Witam Za mna chodzilo mięsko w sosie -pieczeń wieprzowa z sosem śliwkowym .Po zrobieniu nalewki pozostają mi śliwki które wykorzystuję do bigosu i sosów.Wybrałam nieduze kartofelki ugotuję posypię koperkiem a surówkę to chyba zrobię colesława.Pozdrawiam Regina
Dzięki bahusku za pilnowanie porządku :) bardzo lubię ten wątek, to pierwsza pomoc przy braku weny twórczej hehe. Dziś u mnie zupka jarzynowa a na drugie skrzydełka na miodzie, które wczoraj niedojedliśmy (są pycha tylko wyszła duża porcja)
Użytkownik Kry napisał w wiadomości: > Od wczoraj pozostał mi jeszcze krupnik grzybowy (pycha) na drugie danie: > rolada faszerowana wg Anek:D z zestawem surówek
jakie to są rolady? bo w przepisach Anek jest pusto? hmm
Zupe cebulowa gotowałam bo przyjezdzala moja Mamuska a Ona za nia przepada :) Co do filmu to nie pamietam jaki ostatnio ogladalam bo czasu na to brak :( A dzisiaj na obiad ulubiona zupa mojego synusia (i cos mi sie kojarzy ze Twojego Renatko tez) - pomidorowa z makaronem, na drugie tilapia, ziemniaczki i moje ulubione ogórki z czosnkiem wg przepisu emiloos :)
zupa pomidorowa z ryżem, ziemnieki, wątroba wieprzowa po wielkopolsku (w sosie), szabelek (fasolka szparagowa) zasmażana z czosnkiem i cebulką....sok z jabłek (przetwory własne) ...a ja zamist soku piwo ....:D Bahus
Zupa wielowarzywna oraz Drożdżowy placek z pieczarkami ze śmietaną lub drożdżowy placek ala calzone+oliwki w farszu do wyboru - obżarstwo niemożebne :)
Dzisiaj oczywiscie jak zawsze u mnie niedzielny obiad czyli rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka i udka do wyboru, kapusta zasmazana i ziemniaczki :)
Pieczona kura szpikowana swiezym imbirem, zielona fasolka szparagowa z podsmazona cebulka i pieczarkami , salata strzepiasta zmieszana z rukola. Na deser dla mlodziezy tarta cytrynowa w/g przepisu N.Rubinstein.
Wczoraj zupka pieczarkowa z kluseczkami oraz smażona swojska kaszanka z cebulką a dziś zupka pomidorowa z makaronem lub ryżem a potem frytki z pieczarkami
A u mnie zupy jednak nie bedzie, poniewaz od rana do poznego wieczora nie ma gazu :(( Drugie tak mam nadzieje ze uda mi sie jakos zrobic w mikrofali i piekarniku
No to dzisiaj bedzie zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie ziemniaki z piekarnika, gyros jak z knajpy oraz surówka z pekińskiej. No i kompote domowy z jabłek :)
Rosól z makaronem, na drugie piersi lub pałeczki z kurczaka do wyboru, sałata zielona w sosie śmietanowym, ziemniakii i kompot z wisni domowej roboty :)
A u nas salatka z selera naciowego, swiezego ananasa, czerwonej papryki, czuszki, krewetek, a na drugie tzw "niebieska" dorada (ryba) zalana bialym winem z ziolami i pieczona w piekarniku przez 25 minut z faszerowana pieczarkami , cukinia. Na deser dla mlodych: placek z mrozonymi sliwkami i kruszonka.
Napiekłam wczoraj mielonych z musztardą więc dziś mogę zająć się sprzataniem obiadek z wczoraj, na jutro kupiliśmy rybkę tylko jeszcze nie mam surówki a w sobotę to już sama nie wiem, bo u mnie też się pości. chociaż ksiądz mówi że można skończyć post zaraz po poświęceniu pokarmów. Dla mnie to dziwne bo w rodzinnym domu nauczono mnie postu aż do wielkanocnego śniadania
Użytkownik bahus napisał w wiadomości: > Woda, woda, woda (choć przyznam, że wrzuciłbym coś na "ruszt" tym > bardziej że lodówka pełna)Bahus Oj bahusku musisz mieć niezłego kaca, że tyle wody lejesz hehehe
Renatko, kiedys zachwalałaś skrzydełka w miodzie. Nigdy ich nie robiłam a chciałam sprobowac, jest tyle różnych przepisów ze nie wiem ktory wybrac wiec moze polecisz mi swoj? :)
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości: > Renatko, kiedys zachwalałaś skrzydełka w miodzie. Nigdy ich nie robiłam a > chciałam sprobowac, jest tyle różnych przepisów ze nie wiem ktory wybrac > wiec moze polecisz mi swoj? :)
http://wielkiezarcie.com/przepis28568.html prosze bardzo tylko nie wiem czy wyjdzie "na niebiesko" w każdym razie przepis krysia64. Polecam i pozdrówka
Dziekuje za przepis, w przyszłym tygodniu planuje je zrobic. A dzisiaj bedzie zupa pieczarkowa, na drugie pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaczki i sałatka z ogórków kiszonych.
W czwartek zostala mi zupa pieczarkowa wiec byla na piatek jeszcze a do tego frytki na szybko. Wczoraj kalafiorowa i spagetti (ze słoika). Dzisiaj rosół z makaronem, ziemniaczki, kotlety schabowe i udka z kurczaka do wyboru oraz kapusta kiszona zasmażana :)
Pikantna tarta serowa w/g przepisu Bahusa plus salatka z cykorii z jablkiem, swoja droga chce zapytac bahusa o niechec do robienia salat az do czerwca....Bo przeciez to co zjadamy do czerwca, a i po czerwcu rownie niezdrowe, nawet te suszone morele, suszone sliwki. A jak juz czlowiek mieszka w miescie i nie ma dzialki, to niestety ta sama salate wtrazala w grudniu i w lipcu, a jak juz sobie wyhodowal te pomidory, to co z mozarella? A biedna bazylia? Starczy, ze sasiad podsypal "czyms tam" swoja? No i ta nasza tez juz wcale nie taka zdrowa. Przez wiele lat tez mi sie wydawalo jedzenie salaty i innych szczypiorkow poza sezonem jest prawdziwa faneberia, niestety starczy, ze trzeci sasiad zechce pozbyc sie niechcianej trawki i Twoje salatki.....tak samo jak te kupowane w styczniu w Auchan......
Do września już niedaleko...święta się skończyly...czas na dietke...dziś na obiad była;surówka z selera i pora z jogurtem greckim i ziołami prowansalskimi do tego kawałek schabu z grila...potem byłam głodna...znów była surówka z selera i pora...dobrze że to lubie...
Użytkownik Baśka napisał w wiadomości: > Do września już niedaleko...święta się skończyly...czas na dietke...dziś na > obiad była;surówka z selera i pora z jogurtem greckim i ziołami > prowansalskimi do tego kawałek schabu z grila...potem byłam > głodna...znów była surówka z selera i pora...dobrze że to lubie...
Podziwiam zaparcie Basiu a co będzie we wrześniu? bo coś mnie chyba ominęło. Pozdrówka
Zjazd Wielkich Żarłoków pod Gdańskiem...i niekoniecznie trzeba wtedy wyglądać tak jakby rzeczywiście nic nie robiła tylko jadła,albo siedziała przy komputerze. Dzis na obiad surówka z pekinki,czerwonej papryki i pieczarek a do tego kawałek mięsa z grila.
dzisiaj: zupa krem z zielonego groszku z grzaneczkami, sznycel cielęcy po wiedeńsku, sadzone jajko, frytki, surówka z pora, kompot z gruszek (przetwory własne)
Kurcze cos dawno zaniedbałam ten wątek... już się poprawiam. W środę była jarzynowa i krokiety z mięskiem, w czwartek ogórkowa z ziemniaczkami i pierogi z mięskiem (babcia podrzuciła) :) a dziś chyba ziemniaczki i jajko sadzone albo jeśli kupię po drodze to sos pieczarkowy
U nas dzisiaj tez krupniczek a nawet dwa,bo dla meza krupnik ryzowy a dla reszty na kaszy. Na drugie watróbka z cebulka, ogórki i ziemniaczki oraz domowy kompot ze śliwek :)
Rosół z makaronem, na drugie steki z poledwiczki, ziemniaki, surowka z pekinskiej w sosie czosnkowym a dla mnie kapusta z grochem i grzybami oraz domowy kompot z wisni :)
Wczoraj były ziemniaczki, buraczki i karkóweczka2 z przepisu "frettka" poprostu pycha, mięska zostało na dziś więc tylko dogotuje po pracy ziemniaczki i znów obiadek z głowy
Dziś będzie rybka z dużą ilością chrupiącej panierki (na życzenie syna) i do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty z cebulką i kiszonym ogórkiem
kotlety z jajek, kotlety z kaszy gryczanej ( pyszne , mi bardzo smakują ) kotlety schabowe, ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem, dwie surówki : z selera z orzechami i z białej kapusty - wszystkie te przepisy (za wyjątkiem klasycznych schabowych ),pochodzą z tej stronki
u mnie bedzie CURRY. jeszcze nie wiem na jakie mam ochote ale prawie na pewno z kurczakiem ... w lodowce mam paste curry Balti ale chyba kupie cos ostrzejszego.... hmm.... chlebek naan juz mam, najlepszy jaki istenie, z oryginalnego inyjskiego sklepu. pycha, mowie wam. juz mi slinka cieknie...
tego ze sri lanki? oj chcialabym na pewno bardzo pyszne, ale ja mam lenia dzis a w zasadzie w ogole i kupuje gotowe psaty w sloiku, potem tylko dodaje mleka kokosowego lub puszke pomidorow i juz, samo sie gotuje przez 10 min... :) Acha, zdecydowalam sie na tika masala.....
Zupa jarzynowa z mrożonki,udka z kurczaka zapiekane z majonezem i serem żółtym,ziemniaki,kapusta kiszona zasmażana (kisiłam sama), kompot z jabłek- papierówek (przetwory własne).
Ja dziś jako singiel jadłem tak jak zwykle zapiekankę z mrożonki. Polecam tę potrawę wszystkim, którzy nie mają czasu na szykowanie czegoś bardziej wykwintnego. Pozdrowienia dla wszyskich samotników z wyboru!
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości: > dzis ziemniaki i wedzone kotlety schabowe z koscia na kapuscie kiszone a na > deser Rolada szwarzwaldzka
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości: > Tu w Niemczech sa takie krojone ze schabu z koscia i podwedzone. Smakuja > podobnie jak szynka a Nazywaja sie Kassler. Pozdrawiam serdecznie!
U nas też można kupić kassler i to w kilku odmianach...najbardzej znane to polędwica sopocka i wędzonka krotoszyńska. W Poznaniu kassler można kupić bez problemu (tak samo się nazywa). Przyznam, że to moja ulubiona wędlina... Bahus
no tak -wiemy co dobre...:-) ;-)Ja tez lubie i jako wedline i na cieplo. Mozna krotko usmazyc i podac z groszkiem marchewka i ziemniakami albo udusic jak wyzej.
Dzisiaj powtórka z wczoraj poniewaz i zupa ogorkowa i bigos zostal, jedynie na synusia ugote swieżą pomidorowa (z nadzieja ze ja zje tak ladnie jak wczoraj)
zupa jarzynowa z ryżem, ziemniaki, fileciki drobiowe w cieplutkich kożuszkach ( przepis Ana 81 ) surówka z kapusty z koperkiem i surówka z białej rzodkwi
Zupa cebulowa z grzankami i serem zółtym a na drugie makaron z sosem pieczarkowo - serowym, przepis dostalam od mojej cioci wiec robie po raz pierwszy :)
Wczoraj byłam na zakupach w Tuszynie więc panowie jedli fasolkę po bretońsku. Za to dziś była zupka pieczarkowa z makaronem oraz bulwy sztompane z kwasnym mlyka.... hheeh to ponoć "po kaszubsku"
W niedzielę: fasolka po bretońsku, klopsiki z cebulką i chleb. (obiad na działce....niestety nie było czasu na grilla. Pogrillujemy w długi weekend...) Bahus
W sobote szparagi z ziemniakami, szynka i sosem holenderskim, wczoraj osso buco, dzis kotlety z papryka i kluskami kladzionymi jutro ziemniaki ze sledziem w smietanie
Wczoraj byl pyszny kurczak. Zamarynowany w duzej ilosci sambal oelek z ziolami, sokiem cytrynowym i oliwka z oliwek na wioswnnych jazynkach: ferenkule, cebuli, marchewce, czosnku i pomidorach. Na surowo nie lubie ferenkula ale w tej potrawie spisal sie znakomicie. Do tego ryz curry.
Wczoraj byl krupnik, rolady faszerowane oraz kapusta modra. Dzisiaj pieczarkowa, wczorajsze rolady i kotlety z piersi kurczaka do wyboru, kapusta modra. Dla mojego synusia znowu pomidorowa, jego ulubiona zupa :)
Ostatnio mam kuczakowe smaki. Wiec dzis kurczak na siedzaco natarty curry i sambal oelk do tego pieczone ziemniaki i cebula. Na jarzynke warzywa wloskie z patelni - gotowa mieszanka. Na deser sernik cytrynowy na zimno z truskawkami zalany galaretka malinowa. Objedlismy sie ze hej!
U nas jak zwykle w niedzielę kurczak na butelce tylko zamiast piwa w butelce, woda z mnóstwem przypraw (podlewany również woda z przyprawami). Do tego kluseczki z sosem i surówka z pekińskiej z pomidorem, papryką, porem, ogórkiem i cebulką, polane octem balsamicznym, olejem z pestek winogron i przyprawami.
Dziś zupka szczawiona do tego osobno gotowane ziemniaczki, ubite razem ze skwareczkami z boczku wędzonego. Zupki zrobię wielki gar tak żeby jeszcze jutro się nią degustować, w końcu pierwsza tegoroczna ze świeżego szczawiku
DLa mojego syna oczywiscie zupa pomidorowa z makaronem kółka (juz drugi tydzien je tylko pomidorowa lub rosól) a na drugie bedzie mial frytki z mielonym. Dla nas enchiladas meksykańskie i barszcz biały do popicia :)
szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, na drugie danie chinskie :) Syn oczywiscie miał zupe pomidorowa z makaronem kólka i pulpetami, ciekawe kiedy mu sie znudzi, ale dobrze ze chociaz to chce jesc :)
Wczoraj lane kluski na rosole, kotlety drobiowo - warzywne, frytki i ogorki chili. Dzisiaj kalafiorowa i makaron w sosie serowo - ziołowym, dla mojego synusia oczywiscie pomidorowa z makaronem kółka i skrzydełko :)
Wczoraj lane kluski na rosole, kotlety drobiowo - warzywne, frytki i ogorki chili. Dzisiaj kalafiorowa i makaron w sosie serowo - ziołowym, dla mojego synusia oczywiscie pomidorowa z makaronem kółka i skrzydełko :) Jutro tylko bigos bo pozno wracam z pracy :(
Ja dziś ide po pracy na impreze zakładową, a rodzinka ma fasolkę po bretońsku w słoikach jutro (jak przetrzeźwieję) będzie pierwsza w tym roku botwinka
My wczoraj byliśmy w restauracji wiec kazdy jadl co chcial :) a dzisiaj lane kluski na rosole, frytki, kotlety warzywno - drobiowe i sałata w smietanie :)
Wczoraj zupa pomidorowa, ziemniaki, roladki i kapusta modra. Dzisiaj zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, oczywiscie dla synusia zupa pomidorowa z makaronem kółka (jeszcze mu sie nie przejadla :/ )
Kochana Smakosiu nawet chcialam wklepac ale zaowazylam ze wkn ma bardzo podobny przepis: ciasto na pizze. Ja dodaje do ciaszta tez tylko 3/4 wody i 1/4 mleka oraz ziola i oliwe z oliwek, pol lyzeczki cukru i lyzeczka soli, dobrze wyrabiam zostawiam do rosniecia jeszcze wyrabiam i dziele, walkuje, jak robie niewielkie to rozciagam reka, wtedy sa najlepsze. na to sos pomidorowy z ziolami i czosnkiem. Posypuje serem lub okladam mozzarella. Potem skladniki suche typu salami czy szynka. Na to cebula (sporo) i skladniki mokre jak peperoni, pieczarki, tunczyk itp. posypuje serem i do pieca 10 minut w nagrzanym do 250 stopni. Ostatnio zrobilam z rukola. Pizza-sos-pomidorowy-czosnek-ser - szynka-rukola cale liscie sporo.! Na to cebula i ser. Pycha
Dorotko, mimo wszystko proszę Cię "wklep" ten przepis jak znajdziesz czas. "Podobny przepis" - nie znaczy taki sam i fajnie będzie go odszukać w Twoich przepisach. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-) Ps. Ja nieustająco szukam idealnego,włoskiego i cienkiego ciasta :-) Wiem, że "diabeł tkwi w szczegółach" ;-)
Wczoraj byl u mnie ryz na mleku z sosem z owocow lesnych bo syn sobie zazyczyl :) Dla tych co woleli na pikantnie pizza odgrzewana z soboty. Dzis bedzie salatka z kartofli ze swiezym ogorkiem, sosem jogurtowo-majonezowym i szczypiorem do tego smazony kotlet albo parowki (jeszcze nie wiem)
Chłodniejszy ten dzisiejszy poranek...więc na obiadek planuje tradycyjne placki ziemniaczane ze śmietaną. Stare ziemniaczki trzeba wykorzystać z piwniczki. Pozdrawiam
Wczoraj byla pyyyszna salata (jedlismy u wlocha w restauracji i tak pysznej salaty nie jadlam jeszcze nigdy w zyciu) chyba z dziesiec gatunkow salaty roznistej do tego swierze duszone karczochy, fasolka, ciut szparaga, krewetki, tunczyk czasteczka jajka, plsaster pomidora i plaster ogorka, surowe pieczarki no i ten sos. Dzis kartofle mlode,szpinak i rybka lub jajko sadzone.
Paszteciki w ciescie francuskim z rosolem, Ziemniaczki z mloda duszona kapusta i ciasto jogurtowe z truskawkami Glumnndzi. Na razie probowalam kremu pyyyszny.Nie myslcie ze mi sie zawsze tyle chce robic ale dzieci mi sie pozaziebialy i chcialam by pojadly rosolu z kury (dodalam jeszcze troche wolowiny) a na sam rosol kreca noskami nie mowiac juz o gotowanym miesie. No wiec miesko i jarzynki znalazly sie w pasztecikach i... pozarli az im sie uszy trzesly!
A u mnie rosół z kury poszedł ino myk!! Kurka w sosie potrawkowym też była niekiepska.Deser,/ których w ogóle nie umiem/ , czyli gotowe ciasto fr. z gotowymi prażonymi jabłuszkami wyszedł bdb.Mąż właśnie po obiedzie drzemie....Ciiiii
Otwieram kolejny wątek (poprzedni już dość trudno się czytało).
Bahus
Witam
Za mna chodzilo mięsko w sosie -pieczeń wieprzowa z sosem śliwkowym .Po zrobieniu nalewki pozostają mi śliwki które wykorzystuję do bigosu i sosów.Wybrałam nieduze kartofelki ugotuję posypię koperkiem a surówkę to chyba zrobię colesława.Pozdrawiam Regina
U mnie były dzisiaj schabowe z frytkami i do tego sałatka jarzynowa- pozostałość jeszcze ze Świąt...:)
Dzięki bahusku za pilnowanie porządku :) bardzo lubię ten wątek, to pierwsza pomoc przy braku weny twórczej hehe. Dziś u mnie zupka jarzynowa a na drugie skrzydełka na miodzie, które wczoraj niedojedliśmy (są pycha tylko wyszła duża porcja)
u mnie zupa-krem z brokułów z jajeczkiem i grzankami
Od wczoraj pozostał mi jeszcze krupnik grzybowy (pycha) na drugie danie: rolada faszerowana wg Anek:D z zestawem surówek
Użytkownik Kry napisał w wiadomości:
> Od wczoraj pozostał mi jeszcze krupnik grzybowy (pycha) na drugie danie:
> rolada faszerowana wg Anek:D z zestawem surówek
jakie to są rolady? bo w przepisach Anek jest pusto? hmm
http://wielkiezarcie.com/przepis19927.html
dzięki
Nic (ale nie chodzi o zupę )
U mnie cukinia a la bigos (przepis od zosiek) z chlebkiem. Juz zjedzone, bylo smaczne.
Dzisiaj na obiad będą kotlety mielone z sosem pieczarkowym, ziemniaczki i duszona marchew z groszkiem i śmietaną.
U mnie dzisiaj frytki z gyrosem jak z knajpy oraz sałata lodowa, pomidor, ogórek, cebulka, papryka z sosem koperkowo - ziołowym
U nas zupka jarzynowa, sos z grzybów mrozonych, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane :)
Zupa cebulowa z grzankami i serem żółtym, na drugie prażuchy :)
hehe Piszczałko czyżbyś wczoraj oglądała film na POLSAT? tam też gotowali zupę cebulową u mnie dziś zupka jarzynowa i może placki ziemniaczane
A dzisiaj na obiad ulubiona zupa mojego synusia (i cos mi sie kojarzy ze Twojego Renatko tez) - pomidorowa z makaronem, na drugie tilapia, ziemniaczki i moje ulubione ogórki z czosnkiem wg przepisu emiloos :)
masz świetną pamięć, syn też uwielbia pomidorówke, a u nas dziś prażonki z zimnym kefirem
Zupa pomidorowa z makaronem i pieczarki panierowane z chlebem.
dzisiaj gołąbki z ryzem i mięsem z sosem pomidorowym
spagetti
Dziś będzie pierś z kurczaka w cieście francuskim,wszyscy u mnie to lubią.
zupa pomidorowa z ryżem, ziemnieki, wątroba wieprzowa po wielkopolsku (w sosie), szabelek (fasolka szparagowa) zasmażana z czosnkiem i cebulką....sok z jabłek (przetwory własne) ...a ja zamist soku piwo ....:D
Bahus
Zupa wielowarzywna oraz Drożdżowy placek z pieczarkami ze śmietaną lub drożdżowy placek ala calzone+oliwki w farszu do wyboru - obżarstwo niemożebne :)
Dzisiaj oczywiscie jak zawsze u mnie niedzielny obiad czyli rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka i udka do wyboru, kapusta zasmazana i ziemniaczki :)
Lane kluski na rosole, frytki, jajko sadzone i kefir :)
Pieczona kura szpikowana swiezym imbirem, zielona fasolka szparagowa z
podsmazona cebulka i pieczarkami , salata strzepiasta zmieszana
z rukola. Na deser dla mlodziezy tarta cytrynowa w/g przepisu N.Rubinstein.
Zupa pieczarkowa, na drugie kluski śląskie, duszone zeberka z sosem i buraczki oraz domowy kompot ze śliwek :)
Karkówka pieczona z pieczarkami, ziemniaki, pomidorowa z lanym ciastem.
Wczoraj zupka pieczarkowa z kluseczkami oraz smażona swojska kaszanka z cebulką a dziś zupka pomidorowa z makaronem lub ryżem a potem frytki z pieczarkami
A u mnie zupy jednak nie bedzie, poniewaz od rana do poznego wieczora nie ma gazu :(( Drugie tak mam nadzieje ze uda mi sie jakos zrobic w mikrofali i piekarniku
No to dzisiaj bedzie zupa szczawiowa z ryzem i jajkiem, na drugie ziemniaki z piekarnika, gyros jak z knajpy oraz surówka z pekińskiej. No i kompote domowy z jabłek :)
U nas dzisiaj pieczarkowa na drugie naleśniki z dżemem
Kopytka z sosem koperkowym
Pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki z piekarnika, pieczarki faszerowane i sałątka z ogórków kiszonych :)
Barszcz czerwony z uszkami, ziemniaki grenadier w cieśie , surówka z marchewki i pora.
Zupa koperkowa i naleśniki z dzemem :)
Zupa jarzynowa,bitki wieprzowe w sosie śliwkowo-czosnkowym, surówka z selera z rodzynkami i słonecznikiem, kompot czrna porzeczka z przetworów. :)
Rosól z makaronem, na drugie piersi lub pałeczki z kurczaka do wyboru, sałata zielona w sosie śmietanowym, ziemniakii i kompot z wisni domowej roboty :)
a na drugie tzw "niebieska" dorada (ryba) zalana bialym winem z ziolami i pieczona w piekarniku
przez 25 minut z faszerowana pieczarkami , cukinia.
Na deser dla mlodych: placek z mrozonymi sliwkami i kruszonka.
Rosol wolowy z kluseczkami z watrobki,sztuka miesa w sosie chrzanowym z ziemniakami i fasolka szparagowa z maslem i czosnkiem. Na deser Jogurt owocowy
Na życzenie Młodego ( chory, a choremu się nie odmawia) flaki z pieczywem.
Lane kluski na rosole, szaszłyki, brokuły w sosie czosknowym, ziemniaki z piekarnika i domowy kompot ze sliwek :)
Kapuśniak z kiszonej kapusty na golonce, zapiekany makaron z jabłkami, kompot z własnych przetworów.
Zupa ziemniaczana, karkówka jednogarnkowa wg Frankifiranki
Gulasz grzybowy z knedlami z bulki
Zupa ogórkowa z ryżem, na drugie pulpety w sosie koperkowym, pekińska w sosie czosnkowym i ziemniaki, do tego kompot z jabłek i winogron :)
Wczoraj była zalewajka, dzisiaj bedzie barszcz biały i duszaki na moje życzenie :)
Napiekłam wczoraj mielonych z musztardą więc dziś mogę zająć się sprzataniem obiadek z wczoraj, na jutro kupiliśmy rybkę tylko jeszcze nie mam surówki a w sobotę to już sama nie wiem, bo u mnie też się pości. chociaż ksiądz mówi że można skończyć post zaraz po poświęceniu pokarmów. Dla mnie to dziwne bo w rodzinnym domu nauczono mnie postu aż do wielkanocnego śniadania
U mnie w domu post trwa do święcenia pokarmów na które wybieramy się bez śniadania, a potem wtrąbiamy święconkę :)
Zacierka namleku, do tego ziemniaki z cebulka polane masełkiem
Poledwica w bialym winie z owocami, jarzynka z pora, makaron wstazki. Na deser sernik brzoskwiniuwy na zimno
Nalezny powielkanocny poscik, jednym slowem "minestrone",niestety bez
parmezanu, ani takich tam.....polepszen.
Woda, woda, woda (choć przyznam, że wrzuciłbym coś na "ruszt" tym bardziej że lodówka pełna)
Bahus
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Woda, woda, woda (choć przyznam, że wrzuciłbym coś na "ruszt" tym
> bardziej że lodówka pełna)Bahus
Oj bahusku musisz mieć niezłego kaca, że tyle wody lejesz hehehe
Renatko, kiedys zachwalałaś skrzydełka w miodzie. Nigdy ich nie robiłam a chciałam sprobowac, jest tyle różnych przepisów ze nie wiem ktory wybrac wiec moze polecisz mi swoj? :)
prosta zupa z ryżem, kluski śląskie, schab duszony i buraczki ( ćwikła ) lub czerwona kapusta
zupa porowo-ziemniaczana do tego grzanki z szynka i serem
Użytkownik piszczalka napisał w wiadomości:
> Renatko, kiedys zachwalałaś skrzydełka w miodzie. Nigdy ich nie robiłam a
> chciałam sprobowac, jest tyle różnych przepisów ze nie wiem ktory wybrac
> wiec moze polecisz mi swoj? :)
http://wielkiezarcie.com/przepis28568.html prosze bardzo tylko nie wiem czy wyjdzie "na niebiesko" w każdym razie przepis krysia64. Polecam i pozdrówka
Dziekuje za przepis, w przyszłym tygodniu planuje je zrobic.
A dzisiaj bedzie zupa pieczarkowa, na drugie pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaczki i sałatka z ogórków kiszonych.
Dzisiaj rosół z makaronem, ziemniaczki, kotlety schabowe i udka z kurczaka do wyboru oraz kapusta kiszona zasmażana :)
Pikantna tarta serowa w/g przepisu Bahusa plus salatka z cykorii z jablkiem, swoja droga
chce zapytac bahusa o niechec do robienia salat az do czerwca....Bo przeciez to co zjadamy do czerwca,
a i po czerwcu rownie niezdrowe, nawet te suszone morele, suszone sliwki.
A jak juz czlowiek mieszka w miescie i nie ma dzialki, to niestety ta sama salate wtrazala w grudniu i
w lipcu, a jak juz sobie wyhodowal te pomidory, to co z mozarella? A biedna bazylia? Starczy, ze sasiad
podsypal "czyms tam" swoja? No i ta nasza tez juz wcale nie taka zdrowa.
Przez wiele lat tez mi sie wydawalo jedzenie salaty i innych szczypiorkow poza sezonem jest prawdziwa
faneberia, niestety starczy, ze trzeci sasiad zechce pozbyc sie niechcianej trawki i Twoje salatki.....tak
samo jak te kupowane w styczniu w Auchan......
Lane kluski na rosole, piersi z kurczaka, kapusta kiszona zasmazana i ziemniaczki :)
Zupa pomidorowa z makaronem, żeberka pieczone (tradycyjnie), ziemniaki, kapusta kiszona gotowana, kompot z renklod (przetwory własne)
Bahus
Do września już niedaleko...święta się skończyly...czas na dietke...dziś na obiad była;surówka z selera i pora z jogurtem greckim i ziołami prowansalskimi do tego kawałek schabu z grila...potem byłam głodna...znów była surówka z selera i pora...dobrze że to lubie...
Użytkownik Baśka napisał w wiadomości:
> Do września już niedaleko...święta się skończyly...czas na dietke...dziś na
> obiad była;surówka z selera i pora z jogurtem greckim i ziołami
> prowansalskimi do tego kawałek schabu z grila...potem byłam
> głodna...znów była surówka z selera i pora...dobrze że to lubie...
Podziwiam zaparcie Basiu a co będzie we wrześniu? bo coś mnie chyba ominęło. Pozdrówka
Zjazd Wielkich Żarłoków pod Gdańskiem...i niekoniecznie trzeba wtedy wyglądać tak jakby rzeczywiście nic nie robiła tylko jadła,albo siedziała przy komputerze.
Dzis na obiad surówka z pekinki,czerwonej papryki i pieczarek a do tego kawałek mięsa z grila.
wczoraj szaszlyki z watrobka na ostro z frytkami. Dzis spagetti bolognese
Barszcz ukraiński, wątróbka w sosie i ziemniaki
Zupa ogórkowa z ziemniakami, na drugie danie chinskie :)
dzisiaj: zupa krem z zielonego groszku z grzaneczkami, sznycel cielęcy po wiedeńsku, sadzone jajko, frytki, surówka z pora, kompot z gruszek (przetwory własne)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki, surowka i paleczki z kurczaka oraz wczorajsze danie chinskie do wyboru :)
Dzisiaj zupa z groszku zielonego (od wczoraj), kaszanka zasmażana (dostałem ze wsi) ziemniaki smażone, kapusta kiszona gotowana, kompot z gruszek
Kurcze cos dawno zaniedbałam ten wątek... już się poprawiam.
W środę była jarzynowa i krokiety z mięskiem, w czwartek ogórkowa z ziemniaczkami i pierogi z mięskiem (babcia podrzuciła) :) a dziś chyba ziemniaczki i jajko sadzone albo jeśli kupię po drodze to sos pieczarkowy
Dziś obiad u mamy...krupniczek, taki jaki potrafi zrobić tylko moja mama, Choć znam przepis taki krupnik jeszcze mi nigdy nie wyszedł
Bahus
U nas dzisiaj tez krupniczek a nawet dwa,bo dla meza krupnik ryzowy a dla reszty na kaszy. Na drugie watróbka z cebulka, ogórki i ziemniaczki oraz domowy kompot ze śliwek :)
Zrobiłam cały gar fasolki po bretońsku
Rosół z makaronem, na drugie steki z poledwiczki, ziemniaki, surowka z pekinskiej w sosie czosnkowym a dla mnie kapusta z grochem i grzybami oraz domowy kompot z wisni :)
Udka z kurczaka pieczone i do tego pieczarki, tylko jeszcze nie wiem jak je upiec
Wczorajszy rosół z makaronem, frytki, jajko sadzone i kefir:)
Wodzionka, wodzionka.......
Dziś u nas kwaśnica :)
Zupa koperkowa, na drugie żeberka z sosem, buraczki i ziemniaczki :)
A dzisiaj szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, mały do tego skrzydełko gotowane jeszcze bedzie mial :)
Wczoraj były ziemniaczki, buraczki i karkóweczka2 z przepisu "frettka" poprostu pycha, mięska zostało na dziś więc tylko dogotuje po pracy ziemniaczki i znów obiadek z głowy
dzisiaj bigos z zamrażarki:)))) wczoraj nie miałam czasu nic ugotować (roboty polowe:))
Dziś będzie rybka z dużą ilością chrupiącej panierki (na życzenie syna) i do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty z cebulką i kiszonym ogórkiem
Wczoraj była zupa pieczarkowa, poledwiczki duszone z cebulka i ogórki z przecierem.
Dzisiaj kapusniak i spagetti :)
mnie wczoraj zupa z soczewicy z kielbaska a dzis makaron z sosem grzybowym i salata.
Dziś na obiadek "zacierkowa Agnieszki" a na drugie panga smażona, lub duszona w warzywach do wyboru
och pycha pycha pycha!!! tesh bym zjadla.... :)
Dzisiaj zaczęłam sezon wiosenny:))) Po raz pierwszy zupa szczawiowa , karczek i ziemniaczki z grila:))
Barszcz zabielany z makaronem, pierogi z mięsem i pierogi z kapustą i grzybami. Kompot z gruszek (własne przetwory)
Zupka grzybowa z mrożonych maślaczków i kućmok... rany ale się objadłam
kotlety z jajek, kotlety z kaszy gryczanej ( pyszne , mi bardzo smakują ) kotlety schabowe, ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem, dwie surówki : z selera z orzechami i z białej kapusty - wszystkie te przepisy (za wyjątkiem klasycznych schabowych ),pochodzą z tej stronki
No u mnie aż 4 rodzai kotletow nie było ale robiłam "placki drobiowe mojej siostry" z naszej stronki, do tego ziemniaczki i mizeria ze śmietaną
u mnie bedzie CURRY. jeszcze nie wiem na jakie mam ochote ale prawie na pewno z kurczakiem ... w lodowce mam paste curry Balti ale chyba kupie cos ostrzejszego.... hmm.... chlebek naan juz mam, najlepszy jaki istenie, z oryginalnego inyjskiego sklepu. pycha, mowie wam. juz mi slinka cieknie...
A moze sprobujesz mojego urlopowego curry?
tego ze sri lanki? oj chcialabym na pewno bardzo pyszne, ale ja mam lenia dzis a w zasadzie w ogole i kupuje gotowe psaty w sloiku, potem tylko dodaje mleka kokosowego lub puszke pomidorow i juz, samo sie gotuje przez 10 min... :)
Acha, zdecydowalam sie na tika masala.....
