Forum

Gawędy o jedzeniu

tlusty czwartek i pączki

• Autor: Eithel Data: 2008-01-27 17:42:31

mam dwa trzy do was:
    1. jaki nadzienia do pączków lubicie najbardziej?
    2.czy pieczecie cos w tlusty czwartek i jak tak to co?
    3.czy sami robicie paczki czy raczej kupujecie w zaufanych piekarniach?

mam nadzieje rozruszac tu wesoła rozmówkę..

• Autor: Ave Data: 2008-01-27 20:06:20

1. z marmoladką, różą
    2. w tym roku chyba zaryzykuję i coś spróbuje sama podziałać w pączkowym temacie (tak ciekawie o tym pisały Żarłoczki na forum) no i faworki
    3. ale jako wentyl bezpieczeństwa kupię dla rodzinki 3 pączki w cukierni ...

Całe szczęście, że ja mam tak, że jak się narobię, to najczęściej potem mi sie juz nie chce tego jeść, bo w tym roku mam niestety szlaban na pączkowe szaleństwo. W ten dzień schowam się do szafy i wyjdę jak przestaną w domu i pracy mlaskać jęzorkami z lubością, po pączusiach... a może ktoś, kto też musi "pączkom powiedzieć zdecydowane NIE" przyłączy się, żeby mi było milej siedzieć w tej szafie ;)

• Autor: appetita Data: 2008-01-27 20:36:41

Jeżeli chodzi o pączki to ja razem z tobą posiedzę w tej szafie :-) za pączkami po prostu nie przepadam i nigdy nie robiłam, ale może znalazł by się jakiś zamiennik, pocieszacz żeby nam nie było smutno...:-)))
    Co roku zmażyłam chrust ale w tym pomyslalam o jakiś ciasteczkach i pewnie tak wlaśnie zrobię choć nie wiem jakie???

• Autor: Ave Data: 2008-01-27 21:20:28

To może do tej szafy weźmiemy po 1 chruściku i 1 ciasteczku ;))))

• Autor: Ave Data: 2008-01-31 00:11:49

A to moje chruściki i róże karnawałowe - po jednym do szafy ;)))))))

• Autor: Wkn Data: 2008-01-27 20:42:47

Ja nie mogę robić pączków - zawsze kończy się tak, że zjadam 10, a jeśli mam je kupić, to jakoś nigdy mi się nie chce, bo pączki w pobliżu miejsca zamieszkania sprzedają raczej zakalcowate, a w miejscach bardziej oddalonych, w których zawsze są świetne, kupuje się w tłusty czwartek też z zakalcem, bo wtedy smażalnie idą na ilość, a nie na jakość, no i... w ten sposób... figura uratowana!

No dobrze, strasznie kłamię, wcale nie uratowana, ponieważ teściowa co roku smaży świetne faworki w ilościach fabrycznych

• Autor: alidab Data: 2008-01-27 20:52:34

U mnie w pracy jest taki zwyczaj , że każdy przynosi rano pączki (kupowane w różnych cukierniach).
    Nie ma mowy żeby w ten dzień wygłupiać się z odchudzaniem, w końcu tłusty czwartek jest raz w roku.
    Przed nami post i dla wytrwałych i ambitnych jest szansa aby przez 40 dni pozbyć się wałeczków...:)))
    W domu będę smażyć faworki - najbardziej kruche z kruchych, z pęcherzykami powietrza widocznymi na cieście (od wybijania).
    Może przy okazji jeszcze parę róż karnawałowych...:))) W końcu tradycję należy pielęgnować....:)))))

• Autor: Basia99999 Data: 2008-01-27 21:05:39

Ja zawsze robię sama z powidłami ( własnej roboty, bo śliwki rosną na działce ). W tym roku nie mogę dokładnie w czwartek, to zrobiłam dzisiaj

• Autor: alidab Data: 2008-01-27 21:08:43

Śliczne Basiu są te Twoje pączki...:))) Ja czasem też sama je smażę ale w tym roku będzie faworkowo....

• Autor: nadia Data: 2008-01-27 21:18:05

Basiu moge Cie pozyczyc na Tlusty Czwartek? ;) Paczki sa przepiekne i az slinka leci....O rany musze sie nauczyc robic paczki, bo inaczej....umre z zalu....sa takie pysznusie :)))

• Autor: Baśka Data: 2008-01-27 22:36:03

Wydrukuje sobie to zdjęcie i będę oglądać... ,jestem ciekawa jak długo wytrzymam i nie pobiegne do cukierni.
    Pączków w tym roku nie będzie,bo kaloryczne...będą chrusty drożdżowe...brzmią troszkę bardziej dietetycznie...

• Autor: makusia Data: 2008-01-27 23:14:25

ale apetyczne :)) mniammm   , Basiu zdradź tajemnicę , jak lepisz pączki  ?  bo mi nigdy takie foremne nie wychodza ... 

• Autor: Ave Data: 2008-01-28 00:25:07

a z jakiego przepisu to cudo ?

• Autor: makusia Data: 2008-01-27 23:16:29

lubimy pączki  z marmoladą śliwkową lub różaną , nie raz piekę sama .. a niekiedy kupujemy :)) w tym roku chyba pierwszy raz napieke chrusty , tyle tutaj pysznych przepisów :))

• Autor: Eithel Data: 2008-01-28 15:08:52

a ja bardzo lubie chrusciki ale jakos nie robie. w tym roku upichce prawdopodobnie tarte czeresniowa:)
    za paczkami nie przepadam ale w tlusty czwartek musza byc!
    lubie z budyniem albo z wisniami.
    zazwyczaj kupujemy.jezeli ktos z forum mieszka we wrzeszczu(gdansk0 a ja mieszkam w jego centrum to pewnie wie ze nawet w tlusty czwarte da rade dostac dobrej jakosci paczusie:)
    a w zeszlym roku chcialam dostac bardzo jednego paczka z budysiem ale nie mialam cierpliwosci i zadowolilam sie ajerkoniakiem:P

• Autor: ilka76 Data: 2008-01-28 18:59:35

1. najbardziej lubię nadzienie z róży chociaż innymi też nie gardzę:))
    2. zazwyczaj piecze moja mama dla wszystkich (pączki i faworki.)
    3. Patrz p.2.

W tym roku postanowiłam sama spróbować zrobić pączki i właśnie dzisiaj się za nie wzięłam.
    Wyszły może niezbyt urodziwe ale całkem smakowite:))

• Autor: Basia99999 Data: 2008-01-28 20:42:46

http://wielkiezarcie.com/przepis29718.html Wstawiłam przepis bo jest prosty.Jak robię pączki, to urywam kawałek ciasta, rozpłaszczam na ręce, nakładam powidła i zlepiam jak pierogi a jak już są zlepione to kulam na okrągło i tyle. Pozdrawiam

• Autor: makusia Data: 2008-01-28 21:47:13

Basiu dziekuję za poradę , lecz przepis jest nieudostepniony :(

• Autor: nadia Data: 2008-01-28 23:11:08

Wlasnie, przepis nie jest udostepniony, a juz z taka nadzieja tam chcialam wejsc ;)

• Autor: malutka_megi Data: 2008-01-28 23:38:07

ilka twoje sa piekne co masz im do zazucenia? ja zrobie w czwartek .

• Autor: alice Data: 2008-01-30 23:10:10

Matko jedyna co za Żarłoczki A miało być tak pięknie w tym roku - bez kalorii i pączków. A niech Was Nie będę przecież odstawać!

• Autor: Eithel Data: 2008-01-31 13:55:16

ej..ale to w koncu tlusty czwartek..nawet w zeszlym roku na diecie wcinalam paczusie..solidarnosc!!a w ten dzien najwiecej jest chyba paczkow z roza nie?

Przejdź do pełnej wersji serwisu