Forum

Kuchenne porady

fasolka po bretonsku

  • Autor: miauka Data: 2008-01-11 21:13:46

    zrobilam i hihihi wyszedl mi lekki nadmiar :) Jestem ciekawa czy mozna ja mrozic bez straty dla smaku lub konsystencji. Do sloikow nie bardzo mi sie chce wkladac. Z gory dziekuje za pomoc

    zarloczny fasolkowy miaukol

  • Autor: smakosia Data: 2008-01-11 21:33:32

    Miauka, ja zawsze mrożę i jest OK :-)

  • Autor: miauka Data: 2008-01-11 21:55:54

    dziekuje smakosiu :)

  • Autor: Bodek Data: 2008-01-11 23:46:39

    nadmiar wysylaj do mnie!!! hehehehe

  • Autor: miauka Data: 2008-01-12 00:00:40

    to Ty przyjedz tu i ja Ci nawet podgrzeje i podam z domowo robionym chlebkiem :)

    hihihi dostalam maszynke do chleba i pieke pieke pieke jupiiiiiii. Wlasnie upieklam taki z oliwkami, papryka i suszonymi pomidorami :P
    to co jedziesz?

  • Autor: Bodek Data: 2008-01-12 09:43:39

    smacznie to wypisalas:) lecz nie mam mozliwosci :(:(:(
    ps a robilas chlebek:
    http://wielkiezarcie.com/przepis28177.html

    http://wielkiezarcie.com/przepis26180.html

    mielgo :) pieczenia:)

  • Autor: miauka Data: 2008-01-13 01:45:16

    Bodek mozna powiedziec, ze probowalam tylko, ze ja platki omijalam lukiem :) ale sprobuje a co mi tam.

    A mozliwosc napewno sie kedys nadarzy. Jak Wam sie mieszka ?

    sciskam Ciebie i Ize :*

  • Autor: Ave Data: 2008-01-12 12:52:35

    Miaukolu, a ta Twoja maszyna zostawia Ci w chlebie dziury po mieszadle ? Czy jakoś sobie z tym poradziłaś ? Ja tez dostałam taka maszynę, ale do wypróbowania zniechęcaja mnie własnie te mieszadła , które zostaja w chlebie, w czasie pieczenia.
    Pozdrawiam z wiosennej Łodzi. Ewa

  • Autor: miauka Data: 2008-01-13 01:42:34

    Ave jestem absolutnie zadowolona z maszyny. W chlebie zostaje niewielki slad po mieszadle. Naprawde zupelnie mi on nie przeszkadza a obawialam sie tego. Wyorazalam sobie, ze takie mieszadlo to w pol chleba bedzie wchodzic ale nie. Mam maszyne kenwooda. Ogladalam rozne i zdecydowalam sie na ta wlasne dlatego, ze mieszadla wydaly mi sie stosunkowo niewielkie.

    Ave srobuj uwazam, ze warto. Wszystkie chleby jak dotad udaly nam sie znakomicie. POmijajac oczywiscie kombinacje smakowe hihihi

    Teraz wlasnie piecze sie chlebek z serem zoltym i czosnkiem... ciekawe co z tego wyjdzie

  • Autor: Ave Data: 2008-01-13 12:26:49

    Dzieki Miaukolu za odpowiedź, ja niestey nie miałam wpływu na wybór prezentu i moje mieszadła są spore, ale spróbuję. Może masz jakieś rady lub sugestie dla początkującego piekarza maszynowego ? :)))))
    I tak od fasolki po bretońsku przeszlismy do chleba :)))))))))))

  • Autor: makusia Data: 2008-01-13 17:16:43

    Ewuniu też mam maszynę do chleba , i piekę codziennie chlebuś ;) mieszadła wyciagam godzinę i 10 minut przed końcem , zostają tylko dwie maleńkie dziurki :))piecz kochana bo naprawde warto :))

  • Autor: Ave Data: 2008-01-13 18:09:35

    Wyciągasz w trakcie pieczenia ? i z chlebem nic sie nie dzieje ? a jakich drożdzy uzywacie - swiezych czy suszonych ?

  • Autor: makusia Data: 2008-01-13 21:10:21

    nie w czasie pieczenia ,tylko wyrastania , drożdże uzywam suszone :)

  • Autor: miauka Data: 2008-01-13 21:25:43

    Ave nie mam rad poniewaz sama jestem poczatkujaca, jedyne co moge powiedziec, ze staralam sie dokladnie odmierzac skladniku z przepisow dolaczonych do maszyny. Mieszadel nie wyciagam tylk po upieczeniu potrzesam pojemnikiem i chlebek wypada a mieszadlo zostaje w pojemniczku. W chlebie zostaje niewielki slad. Ave poprostu sprobuja, odmierz dokladnie skladniki i sie zrelaksuj a potem smacznego hihihi konieczka z fasolka po bretonsku :)


    aha drozdzy uzywam jak dotad tylko suszonych z polskiego sklepu

  • Autor: Ave Data: 2008-01-14 00:04:04

    Dzieki Miauko i Makusiu

  • Autor: makusia Data: 2008-01-14 10:52:40

    odezwij sie na GG Ave :)

  • Autor: Ave Data: 2008-01-14 13:07:07

    jak wrócę z pracy, napewno :)))

  • Autor: Bilka Data: 2008-01-20 20:15:20

    Ave! Spójrz sobie do  instrukcji swojej maszyny /albo zaobserwuj/ ile trwa główne wytabianie i po jego zakończeniu "wygrzeb" mieszadła. W ten sposób wyrastanie będzie się już odbywać bez nich i chlebek lub ciasto będzie mnieć tylko dwa małe otworki od bolców. Ale tak na marginesie to ja przeważnie po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta wyjmuję go i piekę tradycyjnie w piekarniku. Jokoś bardziej mi taki smakuje.
    Życzę udanych wypieków. Ja mam już maszynę dwa lata i jestem baardzo zadowolona!!

  • Autor: Ave Data: 2008-01-23 10:21:18

    Dzieki Bilka :)

  • Autor: miauka Data: 2008-09-16 12:17:12

    i jak Ave pieklas chlebus?


    wlasnie robie fasolke i wrzucilam sobie w nasza wyszukiwarke i znalazlam ten watek.
    Moje chlebki to juz nawet przepisu sie nie trzymaja :)

    Ave mam nadzieje, ze sie przekonalas do maszyny i uzywasz jej.

Przejdź do pełnej wersji serwisu