Czy moglby ktos podac mi przepis na dobra i sprawdzona strucle makowa. Do tej pory ponosilam w temacie strucli same porazki, ale moze z Wasza pomoca w tym roku uda sie. Dziekuje z gory.
Moja jest ta - jeszcze sie nie zdarzyło, aby nie wyszła. Przepis pochodzi z "kolekcji dobrej kuchni"
Ciasto: 550 g mąki 80 g rozpuszczonej margaryny 150 g cukru 1 szkl mleka 30 g drożdży 2 żółtka 4 całe jajka ew. rodzynki i jakiś aromat (ja nie daję, bo nie lubię)
Masa makowa: 300 g maku 150 g cukru 2 białka 2 łyżki bułki tartej bakalie wg uznania
Z mleka, drożdży, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru przygotować rozczyn. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystkie składniki wlać do mąki, wyrobić ciasto. Wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiac do wchłonięcia się jej w ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Sparzony mak zostawić do nasiąknięcia na co najmniej 3 godziny. Odlać wodę. Przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Do maku dodać cukier, ubitą pianę z białek, bułkę tartą, bakalie. Masę wymieszać.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Rozwałkować, na każdy prostokąt (długość musi odpowiadać długości blachy) nałożyć połowę masy makowej. Zwinąć roladę, włożyć do foremek natłuszczonych bądź wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia. Piec w gorącym piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu polukrować.
Potwierdzam. I wcale nie trzeba być odważnym. Moja co prawda była z przygodami. I to podam ku przestrodze - otóż - nie wiedzieć czemu masa makowa wyszła mi za rzadka. Nie przejmując się tym, wyłożyłam na ciasto - i tu klapa - całość rozpłynęła się. Po upieczeniu zamiast zwiniętej rolady wyszła mi masa makowa w skorupce z ciasta drożdżowego. Smaczna, ale nie o to chodziło. Także, jeżeli masa makowa wyjdzie luźniejsza przed wyłożeniem na ciasto trzeba ją odpowiedni zagęścić - kaszą manną, bułką tartą lub budyniem (i razem Z tym pogotować, żeby ściagnięte było przed wyłożeniam na ciasto).
Jeżeli chcesz to wstawię to jako komentarz - bo moje poprzednie awaria zjadła.
Glumando, oczywiscie, ze dziekuje i Tobie i Wszystkim ktorzy odpowiedzieli na "apel".Do pierwszej strucli zabiore sie pojutrze, bo okazalo sie, ze mam w spizarnianych zbiorach cos okolo trzech kilogramow maku i moge sobie pozwolic na rozne przedpremiery swiateczne. Mialam nawet w planie wykorzystac wszystkie Wasze porady i napiec tych strucli co niemiara zeby (jesli beda udane) obdarowac roznych bliskich. Wyszlam na niewdziecznice, czas goni i nawet nie zdalam sobie sprawy, ze to juz piec dni od ogloszenia prosby. Wiec jeszcze raz wielkie podziekowania. O rezultatach moich poczynan zawiadomie jak uporam sie z pierwszymi dwoma przepisami. Pozdrowienia. kokliko
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości: > odpowiedni zagęścić - kaszą manną, bułką tartą lub budyniem (i razem Z tym
Kasza manna przemawia do mnie jak najbardziej jako sposób zagęszczania masy makowej. Są zresztą przepisy na ciasta makowe z jabłkami i kaszą manną właśnie. Ale bułka tarta, hm... jakoś mnie nie przekonuje. Wykorzystywałaś już trick z bułką?
Zapewniam, ze ja nigdy nie musze dodawac zadnej bulki tartej, czy kaszy manny do masy makowej.. na zdjeciach widoczne jest jak wyglada ta masa. Makowiec, ktory jest na zdjeciach pieklam w Polsce u znajomych, wykorzystujac calkowicie polskie produkty i wszytsko wyszlo jak nalezy.. Odpisalam, poniewaz ekkore dodala ta wiadomosc, jako wskazowke do mojego przepisu.
Brawo Ekkore, strucla jak ta lala, nawet nadaje sie do pieczenia na zarobek!!! Jak pisalam, jestem dosyc zerowa w slodkosciach, ale wyszlo mi prawdziwe CUUUDOOO!!!!!!!!
Czy moglby ktos podac mi przepis na dobra i sprawdzona
strucle makowa. Do tej pory ponosilam w temacie strucli
same porazki, ale moze z Wasza pomoca w tym roku
uda sie. Dziekuje z gory.
