Mam wielka prosbe. Ostatnio znalazlam zdjecie ciekawego tortu w ksztalcie piwa i zamierzam go w najblizszym czasie upiec. Chce wyciac biszkopt na ksztalt kufla i uzyc kremu budyniowego-jako kufel, oraz bitej smietany-jako pianka...poradzcie mi tylko prosze jak wykonac go od srodka...tzn. czym przekladac poszczegolne blaty tortu...macie jakies ciekawe pomysly, zeby zgraly sie z kremem budyniowym i bita smietana?za kazda odpowiedz z gory dziekuje
A nie lepiej było by użyć kremu zrobionego z mleka skondensowanego jako kufel -> lepszy kolor. Natomiast jeżeli chodzi wypełnienie do kremu budyniowego to można zrobić dwa rodzaje. Ja keidyś zawsze wypełniałam tort np. ciemnym a ozdabiałam jasnym. Ciemny robiłam gortując budyń miksując z masłem i nutellą. Przekładając trot na warstwe kremu kładłam owoce. Wiśnie lub brzoskwinie. Można by też zrobić krem na bazie bitej śmietany wtedy tort byłby lżejszy.
Dziekuje za szybkie odpowiedzi...przeszukalam juz cala galerie, ale niestety nie znalazlam jeszcze zdjecia tortu w ksztalcie piwa no i faktycznie mozna przeciez wykorzystac gotowe kremy (do tej pory ich nie probowalam) Jesli zas chodzi o krem z mleka skondensowanego, to macie moze jakis fajny sprawdzony przepis? Pozdrawiam serdecznie
Jeżeli chodzi o krem z mleka skondensowanego to ja po prostu miksuje mleko skondensowane z masłem (ok 200-250g na puszkę) i dodaję alkocholu dla wyrazistrzego smaku. Ale coś takiego mogło by pójść tylko na górę ciasta bo inaczej będzie za słodkie. Ale zawsze w środek możesz np. dodać bitą śmietanę zmiksowaną z mlekiem skondensowanym, albo przekładać tort w ten sposób: biszkopt, owoce lub dżem, bita śmietana, biszkopt, owoce lub dżem, bita...a na górę to mleko skondensowane. Mam nadzieje, że przyjdzie ci do głowy jakiś fajny pomysł.
Witaj Zrob spód z biszkopta ,boki zwin jak roladęale zostaw srodek.Do srodka daj krem i udekoruj bitą smietaną będzie wygladac jak pianka .Ucho upiecz oddzielnie w krztałcie litery C ,sklej czekoladą.Boki kufla mozna udekorowac lukrem Powodzenia Regina
Dziekuje Wam raz jeszcze za wszystkie podpowiedzi Pomysl z wypelnionym stojacym kuflem jest tez calkiem fajny, ale ja myslalam bardziej o torcie "lezacym" i chce zrobic cos na wzor tego:
No i moje piwo gotowe ;) wprawdzie nie jest takie okazale jak pierwowzor (zawsze cos "przedobrze"-tym razem niepotrzebnie dodalam napis) ALE obiecalam zdjecie, wiec je wklejam....pozdrawiam i zycze udanego wekendu:)
Mam wielka prosbe. Ostatnio znalazlam zdjecie ciekawego tortu w ksztalcie piwa i zamierzam go w najblizszym czasie upiec. Chce wyciac biszkopt na ksztalt kufla i uzyc kremu budyniowego-jako kufel, oraz bitej smietany-jako pianka...poradzcie mi tylko prosze jak wykonac go od srodka...tzn. czym przekladac poszczegolne blaty tortu...macie jakies ciekawe pomysly, zeby zgraly sie z kremem budyniowym i bita smietana?za kazda odpowiedz z gory dziekuje
Natomiast jeżeli chodzi wypełnienie do kremu budyniowego to można zrobić dwa rodzaje. Ja keidyś zawsze wypełniałam tort np. ciemnym a ozdabiałam jasnym. Ciemny robiłam gortując budyń miksując z masłem i nutellą.
Przekładając trot na warstwe kremu kładłam owoce. Wiśnie lub brzoskwinie.
Można by też zrobić krem na bazie bitej śmietany wtedy tort byłby lżejszy.
Pozdrawiam :)
a moze gotowy krem Dr.Oetker są różne smaki do wyboru do koloru :)
tu gdzieś na forum było zdjęcie takiego tortu juz ktos go robił, jak znajdę chwilkę to poszukam, ale popatrz sama w galerii:)
Dziekuje za szybkie odpowiedzi...przeszukalam juz cala galerie, ale niestety nie znalazlam jeszcze zdjecia tortu w ksztalcie piwa

no i faktycznie mozna przeciez wykorzystac gotowe kremy (do tej pory ich nie probowalam)
Jesli zas chodzi o krem z mleka skondensowanego, to macie moze jakis fajny sprawdzony przepis?
Pozdrawiam serdecznie
Ale zawsze w środek możesz np. dodać bitą śmietanę zmiksowaną z mlekiem skondensowanym, albo przekładać tort w ten sposób:
biszkopt, owoce lub dżem, bita śmietana, biszkopt, owoce lub dżem, bita...a na górę to mleko skondensowane.
Mam nadzieje, że przyjdzie ci do głowy jakiś fajny pomysł.
Pirasia robiła tort , gdzie jedna z części tortu była w kształcie kufla piwa - to był tort Mikado http://wielkiezarcie.com/przepis12579.html
Witaj
Zrob spód z biszkopta ,boki zwin jak roladęale zostaw srodek.Do srodka daj krem i udekoruj bitą smietaną będzie wygladac jak pianka .Ucho upiecz oddzielnie w krztałcie litery C ,sklej czekoladą.Boki kufla mozna udekorowac lukrem
Powodzenia Regina
Dziekuje Wam raz jeszcze za wszystkie podpowiedzi
Pomysl z wypelnionym stojacym kuflem jest tez calkiem fajny, ale ja myslalam bardziej o torcie "lezacym" i chce zrobic cos na wzor tego:
No i moje piwo gotowe ;)
wprawdzie nie jest takie okazale jak pierwowzor (zawsze cos "przedobrze"-tym razem niepotrzebnie dodalam napis) ALE obiecalam zdjecie, wiec je wklejam....pozdrawiam i zycze udanego wekendu:)