Forum

Gawędy o jedzeniu

Grzybowniczki, makowniczki

  • Autor: ira Data: 2007-12-05 10:12:13

    Moja babcia z Wilna robiła przepyszne smażone pierożki z farszem makowym i grzybowym.To było jedno z najpyszniejszych dań wigilijnych.Itu mam pytanie- czy ktoś może zna przepis na ciasto do tego rodzaju pierożków? Napewno było to ciasto z dodatkiem drożdży - a jakie dokłanie proporcje - nie mam pojęcia

  • Autor: Malena Data: 2007-12-05 10:26:46

    Ja jadlam je tylko pieczone ale mysle, ze mozna je rowniez smazyc. A tu przepis:

    http://wielkiezarcie.com/przepis21129.html

    a ten moze tez cie zainteresuje:

    http://wielkiezarcie.com/przepis21571.html

  • Autor: elo Data: 2007-12-05 11:11:48

    A moja babcia też z Wilna robiła z grzybami uszka, z ciasta jak na pierogi, tylko smażone na oleju. Bardzo dobre są, też zawsze takie robię.

  • Autor: alman Data: 2007-12-05 16:41:58

    Mam taki przepis na "pierogi smażone jak frytki" - przepis pochodzi z netu, ale nie zaznaczyłam ani strony, ani autora /nigdy z niego nie korzystałam/
    50 dkg sera białego
    2 szklanki mąki
    1 margaryna

  • Autor: mamawiesia Data: 2007-12-07 11:08:27

    moi rodzice pochodzą z Kresów, więc "uszka" z grzybami zawsze mamy smażone a nie gotowane jak pierogi.
    ciasto na te uszka moja mam robi tak jak na pierogi, ale dodaje do ciasta kwaśną śmietanę i trochę proszku do pieczenia, po sklejeniu smaży się te uszka na oleju (trzeba nakuć trochę widelcem bo puchną).
    nie ma w tym cieście drożdży, ale przepis ten pochodzi na pewno zza wschodniej granicy :))
    pozdrawiam Wiesia

Przejdź do pełnej wersji serwisu