Forum

Gawędy o jedzeniu

Robimy własne wedliny!!!

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-06 17:51:13

Jdą święt i kawałeka dobrej szynki nic nie zastąpi.Proponuję wpisywać swoje przepisy
     Mieszankę peklującą.:Przyprawy rozdrobnić, czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z mieszanką peklującą. Natrzeć szynkę ze wszystkich stron. W przypadku użycia szynki ciepłej po jej natarciu wychłodzić ją jedną dobę na wisząco w chłodnym pomieszczeniu. Wychłodzoną szynkę natrzeć ponownie mieszanką peklującą z przyprawami i umieścić w naczyniu odpowiadającym rozmiarowi szynki. Posypać resztą soli, przykryć i wynieść do chłodnego pomieszczenia o temp. 6-10°C. Peklowanie na sucho trwa w tych warunkach ok. 3 tygodni, przy czym co kilka dni należy szynkę obracać. Czas peklowania można skrócić o 1/3 po nastrzyknięciu szynki solanką złożoną z 1/2 l wody i 8 dag mieszanki peklującej. Przed użyciem należy solankę zagotować, ochłodzić, sklarować i przefiltrować przez gazę. Solankę wstrzyknąć równomiernie w mięśnie i w okolice kości. Po upeklowaniu przewlec sznurek przez otwór wykonany w golonce, zrobić pętelkę, opłukać szynkę w ciepłej wodzie i zawiesić w chłodnym przewiewnym pomieszczeniu na kilkanaście godzin. Po osuszeniu powierzchni wędzić zimnym dymem przez 5 tygodni (przez pierwsze 2-3 dni bez przerwy, a w pozostałym okresie po 2 godz. 3 razy dziennie). Przechowywanie: można przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym pomieszczeniu. Dawniej z powodu braku urządzeń chłodniczych zalecano przechowywanie szynki w suchych materiałach, takich jak: ziarno zbóż lub siano.  Przepis sprawdzony ,nie tylko szynke pekluje
     polecam Regina

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-08 08:08:54

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-09 10:09:28

Wędzenie bez dymu. Coś dla "blokowców": 
    W woku rozgrzać liście herbaty do czasu, aż zaczną wydzielać dym, zmniejszyć płomień, położyć ruszt (może być drewniana kratka lub metalowy ruszt jak od grilla). Suszyć można nad gazem -wieszam miesko a pod spodem stawiam pojemnik

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-09 10:40:35

Wędzenie bez dymu. Coś dla "blokowców": 
    W woku rozgrzać liście herbaty do czasu, aż zaczną wydzielać dym, zmniejszyć płomień, położyć ruszt (może być drewniana kratka lub metalowy ruszt jak od grilla). Suszyć można nad gazem -wieszam miesko a pod spodem stawiam pojemnik.Można wykorzystać grilla  , rozpalamy węgiel drzewny na to układamy mokre drzewo -jabłoń, grusza, olcha ,Na to układamy ruszt wysoko i układamy mięsko.Pilnujemy żeby leciał cały czas dym i nie było ognia.
     Powodzenia
    Regina

• Autor: marinik Data: 2008-03-09 09:40:31

Ha - wszystko pieknie, ale warunkow na wedzenie to ja nie mam, oj nie mam
    :((((((((((

• Autor: Regina Florczak Data: 2008-03-09 10:05:16

Witaj
    Nie leń się i przeczytaj co wysłałam tam masz opisane warunki Pozdrawiam PRegina

• Autor: marinik Data: 2008-03-18 09:26:28

http://wielkiezarcie.com/przepis30994.html
    :))

Przejdź do pełnej wersji serwisu