Moja jest ta - jeszcze sie nie zdarzyło, aby nie wyszła. Przepis pochodzi z "kolekcji dobrej kuchni"
Ciasto:
550 g mąki
80 g rozpuszczonej margaryny
150 g cukru
1 szkl mleka
30 g drożdży
2 żółtka
4 całe jajka
ew. rodzynki i jakiś aromat (ja nie daję, bo nie lubię)
Masa makowa:
300 g maku
150 g cukru
2 białka
2 łyżki bułki tartej
bakalie wg uznania
Z mleka, drożdży, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru przygotować rozczyn.
Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystkie składniki wlać do mąki, wyrobić ciasto. Wlać rozpuszczoną margarynę i wyrabiac do wchłonięcia się jej w ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Sparzony mak zostawić do nasiąknięcia na co najmniej 3 godziny. Odlać wodę. Przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa. Do maku dodać cukier, ubitą pianę z białek, bułkę tartą, bakalie. Masę wymieszać.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Rozwałkować, na każdy prostokąt (długość musi odpowiadać długości blachy) nałożyć połowę masy makowej. Zwinąć roladę, włożyć do foremek natłuszczonych bądź wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.
Piec w gorącym piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu polukrować.
Ja robię z podobnego przepisu z tym że do masy makowej daję jeszcze 80 g margaryny,2-3 łyżki miodu i łyżkę powideł śliwkowych.
Ja zazwyczaj robię tak: http://wielkiezarcie.com/przepis6671.html. Zawcze do maku dodaję miód no i obowiązkowo zapach migdałowy, żaden inny:)))
No właśnie ,zapomniałam o zapachu migdałowym,bez niego nie ten smak.
Dla odwaznych polecam ten przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis27237.html
Potwierdzam. I wcale nie trzeba być odważnym. Moja co prawda była z przygodami. I to podam ku przestrodze - otóż - nie wiedzieć czemu masa makowa wyszła mi za rzadka. Nie przejmując się tym, wyłożyłam na ciasto - i tu klapa - całość rozpłynęła się. Po upieczeniu zamiast zwiniętej rolady wyszła mi masa makowa w skorupce z ciasta drożdżowego. Smaczna, ale nie o to chodziło. Także, jeżeli masa makowa wyjdzie luźniejsza przed wyłożeniem na ciasto trzeba ją odpowiedni zagęścić - kaszą manną, bułką tartą lub budyniem (i razem Z tym pogotować, żeby ściagnięte było przed wyłożeniam na ciasto).
Jeżeli chcesz to wstawię to jako komentarz - bo moje poprzednie awaria zjadła.
Bardzo sie uciesze, jesli dodasz komentarz... :* dziekuje :)
Glumando, oczywiscie, ze dziekuje i Tobie i Wszystkim ktorzy odpowiedzieli
na "apel".Do pierwszej strucli zabiore sie pojutrze, bo okazalo sie, ze mam
w spizarnianych zbiorach cos okolo trzech kilogramow maku i moge sobie pozwolic
na rozne przedpremiery swiateczne.
Mialam nawet w planie wykorzystac wszystkie Wasze porady i napiec tych strucli
co niemiara zeby (jesli beda udane) obdarowac roznych bliskich.
Wyszlam na niewdziecznice, czas goni i nawet nie zdalam sobie sprawy, ze to juz
piec dni od ogloszenia prosby.
Wiec jeszcze raz wielkie podziekowania. O rezultatach moich poczynan zawiadomie
jak uporam sie z pierwszymi dwoma przepisami.
Pozdrowienia. kokliko
Użytkownik ekkore napisał w wiadomości:
> odpowiedni zagęścić - kaszą manną, bułką tartą lub budyniem (i razem Z tym
Kasza manna przemawia do mnie jak najbardziej jako sposób zagęszczania masy makowej. Są zresztą przepisy na ciasta makowe z jabłkami i kaszą manną właśnie. Ale bułka tarta, hm... jakoś mnie nie przekonuje. Wykorzystywałaś już trick z bułką?
Zapewniam, ze ja nigdy nie musze dodawac zadnej bulki tartej, czy kaszy manny do masy makowej.. na zdjeciach widoczne jest jak wyglada ta masa. Makowiec, ktory jest na zdjeciach pieklam w Polsce u znajomych, wykorzystujac calkowicie polskie produkty i wszytsko wyszlo jak nalezy.. Odpisalam, poniewaz ekkore dodala ta wiadomosc, jako wskazowke do mojego przepisu.
Brawo Ekkore, strucla jak ta lala, nawet nadaje sie do pieczenia na zarobek!!!
Jak pisalam, jestem dosyc zerowa w slodkosciach, ale wyszlo mi prawdziwe
CUUUDOOO!!!!!!!!