Forum

Kuchenne porady

Tort weselny

• Autor: Zabuszka Data: 2008-01-22 16:17:07

Czy ktos moze ma przepis na tort weselny?tylko latwy w wykonaniu oraz smaczny i efektowny.dzieki

• Autor: olga66 Data: 2008-01-22 16:21:27

Tort weselny PREMIERA Glumandy oraz dlugie 2x "S" to szyjki labedzi.
    Mozna zrobic wiecej tych skrzydel i szyji, bo to kruchy material, po upieczeniu ..
    Suszyc w piekarniku, 3-4 godziny w temp. nie wiecej niz 50°C ... tak dlugo aby nie bylo w srodku miekkie.

Krem na pokrycie calego tortu:
    Rowniez byl od Dr. Oetker, krem do tortow, przygotowany z miekkim maslem + mlekiem wg. recepty na opakowaniu.
    Mozecie uzyc swojego, wyprobowanego kremu maslanego czy innego, o ktorym wiecie, ze jest pewny i sie nie rozplynie... a wycisniete dekoracje beda sie dlugo trzymaly.

Uwaga! tort jest pracochlonny i wymaga duzo cierpliwosci ale efekt jest extra!

Czekoladowy biszkopt ulozyc na odpowiednio duzym talerzu do tortow.
    Nasaczyc go przygotowanym ponczem z alkoholem lub bez..jak kto chce.

Przygotowac jasny i ciemy krem (ja uzylam waniliowego i czekoladowego).
    Na biszkopt nalozyc metalowa obrecz, ew. brzeg tortownicy.

Ciemny i jasny krem nakladac naprzemian lyzka, w srodek biszkoptu, w ten sposob krem uzyska wyglad w paski. ( to jest opcjonalnie, tak sobe wymyslilam).

Na to nalozyc biszkopt karmelowy. Nasaczyc go rowniez, nastepnie tort wlozyc do lodowki. Po 2 godzinach, przygotowac krem jogurtowo-owocowy wg http://wielkiezarcie.com/przepis16663.html

wylozyc krem na gore karamelowego biszkoptu. Caly czas pozostawiajac tort z obrecza, czy tez brzegiem tortownicy.

Ponownie wlozyc tort do lodowki na 2 godziny lub na noc a reszte zrobic na drugi dzien.

Maly biszkopt, przekrojony uprzednio - jedna czesc polozyc na srodku masy jogurtowej - oczywiscie po calej nocy dobrze stezalej.

Nasaczyc ponczem.
    Przygotowac krem jogurtowy malinowy z polowy porcji, przepisu powyzej (patrz link)
    Na maly biszkopt zalozyc obrecz lub brzeg z malej tortownicy.
    Wylozyc gotowy krem. Na to polozyc druga czesc biszkoptu.

Calosc umiescic w lodowce.
    Uwaga potrzebujemy duzo miejsca w lodowce, zwracamy uwage, aby zadne kielbasy czy inne silne pachnace pozywienie nie lezalo w lodowce, bez opakowania...

W ostatecznym wypadku mozna wyciagnac jedna polke z lodowki, zeby bylo dosc miejsca.

Po dobrym schlodzeniu tortu, wykanczamy go caly na bialo, kremem waniliowym czy smietankowym... jak kto chce.

Szerokim nozem smarujemy najpierw najwyzsze pietro, to co wychodzi po za brzegi smarujemy na bok tortu, schodzac tym smamy na dolne pietro tortu. Tak samo postepujemy z dolny czescia.

Brzeg dekorujemy malutkimi rozetkami. Dolna czesc udekorowalam owocami, z ktorych byl zrobiony krem jogurtowy. Listki miety czy tez melisy utworza optymalna calosc.

Skrzydelka labedzi sklejamy dopiero teraz lyzeczka bitej smietany odlozonej, przy przygotowaniu kremu jogurtowego. Pomiedzy skrzydelka wkladamy szyje.
    Ja namalowalam na szjkach oczy i dzioby ... cienkim pedzelkiem, uzylam do tego sok z jagod na oczy a sok z malin na dzioby.

Wyślij przepis znajomym

• Autor: olga66 Data: 2008-01-22 16:22:43

http://wielkiezarcie.com/przepis25604.html

• Autor: Glumanda Data: 2008-01-22 16:30:22

Skads znam ten przepis ;) naprawde dobry... zrob swoje wyprobowane kremy i na pewno sie uda! :) pozdrawiam :) Glumanda

• Autor: andzik.78 Data: 2008-01-22 17:21:09

Ja proponuje tort Mikado-jest rewelacyjny, zreszta ilośc komentarzy mówi sama za siebie.... fakt  pieczenie blatów może zniechęcić ale smak tego tortu rekompensuje wszystko.Możesz zrobić np dwa tory z tej porcji.Mnie wyszło 20 blatów i i zamiast jednego duzego zrobiłam dwa  mniejsze.Blaty piekłam w środę i do soboty spokojnie leżały. Tort jest łatwy w wykonaniu.

• Autor: MonikaK Data: 2008-01-23 10:06:26

Ten tort piekę często na wesela http://wielkiezarcie.com/przepis17283.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu