, kompot z suszu (obowiązkowo), z dwie sałatki, ryba po grecku i ..... nie wiem jeszcze co?
Na święta karkówka zawijana faszerowana, bigos, boczek Kamyxyz, rolady, schab ze śliwką, i planuje jeszcze galaretę z nóżek i golonki i...........nie wiem???? A jeszcze ciasta: sernik gazetowy, strucla makowa już upieczona i zamrożona, piernik staropolski...........
O jej, zapomniałam o śledziach, zawsze są dwa przynajmniej rodzaje: ananasowe, i tradycyjne ( z cebulką i w oleju)