Forum

Gawędy o jedzeniu

Ryba i inni

  • Autor: till Data: 2008-02-05 10:39:36

    Na wstępie wyjaśniam, że nie chodzi mi o Komisarza brawurowo zagranego przez Jerzego Stuhra, ale o ościste i bezościste stworzenia wodne, jakże mile urozmaicające naszą kuchnię.
    Zasadniczo lubię, a jak jestem wystarczająco blisko zbiornika wodnego to nawet bardzo, ale do wyrafinowanego smakosza to mi daleko...
    tak daleko, jak z Polski centralnej do odpowiedniego zbiornika:))))
    Moja wiedza o rybach sięga pobliskiego sklepu rybnego, w którym Miła Pani poleca wszystkie zamrożone jednostki stałym tekstem, jako "najsmaczniejsze, najdelikatniejsze, przedwczoraj jeszcze pływały w morzu"...
    Po kilku bolesnych doświadczeniach kulinarnych wiem już, czego nie zjem oraz gdzie więcej ryby nie zamówię, choćby miał to być mój jedyny posiłek w ciągu tygodnia.
    Więc powiedzcie mi, jakie ryby czy owoce morza Wy lubicie.
    Może jakiś przepis?

  • Autor: Ave Data: 2008-02-05 11:12:21

    lubimy :
    mintaj (na codzień)
    tuńczyka - moja Młodsza wręcz ubóstwia w oleju i mogłaby jeść bez przerwy ;)
    fląderki (najlepiej świeże), ale zmrozone tez mogą byc, tylko wtedy je mocze krótko w mleku
    śledzie

    okonie, karasie, krasnopióre, pstragi i wszystkie inne , które złowimy sami albo dostaniemy od zaprzyjaźnionego wędkarza w sezonie - pyszota , a jakie z nich sa kotleciki, ach... i widok na kawałej jakiegos stawu, jeziorka, rzeczki czy innego bajorka, do tego grill i rybki smażone i grilowane... ale sobie smaku narobiłam...

    Przepis
    pstrąg świeży, oczyszczony
    Do środka ryby wkładamy: gałazki natki pietruszki, koperku, lubczyka (ale ziela, a nie naszego Lubczyka z WŻ ;))))) pieprz cytrynowy, trochę przyprawy do ryb, skrapiamy cytryną, parę wiórków masła. Posypujemy na zewnątrz rybkę ziołami i znów troszke masełka. Zawijamy to wszystko w folie aluminiową i wkładamy na grill, ale na wyższą półke, żeby się za mocno nie przypiekło. Podajemy z surówkami i czosnkową bagietką z grilla. Rany, kiedy to lato przyjdzie, mniam, mniam

  • Autor: Bodek Data: 2008-02-05 15:46:41

    krewetki oczyszczone mrozone.
    maselka
    czosnku
    wrzucasz na patelnie i jak sie zagotuje to jest gotowe do jedzenia
    posypac posiekana swierza!!! pietruszka:)
    smacznego:)

  • Autor: Kry Data: 2008-02-05 16:20:01

    Masz rację, takie krewetki są najlepsze, chyba że king prawn - krewetki królewskie pieczone na grilu.
    Z ryb bardzo lubię smażonego halibuta lub karpia najpierw obsmażonego na patelni a potem duszonego w bardzo szczelnym naczyniu i koniecznie podanego z chrzanem ze smietaną.

  • Autor: smakosia Data: 2008-02-05 19:35:05

    Uwielbiam rybę solę. Wspaniale smakuje w każdej postaci (smażona, duszona) - ostatnio po grecku. Z owoców morza "zachwycają" mnie krewetki królewskie, które zajadam w wewrsji "risotto" ( czyli ryż do risotto, cebulka, krewetki, zielony groszek, bulion, parmezan i odrobina masła a czasem śmietany, na koniec posypuję koperkiem). No i jeszcze kalmary. Te robię wg przepisu "Kalmary, ala flaczki" http://wielkiezarcie.com/przepis11632.html

  • Autor: Bodek Data: 2008-02-06 00:37:35

    kerewetki krolewskie:):):):):)
    =
    rozgrzej paletnie !!!
    polej oliwa z oliwek
    wrzuc krewetki

    w momencie obracania na druga strone po 40 sekundach
    posyp posiekanym czosnkiem i pietruszka
    daj im nastepne 40 sekun i posyp sola morska gruba:)
    podawaj z salata zielona:)
    smacznego:)

  • Autor: bahus Data: 2008-02-06 18:29:24

    Bodek, coś mi to podawanie z sałatą nie bardzo pasuje. Ja sałatę polewanm przetopionym na skwarki boczkiem. Tak sobie myślę, że szparagi  bardziej by tu się nadawały. Co prawda jadłem już tak zrobione krewetki z roszponką, ale to zestawienie mnie jakoś na kolana nie powaliło.
    Bahus

  • Autor: Mari Data: 2008-02-06 20:12:35

    3 krewetki krolewskie na osobe, posypac lekko maka, umoczyc w bialku przecisnietym przez servetke bawelniana zeby nie bylo zadnych ciagnacych sie elementow bialka, nastepnie jedna krewetke posypac bialym sezamem, druga czarnym sezamem a trzecia bulka tarta. Usmazyc w glebokim tluszczu, osaczyc na papierowej servetce, podawac na lisciu salaty ustawione ogonkami w gore. Pycha! 

  • Autor: kawa3 Data: 2008-02-06 22:38:49

    Ja najlepiej lubię rybki świeżo złowione z rzeki ,takie małe, chyba płotki albo inne ślużdże,a może okonie,tylko posolone i popieprzone ,usmażone na oleju.pycha

  • Autor: vikunia Data: 2008-02-08 12:53:54

    Tilapia tera u mnie króluje. Lubie tez mintaja po zepterowsku:) Filet lub kostka na patelnie na to jarzynka 5 skladnikowa (7 texz moze byc)  na to ser żółty w plasterkach i na koniec keczup ( jaki kto lubi) po 20 min gotowe.

Przejdź do pełnej wersji serwisu