Rosół z makaronem własnej roboty, pierogi z jabłkami i wanilią, sok z czarnej porzeczki (przetwory własne)
o pierwsze slysze z jabkami i wanilia...... brzmi pysznie........
Jest super pyszne, zamiast cynamonu (którego nie cierpię) do farszu dodaję cukier wanilinowy (dość sporo)....mówię Ci pychota
Bahus
Dziś panowie mają fasolkę po bretońsku a ja umykam odwiedzić rodziców więc na coś tam u nich się załapę
Kalafiorowa, na drugie ryz, piersi z kurczaka w ziołach i mizeria
ja-fasolka szparagowa z czosnkiem gotowana na parze
syn-karkówka według przepisu Uretana
obydwa danie pyszne
Rybę z ziemniakami, papryką i wesołym sosem, czyli to, co zostało z obiadu, który wczoraj ugotował Bodek.
Zupa jarzynowa z mrożonki,udka z kurczaka zapiekane z majonezem i serem żółtym,ziemniaki,kapusta kiszona zasmażana (kisiłam sama), kompot z jabłek- papierówek (przetwory własne).
zupa jarzynowa, schabowe tradycyjne, ziemniaki, sałata zielona z ogórkiem i szczypiorkiem (tak się nam wiosennej sałaty)
Dziś ziemniaczki lub kasza gryczana (do wyboru) do tego pyszny gulasz wieprzowy i jakas suróweczka (niestety kupna - zapasy wyczerpane)
Zupa pomidorowa, ziemniaki, gyros jak z knajpy, sos czosnkowy, ogórki z chili :)
zupa wiosenna, kasza gryczana, gulasz wieprzowy ogórki kiszone
Zupa pomidorowa i placki ziemniaczane :)
Dzisiaj bedzie strogonow wg Edzi :-)))
Wczoraj kończyliśmy gulasz z kaszą gryczaną a dziś "zupa barsz biały" wg przepisu "jola" ciekawie wygląda a smak... czas się przekonać
u mnie dzis kapusniak. a na drugie nalesniki z farszem grzybowo ryzowym (chodza za mna juz od tygodnia) ;)
U nas syta zupa barszcz biały (bez barszczu) wg przepisu joli
Dziś udka w ketchupie, ziemniaczki i suróweczka z kapusty i marchewki z majonezem
dzis ziemniaki i wedzone kotlety schabowe z koscia na kapuscie kiszone a na deser Rolada szwarzwaldzka
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
> dzis ziemniaki i wedzone kotlety schabowe z koscia na kapuscie kiszone a na
> deser Rolada szwarzwaldzka
Dorotko jakie to są wędzone kotlety schabowe?
Tu w Niemczech sa takie krojone ze schabu z koscia i podwedzone. Smakuja podobnie jak szynka a Nazywaja sie Kassler. Pozdrawiam serdecznie!
Użytkownik Dorota zza plota napisał w wiadomości:
> Tu w Niemczech sa takie krojone ze schabu z koscia i podwedzone. Smakuja
> podobnie jak szynka a Nazywaja sie Kassler. Pozdrawiam serdecznie!
U nas też można kupić kassler i to w kilku odmianach...najbardzej znane to polędwica sopocka i wędzonka krotoszyńska. W Poznaniu kassler można kupić bez problemu (tak samo się nazywa). Przyznam, że to moja ulubiona wędlina...
Bahus
no tak -wiemy co dobre...:-) ;-)Ja tez lubie i jako wedline i na cieplo. Mozna krotko usmazyc i podac z groszkiem marchewka i ziemniakami albo udusic jak wyzej.
smazona rybka z frytkami i salata
Plasterek szynki i jogurt bez cukru
Wczoraj była pyszna grochówka na wędzonce. Dziś ziemniaczki, buraczki i kotlety mielone
Sauerbraten czyli marynoeana pieczen wolowa z kluskani i kapusta czerwona
Dzisiaj powtórka z wczoraj poniewaz i zupa ogorkowa i bigos zostal, jedynie na synusia ugote swieżą pomidorowa (z nadzieja ze ja zje tak ladnie jak wczoraj)
Dzisiaj po raz trzeci z kolei jemy fasolke po bretońsku...
zupa jarzynowa z ryżem, ziemniaki, fileciki drobiowe w cieplutkich kożuszkach ( przepis Ana 81 ) surówka z kapusty z koperkiem i surówka z białej rzodkwi
zupa pieczarkowa, ziemniaki, kotlety drobiowe; zielona sałata,szczypiorek, rzodkiewka ze śmietaną
Zupa cebulowa z grzankami i serem zółtym a na drugie makaron z sosem pieczarkowo - serowym, przepis dostalam od mojej cioci wiec robie po raz pierwszy :)
Zalewajka a na drugie wczorajszy makaron bo duzo mi sie zrobilo :)
Na obiad dzisiaj w sumie nic ale za to jak o 18 wpadną goście to serwuję zapiekankę z ziemniaków i steki z patelni grilowej. :D
Ja po raz kolejny http://wielkiezarcie.com/przepis22768.html z ziemniaczkami tłuczonymi z jogurtem naturalnym i sałatką z pekińskiej, pomidora, ogórka, papryki i pora.
Wczoraj byłam na zakupach w Tuszynie więc panowie jedli fasolkę po bretońsku. Za to dziś była zupka pieczarkowa z makaronem oraz bulwy sztompane z kwasnym mlyka.... hheeh to ponoć "po kaszubsku"
Rosól z makaronem, kotlety z piersi kurczaka, pałeczki duszone, sałąta w śmietanie, ziemniaczki i domowy kompot z śliwek :)
W niedzielę: fasolka po bretońsku, klopsiki z cebulką i chleb. (obiad na działce....niestety nie było czasu na grilla. Pogrillujemy w długi weekend...)
Bahus
Lane kluski na rosole, frytki, jajko sadzone i kefir
nie będzie obiadu !!! jestem 2 dni sama w domu i nie muszę gotować.....
W sobote szparagi z ziemniakami, szynka i sosem holenderskim, wczoraj osso buco, dzis kotlety z papryka i kluskami kladzionymi jutro ziemniaki ze sledziem w smietanie
Dzisiaj grochówka wojskowa, z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty (każdy kładzie sobie na talerz kapustę kiszoną i zalewa grochówką.....pycha)
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, buraki i pulpety w sosie pieczarkowym :)
Zupa pomidorowa z ryżem, krokiety z kapustą i mięsem
U nas dzisiaj wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, drugiego nie ma
Dziś resztka pomidorowej i ziemniaczki z gulaszem (też resztka z zamrażalnika) , a na jutro będzie gyros jak z knajpy, właśnie zaprawiłam mięsko
ja dzis miałam młode ziemniaczki z koperkiem i do tego kotlety z mielonego, pychotka
Po wczorajszym gyrosie zostały wspomnienia i .... posmak czosnku , dziś niestety pracuję więc chłopcy mają paszteciki z mięsem na obiadek
Wczoraj byl pyszny kurczak. Zamarynowany w duzej ilosci sambal oelek z ziolami, sokiem cytrynowym i oliwka z oliwek na wioswnnych jazynkach: ferenkule, cebuli, marchewce, czosnku i pomidorach. Na surowo nie lubie ferenkula ale w tej potrawie spisal sie znakomicie. Do tego ryz curry.
Tez uwielbiam pomidorowke ;)
U mnie dzis dorsz w sosie pomidorowym, ziemniaki i salata ze smietana.
zupa makaronowo-marchewkowa, krokiety z pieczarkami ( dla chętnych czerwony barszcz do picia )
Wczorajsze zupy: pieczarkowa i pomidorowa, na drugie pierogi ruskie :)
Dziś na obiad grilowanie od południa w ogrodzie u siostry, była kaszaneczka, kiełbaska, karczek i pieczarki, mniam objedliśmy się jak bąki
Dziś wraca moja druga połowa obiadek będzie "francuski" czyli "na kolację", przygotuję udka na kiszonej kapuście z dodatkiem przesmażonych pieczarek
Ostatnio mam kuczakowe smaki. Wiec dzis kurczak na siedzaco natarty curry i sambal oelk do tego pieczone ziemniaki i cebula. Na jarzynke warzywa wloskie z patelni - gotowa mieszanka. Na deser sernik cytrynowy na zimno z truskawkami zalany galaretka malinowa. Objedlismy sie ze hej!
U nas jak zwykle w niedzielę kurczak na butelce tylko zamiast piwa w butelce, woda z mnóstwem przypraw (podlewany również woda z przyprawami). Do tego kluseczki z sosem i surówka z pekińskiej z pomidorem, papryką, porem, ogórkiem i cebulką, polane octem balsamicznym, olejem z pestek winogron i przyprawami.
Boczek Krysi Kamusi ( wlasnie sie za niego zabieram)
Wczoraj rosol z makaronem, kulki serowo - ziemniaczne, sałata w smietanie i kurczak duszony.
Dzisiaj tylko zalewajka z kiełbaska :)
Dziś zupka szczawiona do tego osobno gotowane ziemniaczki, ubite razem ze skwareczkami z boczku wędzonego. Zupki zrobię wielki gar tak żeby jeszcze jutro się nią degustować, w końcu pierwsza tegoroczna ze świeżego szczawiku
krupniok i biala polska kielbasa z gryla do tego buleczka surowka z kapusty i grylowane warzywka papryka, cebula, zukinia...
szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, na drugie danie chinskie :) Syn oczywiscie miał zupe pomidorowa z makaronem kólka i pulpetami, ciekawe kiedy mu sie znudzi, ale dobrze ze chociaz to chce jesc :)
Kurczak a'la strogonow z kluseczkami kładzionymi.
Krupnik, ziemniaczki, poledwiczki duszone, sałata w smietanie, domowy kompot z wisni :)
Dziś ziemniaczki i pieczony mintaj w pysznej panierce, do tego surówka z kapusty. A starszy syn ma łazanki z kapustą i grzybami
Karkówka według przepisu Uretana (*) do tego mizeria i sałata ze śmietaną oraz kompot ze śliwek mrożonych
Dziś pomidorowa z makaronem albo flaki do wyboru
Wczoraj lane kluski na rosole, kotlety drobiowo - warzywne, frytki i ogorki
chili. Dzisiaj kalafiorowa i makaron w sosie serowo - ziołowym, dla mojego
synusia oczywiscie pomidorowa z makaronem kółka i skrzydełko :)
Jutro tylko bigos bo pozno wracam z pracy :(
U mnie dziś spaghetti, na deser kisiel bajkowa chwila.
Właśnie na jutro szykuję pulpety wieprzowe w sosie wg przepisu ilka76, wyszedł pełen garnek i będzie na 2 dni obiadek pycha
Dziś śleperyby i klemcugi na zalckaście.
Ja dziś mam cebulaczki i lody :)
Zupa "nic" a na drugie ziemniaczki, karczek z sosem i buraki oraz domowy kompot z wisni :)
Dziś bredchanie na swolkosie i metrana z wolgratem...a na deser wrembliny krowane. Do popicia pietrochny wielkane.
Oj zapomniałem, że pietrochny wielkane z mokrowadem. Sorry za niedopatrzenie
Bahus
Bahusk a tak z polskiego na nasze to co to jadłeś? bo nie kumam
Kotlety z jajek z sosem pieczarkowym, ziemniaczki i surówka z białej rzodkwi
Ja dziś ide po pracy na impreze zakładową, a rodzinka ma fasolkę po bretońsku w słoikach jutro (jak przetrzeźwieję) będzie pierwsza w tym roku botwinka
Zalewajka, na drugie placek po wegiersku. Dla syna oczywiscie zupa pomidorowa z makaronem kólka i skrzydełko :)
Wczorajsza zalewajka i spagetti :)
Dziś botwinka, cały gar bo pierwszy raz w tym roku :)
Mlode ziemniaki z szynka i szparagami z wody polanymi sosem holenderskim. Na deser lody truskawkowe.
Wczoraj nie dopisałam ale zostało i na dziś, młode ziemniaczki, kotlety z piersi kurczaka i surówka z młodej kapustki z toną koperku :)
My wczoraj byliśmy w restauracji wiec kazdy jadl co chcial :) a dzisiaj lane kluski na rosole, frytki, kotlety warzywno - drobiowe i sałata w smietanie :)
Właśnie wcinam - wielka miska sałaty z pomidorem, fetą, koperkiem, octem balsamicznym i oliwą :-) Koniec.
Dziś będzie kapuśniak z młodej kapustki, tylko ciągle się zastanawiam czym go zakwasić? ...hm
Zupa pomidorowa, na drugie gyros jak z knajpy wg przepisu renataz36 :)
spagetti bolognese, surowka z papryki i salatka owocowa na deser
Dziś kotminy na wermiaku z dodatkiem smardiny....proste a jakie pożywne.
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> kotminy na wermiaku z dodatkiem smardiny....
Bahusie drogi ...czy Ty nas obraziłeś???!!!!
zupa pomidorowa z ryżem i naleśniki z sosem bolonskim
Dziś była kwaśna zalewajka a potem pierogi z serem polane masełkiem i cukrem... mniam
Dziś idziemy na komunię więc będzie napewno wiele pyszności, z tego powodu od rana dietka hehehe. Pozdrówka miłej niedzieli
Filety z morszczuka w zoltym sosie paprykowym do tego basmati ryz i smazona na masle mloda cebulka.
SZPARAGI SZPARAGI SZPARAGI!!!! bo sezon krotki to jem je prawie codziennie :) z mlodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem... mmmm....
Roladki z pieczarkami i ziemniaczki
Dziś będą kotlety z jajek, do tego ziemniaczki i ogórki małosolne mniam :)
Naleśniki gyros
Dziś u mnie skrzydełka na miodzie, ziemniaczki i jakaś surówka (nie wymyśliłam dotąd)
Krupnik na serduszkach i gołąbki "inaczej" :)
Kotlety mielone w ziemniaczanej kołderce
Zupa pomidorowa z makaronem, kopytka tilapia smażona do tego słata.
Szczury na patyku z frytkami
Zalewajka a na drugie kiełbaski z grila i sałatka :)
Dziś kupiłam karmazyna, właśnie się smaży, będziemy go jeść po raz pierwszy, do tego ziemniaczki i ogórki małosolne
a u mnie pizza dla kazdego jak lubi na cienkim wloskim spodzie wlasnorecznie wykonanym.
