Forum

Kuchenne porady

jak zrobic tort w ksztalcie piwa?

• Autor: carlosia Data: 2008-03-03 19:08:59

Mam wielka prosbe. Ostatnio znalazlam zdjecie ciekawego tortu w ksztalcie piwa i zamierzam go w najblizszym czasie upiec. Chce wyciac biszkopt na ksztalt kufla i uzyc kremu budyniowego-jako kufel, oraz bitej smietany-jako pianka...poradzcie mi tylko prosze jak wykonac go od srodka...tzn. czym przekladac poszczegolne blaty tortu...macie jakies ciekawe pomysly, zeby zgraly sie z kremem budyniowym i bita smietana?za kazda odpowiedz z gory dziekuje

• Autor: 3wcia Data: 2008-03-03 21:14:54

A nie lepiej było by użyć kremu zrobionego z mleka skondensowanego jako kufel -> lepszy kolor.
    Natomiast jeżeli chodzi wypełnienie do kremu budyniowego to można zrobić dwa rodzaje. Ja keidyś zawsze wypełniałam tort np. ciemnym a ozdabiałam jasnym. Ciemny robiłam gortując budyń miksując z masłem i nutellą.
    Przekładając trot na warstwe kremu kładłam owoce. Wiśnie lub brzoskwinie.
    Można by też zrobić krem na bazie bitej śmietany wtedy tort byłby lżejszy.

Pozdrawiam :)

• Autor: wanilia_91 Data: 2008-03-03 21:18:04

a moze gotowy krem Dr.Oetker są różne smaki do wyboru do koloru :)

• Autor: messua27 Data: 2008-03-04 08:01:26

tu gdzieś na forum było zdjęcie takiego tortu juz ktos go robił, jak znajdę chwilkę to poszukam, ale popatrz sama w galerii:)

• Autor: carlosia Data: 2008-03-04 18:05:28

Dziekuje za szybkie odpowiedzi...przeszukalam juz cala galerie, ale niestety nie znalazlam jeszcze zdjecia tortu w ksztalcie piwa
    no i faktycznie mozna przeciez wykorzystac gotowe kremy (do tej pory ich nie probowalam)
    Jesli zas chodzi o krem z mleka skondensowanego, to macie moze jakis fajny sprawdzony przepis?
    Pozdrawiam serdecznie

• Autor: 3wcia Data: 2008-03-04 18:22:56

Jeżeli chodzi o krem z mleka skondensowanego to ja po prostu miksuje mleko skondensowane z masłem (ok 200-250g na puszkę) i dodaję alkocholu dla wyrazistrzego smaku. Ale coś takiego mogło by pójść tylko na górę ciasta bo inaczej będzie za słodkie.
    Ale zawsze w środek możesz np. dodać bitą śmietanę zmiksowaną z mlekiem skondensowanym, albo przekładać tort w ten sposób:
    biszkopt, owoce lub dżem, bita śmietana, biszkopt, owoce lub dżem, bita...a na górę to mleko skondensowane.
    Mam nadzieje, że przyjdzie ci do głowy jakiś fajny pomysł.

• Autor: Ave Data: 2008-03-05 22:28:30

Pirasia robiła tort , gdzie jedna z części tortu była w kształcie kufla piwa - to był tort Mikado http://wielkiezarcie.com/przepis12579.html

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-04 19:05:40

Witaj
    Zrob spód z biszkopta ,boki zwin jak roladęale zostaw srodek.Do srodka daj krem i udekoruj bitą smietaną będzie wygladac jak pianka .Ucho upiecz oddzielnie w krztałcie litery C ,sklej czekoladą.Boki kufla mozna udekorowac lukrem
    Powodzenia Regina

• Autor: carlosia Data: 2008-03-06 13:46:16

Dziekuje Wam raz jeszcze za wszystkie podpowiedzi Pomysl z wypelnionym stojacym kuflem jest tez calkiem fajny, ale ja myslalam bardziej o torcie "lezacym" i chce zrobic cos na wzor tego:

• Autor: carlosia Data: 2008-03-07 22:21:31

No i moje piwo gotowe ;) wprawdzie nie jest takie okazale jak pierwowzor (zawsze cos "przedobrze"-tym razem niepotrzebnie dodalam napis) ALE obiecalam zdjecie, wiec je wklejam....pozdrawiam i zycze udanego wekendu:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu