Forum

Kuchenne porady

Z czego i jak to jest zrobione?

  • Autor: Janek Data: 2008-02-12 22:30:00

    . Podpowiem tylko, że można śmialo jeść, nawet dziecko może jeść bez uszczerbku dla zębów i zdrowia.
    Pozdrawiam.

  • Autor: kaja38 Data: 2008-02-12 22:40:53

    Czyzby to byly lodowe rozyczki????

  • Autor: BeaMaj Data: 2008-02-13 03:56:54

    Kasza manna jak nic :)

  • Autor: Mloda Data: 2008-02-13 04:55:53

    Albo lody albo marcepan/masa cukrowa??

  • Autor: lucka33 Data: 2008-02-13 06:51:31

    wydaje mi sie że to zabarwione ziemniaki

  • Autor: orszulka88 Data: 2008-02-13 07:23:50

    Jest to podróbka marcepanu zrobiony na bazie ciasta parzonego i cukru pudru z barwnikami spożywczymi.

  • Autor: basia19 Data: 2008-02-13 09:23:58

    A może to zabarwione masło?

  • Autor: basia19 Data: 2008-02-13 09:24:29

    Janku w końcu odpowiedz z czego to?

  • Autor: vikunia Data: 2008-02-13 10:08:53

    myślę , że to ziemniaki zabarwione sokiem z buraka, z marchwi. Tylko nie wiem z czego sie ten brazowy kolor uzyskuje

  • Autor: nina Data: 2008-02-13 11:01:32

    A może to zabarwione plasterki banana ?

  • Autor: Kropcia Data: 2008-02-13 11:58:01

    Też stawiam na ziemniaki!

  • Autor: Janek Data: 2008-02-13 17:50:56

    Ryż ugotowany w minimalnej ilości wody, przekręcony w maszynce z sitkiem makowym (2x!), dodana jedna łyżeczka masła (ułatwia formowanie płatków-kwiatów):
    -biały tylko z odrobiną syropu z pomarańczy;
    -brązowy to nieco cukru pudru rozpuszczalne kakao (napój kakaowy);(można dć kawę rozpuszczalną
    -różowy, dwie krople (!) soku z buraków + syrop różany z > http://wielkiezarcie.com/przepis19316.html
    Robienie płatków niezmiernie proste: porządnie umyte ręce, masa -kulka śr. 0,5 cm kładziemy na dłoni i łyżeczką (najlepiej malutką do lodów, deserów) rozpłaszczamy na dłoni od góry przsuwając łyżeczkę w dół, przy końcu mniej naciskając. Następnie podważamy "płatek" tą sama łyżeczką ale biorąc od góry "płatka" ...i układamy kwiat ...to wszystko. Im większa "kulka" tym większy będzie "płatek", jeśli robimy większy płatek to zamiast kulki robimy kształt jajowaty i bierzemy większą małą łyżeczkę.
    Najlepiej robić próby na miąższu z chleba (!)(lekko nawilżonym). chyba proste i można dekorować niekoniecznie na słodko, np. ciasta, torty ale pomijąjac cukier, inne ...
    Ciekawe, taki deser z wielu kwiatów. można łączyć kolory ...na słodko: żółte>szafran, nie słodko>kurkumę, a więcej kurkumy >oranż nawet.
    Najważniejsze jest to, że kwiaty nia zasychają nawet przez dwa dni (dłużej nie dało rady robić próby ..."domowe sępy"zjadły).
    Udekorowalem tak jedno z dań ...niedługo wklepię w przepisy.
    Pozdrawiam

  • Autor: Ave Data: 2008-02-13 18:07:32

    Człowiek uczy się całe życie... :)))))

  • Autor: Janek Data: 2008-02-13 18:29:43

    Wpadłem na to przez przypadek, przygotowując langosze , gdy przekręcałem ryż.

  • Autor: Kasia cz Data: 2008-02-13 18:59:10

    Sliczne i z pewnoscia smaczne, stawialam na lody:-). Super pomysl na deserek dla moich malych panienek:-). One uwielbiaja ryz. Pozdrowienia i uklony dla tworcy.

  • Autor: BeaMaj Data: 2008-02-13 21:00:16

    Oooo to bylam bardzo blisko prawidlowej odpowiedzi bo wydawalo mi sie, ze to kasza manna ugotowana w malej ilosci wody. Swietny pomysl na deserek!!!!

  • Autor: aga1828 Data: 2008-02-13 23:32:37

    No przyznaję, że świetny pomysł!!! Jestem pełna podziwu

Przejdź do pełnej wersji serwisu