Forum

Kuchenne porady

Paczki...

• Autor: nadia Data: 2008-01-25 22:36:27

Juz wiem czego nie umiem....nadziewac paczkow marmolada a potem tak je posklejac,zeby sie nie odklejaly i zeby mialy forme kulista....
    Ciasto drozdzowe mi wychodzi, ale zadne mi nie wyjdzie z nadzieniem w srodku, mysle tu o byleczkach slodkich z nadzieniem czy wlasnie pacz\kach... Moze macie jakies sprawdzone metody? Bardzo mi na tym zalezy....

• Autor: aga9999 Data: 2008-01-25 22:44:45

moze nadziewac po upieczeniu?

• Autor: nadia Data: 2008-01-25 23:08:34

Po upieczeniu jak sie nadziewa paczka, to nadzienie wylatuje....niestety....

• Autor: malutka_megi Data: 2008-01-25 22:50:58

Nadia to bardzo proste ja biorę wyrosniete ciasto lyzką do zupy troszke rozplaszczam ciasto wkladam powidla sliwkowe, bo tylko takie uzywam do paczkow i sciskam z gory lekko,formuje lekko ksztalt paczka. Potem ukladam na scierce pączki , scisnieciem do dolu przykrywam drugą i zostawiam do wyroscięcia, potem smaze w glebokim tluszczu.Ukladam na recznikach papierowych zeby odsączyć olej i gotowe zaden sie nie rozwali ale, jest jeden warunek musi byc dobrze wyrobione ciasto musi być lekkie .Zrobię na tłusty czwartek to wkleję zdjecie. pozdrawiam

• Autor: nadia Data: 2008-01-25 23:06:01

Bylabym wdzieczna jakbys wpisala przepis na te paczki wraz z fotkami, bo ostatnio robilam buleczki drozdowe z nadzieniem i nie za bardzo mi wyszly...
    Nie powiem w smaku byly pyszne,ale sam wyglad wola o pomste do nieba....
    Sprobuje jeszcze zrobic tak jak mowisz - scisnieciem do dolu....zobaczymy....

• Autor: dankarz Data: 2008-01-25 22:59:27

Nadiu spróbuj może tak jak ja robie, wałkuje ciasto na grubość paru cm, wykrawam szkanką kółka, na jedno kółko kładę nadzienie, smaruje białkiem brzeg kółka i zakrywam drugim dociskając żeby się skleiły. Pączki wychodza ładne i jednakowe no i nie rozklejają sie, powodzenia

• Autor: nadia Data: 2008-01-25 23:13:32

Chyba zrobie polowe paczkow Twoja metoda a polowe Malej-megi, zobaczymy co z tego wyjdzie
    Ale jak nie wyjdzie to nawet sie nie pochwale, dopiero jak znowu zacznie mnie gryzc jak to sie robi zeby wyszlo....;)

• Autor: kasia72 Data: 2008-01-26 10:05:13

Ja nadziewam pączki po usmażeniu taką szprycą do dekoracji tortów, ale do takiego nadziewania nadaje się tylko gładka marmolada, bez
    kawałkow owoców. Po prostu wbijam końcówkę szprycy w ciepły pączek i wciskam marmoladę.

• Autor: Baśka Data: 2008-01-26 12:06:32

Moje pączki są zawsze bez nadzienia,piekę je niezbyt często.Od pewnego czasu piekę drożdżowe chrusty,kształt chruścików,smak pączków i tak dużo mają opieczonych brzegów ...we wszystkich ciastach najbardziej lubię brzeg.
     A pączek taki z ajerkoniakiem zjadłabym teraz ,popijając herbatkę.

• Autor: nadia Data: 2008-01-26 12:23:58

Ja tez bym sobie zjadla paczusia z jakimkolwiek nadzieniem ;)
    Ale z tymi chrustami drozdzowymi to nieglupi pomysl :)))

• Autor: alidab Data: 2008-01-26 16:08:39

To może skorzystasz z tego przepisu ? http://wielkiezarcie.com/przepis22161.html
    Ja także jutro mam zamiar usmażyć właśnie chrust drożdżowy...:)))

• Autor: gosia111 Data: 2008-01-27 14:04:00

JA PIEKĘ PĄCZKI BEZ NADZIENIA,DOPIERO PO WYJĘCIU UPIECZONYCH JUŻ PĄCZKÓW SZPRYCĄ DO KREMÓW NAPEŁNIAM MARMOLADĄ,TAK ROBIĄ W CUKIERNIACH-JEST TAKA SPECJALNA KOŃCÓWKA,DŁUGA I CIEŃKA-EFEKT MUROWANY-POZDRAWIAM

Przejdź do pełnej wersji serwisu