Dorotko, a może "wklepiesz" nam przepis na to cieniutkie,włoskie ciasto do pizzy? :-)
Kochana Smakosiu nawet chcialam wklepac ale zaowazylam ze wkn ma bardzo podobny przepis: ciasto na pizze. Ja dodaje do ciaszta tez tylko 3/4 wody i 1/4 mleka oraz ziola i oliwe z oliwek, pol lyzeczki cukru i lyzeczka soli, dobrze wyrabiam zostawiam do rosniecia jeszcze wyrabiam i dziele, walkuje, jak robie niewielkie to rozciagam reka, wtedy sa najlepsze. na to sos pomidorowy z ziolami i czosnkiem. Posypuje serem lub okladam mozzarella. Potem skladniki suche typu salami czy szynka. Na to cebula (sporo) i skladniki mokre jak peperoni, pieczarki, tunczyk itp. posypuje serem i do pieca 10 minut w nagrzanym do 250 stopni. Ostatnio zrobilam z rukola. Pizza-sos-pomidorowy-czosnek-ser - szynka-rukola cale liscie sporo.! Na to cebula i ser. Pycha
Dorotko, mimo wszystko proszę Cię "wklep" ten przepis jak znajdziesz czas. "Podobny przepis" - nie znaczy taki sam i fajnie będzie go odszukać w Twoich przepisach. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-) Ps. Ja nieustająco szukam idealnego,włoskiego i cienkiego ciasta :-) Wiem, że "diabeł tkwi w szczegółach" ;-)
Dziewczyny upał..... co tu gotować na obiad? Chłodników moi panowie nie jadają hmm
Wczoraj byl u mnie ryz na mleku z sosem z owocow lesnych bo syn sobie zazyczyl :) Dla tych co woleli na pikantnie pizza odgrzewana z soboty. Dzis bedzie salatka z kartofli ze swiezym ogorkiem, sosem jogurtowo-majonezowym i szczypiorem do tego smazony kotlet albo parowki (jeszcze nie wiem)
Mimo upału zjadłam prawdziwego schabowego z ziemniakami i kalafiorem.Był pyszny,bo pierwszy po kilku miesiacach .
Dziś zupa pomidorowa z makaronem oraz warzywa na patelnię z przepisu niebieskiej-różyczki.... polecam, wyśmienity :)
Kluseczki śmietankowe kładzione Różyczki zjadłam je z jogurtem i truskawkami.Pycha.
makaron wstazki w sosie szpinakowo serowym zapiekany :-)
Dziś u mnie była zupa truskawkowa, zagęszczana kisielem kolorkiem, jutro będzie kapusta młoda, bo narobiłam sobie na nią smaka.
Kluseczki z wątróbki na rosołku, na drugie kalafior, ziemniaki i jajko sadzone :)
Chili con carne a do tego chlebek tostowy zapiekany z serem żółtym.
resztki z dnia wczorajszego, czyli to:
http://wielkiezarcie.com/przepis32565.html
Chłodniejszy ten dzisiejszy poranek...więc na obiadek planuje tradycyjne placki ziemniaczane ze śmietaną. Stare ziemniaczki trzeba wykorzystać z piwniczki. Pozdrawiam
Zupa koperkowa, na drugie duszone pałeczki z kurczka, pieczarki faszerowane, młode ziemniaki i ogórek konserwowy :)
Dzisiaj, chłodnik z ogórków, ziemniaki młode, sos koperkowy, jajka na twardo, kompot z rzewienia.
Bahus
U nas dziś zapiekanka makaronowa niebieskiej różyczki (pycha) połowa porcji została na jutro. Wspomożemy żołądki przed weselem
Pieczeń z karkówki, ziemniaczki, rózne sałaty, z paryka, młoda cebulką i sosem ziołowym; kompot z rabarbaru, truskawek i gruszek
Super temat :)
Zupa pomidorowa z makaronem kółka oczywiscie, na drugie frytki, kiełbaski grilowane i ogórki w chili :)
dziś po obżarstwie weselnym były ziemniaczki z zimnym kefirkiem
Dziś będzie grochóweczka, na życzenie syna bo od niepamiętnych czasów chyba nie było :)
Dziś będą roladki schabowe wg mamy różyczki i surówka z kapusty wg aleex... mniam już myśle jakie pyszne a siedze jeszcze za biurkiem w pracy.
Zupa jarzynowa, na drugie mlode ziemniaczki, sos z łopatki i buraczki :)
Botwinka i krokiety z wołowiną a pod wieczór koktajl z jogurtu i truskawek :-)
Zupa ogórkowa z ziemniakami a na drugie gulasz z kasza (dla męża z makaronem), ogórek małosolny :)
Przymierzam się do truskawkowej zupy na jutro, ale nie wiem czym zagęścić, czy sam kiesielek kolorek wystarczy?
Ja tak zagęszczam i wychodzi super, nie potrzeba nic więcej. Jeśli chcesz możesz dodać śmietany. U mnie dziś pizza była.
kurczak ze Sri Lanki z ryzem basmati"
dorota pomylila watki wiec przenioslem na jej prosbe :):):)
slatke z ziemniakow, rzodkiewki i cebulki z ogorkirm konserwowym i majonezem polus kotlet schabowy
Dziś nie mam wiele czasu więc wyjęłam z zamrażalnika pulpety w pomidorowym sosie. A jutro biorę się za obiecane gołąbki z młodej kapustki
U mnie dziś pommes frites z buraczkami i zaaaaaalewajku......
Bahus
Burritos.
Dziś były prażoneczki a na jutro właśnie skończyłam robić gołąbki z 2 główek kapustki, wyszedł niezły gar ale chłopaki już podjadają hehe
Wczoraj byla pyyyszna salata (jedlismy u wlocha w restauracji i tak pysznej salaty nie jadlam jeszcze nigdy w zyciu) chyba z dziesiec gatunkow salaty roznistej do tego swierze duszone karczochy, fasolka, ciut szparaga, krewetki, tunczyk czasteczka jajka, plsaster pomidora i plaster ogorka, surowe pieczarki no i ten sos. Dzis kartofle mlode,szpinak i rybka lub jajko sadzone.
Paszteciki w ciescie francuskim z rosolem, Ziemniaczki z mloda duszona kapusta i ciasto jogurtowe z truskawkami Glumnndzi. Na razie probowalam kremu pyyyszny.Nie myslcie ze mi sie zawsze tyle chce robic ale dzieci mi sie pozaziebialy i chcialam by pojadly rosolu z kury (dodalam jeszcze troche wolowiny) a na sam rosol kreca noskami nie mowiac juz o gotowanym miesie. No wiec miesko i jarzynki znalazly sie w pasztecikach i... pozarli az im sie uszy trzesly!
A u mnie rosół z kury poszedł ino myk!! Kurka w sosie potrawkowym też była niekiepska.Deser,/ których w ogóle nie umiem/ , czyli gotowe ciasto fr. z gotowymi prażonymi jabłuszkami wyszedł bdb.Mąż właśnie po obiedzie drzemie....Ciiiii
Ponieważ wątek znowu rozrósł się niebotycznie i trudno go się czyta...zamykam go i otwieram kontynuację.
Bahus