Bardzo proszę o pomoc, bo już za 2 tygodnie święta, a ja nie wiem co mogłabym przygotować - bo mam dwa problemy - pacuję do Wigilii i mam mało czasu na zrobienie czegoś dobrego. Proszę podajcie jakieś ciekawe przepisy na dania, które mogłabym szybko zrobić.
Marcenko, z przygotowaniami do Wigilii nie musisz czekac do samego końca :) Wczesniej możesz zrobic rybke (np. śledzie w oleju i śmietanie, rybę po grecku) - przechować w lodówce pierogi z kapusta i grzybami - i zamrozić, a w samą Wigilie zagotowac lub odsmażyć na patelni. Jeszcze teraz możesz zrobic np. piernik lub pierniczki - fajnie przetrzymaja się do Świąt. Wystarczy, ze wpiszesz w wyszukiwarke interesującą Cię nazwę potrawy a przepisów bedziesz miała bez liku.
Ave ma rację najlepiej przygotowywać niektóre dania wcześniej. Ja też mam w grudniu bardzo mało czasu (pracuje nawet w weekendy)dlatego np. kapusta z grochem i krokiety z pieczarkami już się mrożą. Będę robiła rybę po grecku jakieś trzy dni przed Wigilią. Pierogi będę kupowała. Zupę grzybową zrobię dzień wcześniej i może jeszcze śledzie. W tym samym dniu upiekę sernik a piernik znacznie wcześniej. Na koniec zostanie smażenie karpia. Jeśli chodzi o potrawy na pozostałe dni świąt, to tutaj królować będzie bigos, który już sie mrozi i pasztet, który w postaci surowej również wylądował w zamrażalniku. Będę go piekła chyba 22-go. Wtedy też zabiorę się za pieczenie łopatki, karkówki i gotowanie szynki. Jak się nie zmieszczę w czasie to dokończę 23-go. Myślę, że jakoś się wyrobię :-) Odpada mi tylko robienie ryby w galarecie, bo to jest "as w rękawie" mojej Mamy :-) Zawsze najsmaczniejsza. Myślę jeszcze nad sałatką. Jak czas pozwoli, to zrobię ją 23-go. A może 22-go? Powodzenia.
moge sie wtracic?kupilam dla eksperymentu kutie z puszki bakalandu ale wszystkie skladniki na nia mam jakby co..ale myslicie ze bedzie smaczna?ktos probowal?czy lepiej brac sie za domowa?lazanki chyba beda domowe:)
Kiedyś był poruszany temat "gotowego" maku z puszki. W dyskusji wygrała własnie ta firma. Wiele osób polecało "Bakaland". Ja nie próbowałam, ale wpisz w naszą wyszukiwarke słowo "Bakaland" a wyświetlą się cztery komentarze na ten temat.
w biedronce, w bomi, albercie i chyba tez w caerfurze ale nie wiem jaki masz dostep do takich sklepow..zycze owocnych poszukiwan:) dziekuje:)podnioslyscie mnie na duchu:)
Dzięki za podpowiedzi i pokrzepienie. . Właśnie zrobiłam sobie krótka przerwę pomiędzy robienirm ciasteczek, które mogą poleżeć, a mięskami, które muszą poleżakować przed pieczeniem. óźniej napiszę jak mi to wszystko wyszło. Pozdrawiam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc, bo już za 2 tygodnie święta, a ja nie wiem co mogłabym przygotować - bo mam dwa problemy - pacuję do Wigilii i mam mało czasu na zrobienie czegoś dobrego. Proszę podajcie jakieś ciekawe przepisy na dania, które mogłabym szybko zrobić.
Marcenko, z przygotowaniami do Wigilii nie musisz czekac do samego końca :)
Wczesniej możesz zrobic rybke (np. śledzie w oleju i śmietanie, rybę po grecku) - przechować w lodówce
pierogi z kapusta i grzybami - i zamrozić, a w samą Wigilie zagotowac lub odsmażyć na patelni.
Jeszcze teraz możesz zrobic np. piernik lub pierniczki - fajnie przetrzymaja się do Świąt.
Wystarczy, ze wpiszesz w wyszukiwarke interesującą Cię nazwę potrawy a przepisów bedziesz miała bez liku.
Proponuje Ci np.
wyśmienite ryby Krysi na zimno - pyszna alternatywa dla ryby po grecku :)
śledzie w trawożku i smietanie - troche inne
niespodzianka pod pierzynką - sałatke śledziową
Ave ma rację najlepiej przygotowywać niektóre dania wcześniej. Ja też mam w grudniu bardzo mało czasu (pracuje nawet w weekendy)dlatego np. kapusta z grochem i krokiety z pieczarkami już się mrożą. Będę robiła rybę po grecku jakieś trzy dni przed Wigilią. Pierogi będę kupowała. Zupę grzybową zrobię dzień wcześniej i może jeszcze śledzie. W tym samym dniu upiekę sernik a piernik znacznie wcześniej. Na koniec zostanie smażenie karpia. Jeśli chodzi o potrawy na pozostałe dni świąt, to tutaj królować będzie bigos, który już sie mrozi i pasztet, który w postaci surowej również wylądował w zamrażalniku. Będę go piekła chyba 22-go. Wtedy też zabiorę się za pieczenie łopatki, karkówki i gotowanie szynki. Jak się nie zmieszczę w czasie to dokończę 23-go. Myślę, że jakoś się wyrobię :-) Odpada mi tylko robienie ryby w galarecie, bo to jest "as w rękawie" mojej Mamy :-) Zawsze najsmaczniejsza. Myślę jeszcze nad sałatką. Jak czas pozwoli, to zrobię ją 23-go. A może 22-go? Powodzenia.
moge sie wtracic?kupilam dla eksperymentu kutie z puszki bakalandu ale wszystkie skladniki na nia mam jakby co..ale myslicie ze bedzie smaczna?ktos probowal?czy lepiej brac sie za domowa?lazanki chyba beda domowe:)
Kiedyś był poruszany temat "gotowego" maku z puszki. W dyskusji wygrała własnie ta firma. Wiele osób polecało "Bakaland". Ja nie próbowałam, ale wpisz w naszą wyszukiwarke słowo "Bakaland" a wyświetlą się cztery komentarze na ten temat.
ale ja mam odrazu gotowa kutie w puszce a mak wiem ze jest dobry:)
Oj, przepraszam zasugerowałam się nazwą firmy i moja porada przydała się "psu na budę" ;-)
nie przejmoj sie:)no najwyzej sie w praniu zobaczy jak to bedzie:)
No to powodzenia i daj znać jak wyszło :-)
Kupowałam w ubiegłym roku - moim zdaniem rewelacja, W tym roku też mam zamiar kupić, ale jakoś nigdzie nie mogę jej znaleźć.
w biedronce, w bomi, albercie i chyba tez w caerfurze ale nie wiem jaki masz dostep do takich sklepow..zycze owocnych poszukiwan:) dziekuje:)podnioslyscie mnie na duchu:)
Dzięki za podpowiedzi i pokrzepienie. . Właśnie zrobiłam sobie krótka przerwę pomiędzy robienirm ciasteczek, które mogą poleżeć, a mięskami, które muszą poleżakować przed pieczeniem. óźniej napiszę jak mi to wszystko wyszło. Pozdrawiam wszystkich.