Niedługo urządzam przyjęcie na ok. 20 osób i nie wiem zupełnie czym ich ugościć. Problem w tym, że musi to być w miarę proste (bez wymyślnych dań), łatwe do przewiezienia oraz możliwe do podgrzania. Więcej wymogów nie mam. Proszę o pomoc.
Ja ostatnio przygotowując taką imprezkę postawilam na prostotę. W moim "menue" pojawiły się deski z serami (rózne rodzaje: pleśniowe, żółte itd.) i wędliną ale nie plasterkowną. Zamiast tradycyjnej wędliny kupiłam kilka rodzaji salami i kabanosów. Z salami zrobiłam koreczki, kabanosiki pokroilam na ok4-5cm. kawałki i artystycznie ułożyłam to wszystko na dużych drewnianych paterach. Po środku każdej patery ustawiłam kieliszeczek z wykałaczkami aby każdy mógl bez skrępowania sięgać po smakołyki. Dodatkowo zrobiłam dwa rodzaje dipów i podałam je z pokrojonymi w paski warzywami (marchewka, ogórek zielony, papryka) i naturalnumi chipsami ziemniaczanymi. Wiem, że w takich wypadkach sprawdza się też sporej wielkości garnuszek z domowym smalcem podany z różnymi rodzajami chleba (ciemne, jasne, wieloziarniste pieczywo) i ogóreczkiem. Na ciepło podalam zapiekankę z kurczaka i zupy cebulowej, do tego sypki ryż i surówka z lodowej sałaty ze słonecznikiem i sosem koperkowo - ziołowym. No i oczywiście tort, bo było to przyjęcie urodzinowe. Nie wiem czy takie rozwiazanie przypadnie ci do gustu bo może twoje przyjęcie ma być bardziej wykwintne lub tradycyjne. Ja jednak postanowilam, że nie dam się na całą imprezę zamknąć w kuchni i dodatkowo "tyrać" na nią jeszcze tydzień wcześniej. I dobrze zrobiłam, bo nikt nie wyszedł głodny (zapiekanka zasyciła wszystkich), alkohol było czym przegryźć (deski z serami i wędlinami to był strzał w 10)a ja miałam czas zająć się gośćmi zamiast zastanawiać się czy bigos się nie przypala :) No i wszystko moglam przygotowć wcześniej a potem tylko podać na stół.
Nie wiem co Ty na to : ale ze trzy sycace salatki (np. jedna to spaghetti na zimno z czosnkiem, bazylia, a w jej braku z duza iloscia natki, dobrym sosem vinaigrette, w kazdym razie dobrze przyprawiona), druga z ananasem, paleczkami krabowymi, selerem naciowym pokrojonym ukosnie, przyprawionym sosem z majonezu, chudej smietany, ketchupu, a trzecia z jakiejs lodowej salaty , pomidorow , oliwek, tunczyka (sos do sloiczka i podprawianie przed podaniem). A nad ranem nasze wierne flaczki, mozesz kupic gotowe i "podlepszyc" je dobrym bulionikem, podac na talerzyku tarty parmezan, albo grana padano, na innym troche papryki slodkiej i ostrej itd.. Gdybys uwazala, ze przystawki za skape, a przyjecie sie wydluzy, to jakas salatka z ziemniakow, sledzia, ogorkow, cebulki....na dodatek. Najwazniejsze, zeby to wszystko bylo nalezycie doprawione, wystarczajaco kwasne, wystarczajaco posolone i wystarczajaco pikantne A do wszystkiego mozesz dolozyc, dosypac, to co wydaje Ci sie najbardziej wlasciwe i co najbardziej lubisz. Tego rodzaju przyjecie nie wymaga ani wielkiego przygotowania, ani umeczenia przed i w trakcie, tym bardziej, ze na pewno beda jakie ciasta na "po". Propozycje mojej poprzedniczki wydaja mi sie bardzo eleganckie, ale niestety wymagaja wiekszej pracowitosci. Bawcie sie dobrze
Pomysl Trusi podoba mi sie, gdy bylam na weselu w polsce, byl taki wiejski stol, tam wlasnie byly powieszone szynki, kielbasy, kaszanki, itp.smalczyk, chleby i ogorki kiszone w glinianych slojach, sery roznego rodzaju.Kazdy podchodzil i kroil sobie na co mial ochote.Stol wygladal super i cieszyl sie duzym zainteresowaniem. Na cieplo mozesz podac tradycyjne zrazy, mielone z pieczarkami i serem w srodku, moze piers z kurczaka z sosem koperkowym.Tradycyjne salatki: mizeria, buraczki, marchewka z groszkie, kapusta duszona.Zapomnialam o zupie.Rosol z makaronem, krem pieczarkowy z grzankami lub groszkami ptysiowymi.Mysle ze to sa tradycyje dania, nie wymyslne i kazdy zje. To tyle:-)
Ja tez mam czesto problemy jak i co podac lub przygotowac . Powinien powstać oddzielny dzial ,,Propozycje podania roznych dań w zaleznosci od uroczystosci ,, ja chetnie i napewno inni skozystaliby ze sprawdzonych pomyslow .I nie trzebaby bylo za kazdym razem pisac nowego wątku . A moze juz taki istnieje ? ?
Niedługo urządzam przyjęcie na ok. 20 osób i nie wiem zupełnie czym ich ugościć. Problem w tym, że musi to być w miarę proste (bez wymyślnych dań), łatwe do przewiezienia oraz możliwe do podgrzania. Więcej wymogów nie mam. Proszę o pomoc.
Ja ostatnio przygotowując taką imprezkę postawilam na prostotę. W moim "menue" pojawiły się deski z serami (rózne rodzaje: pleśniowe, żółte itd.) i wędliną ale nie plasterkowną. Zamiast tradycyjnej wędliny kupiłam kilka rodzaji salami i kabanosów. Z salami zrobiłam koreczki, kabanosiki pokroilam na ok4-5cm. kawałki i artystycznie ułożyłam to wszystko na dużych drewnianych paterach. Po środku każdej patery ustawiłam kieliszeczek z wykałaczkami aby każdy mógl bez skrępowania sięgać po smakołyki. Dodatkowo zrobiłam dwa rodzaje dipów i podałam je z pokrojonymi w paski warzywami (marchewka, ogórek zielony, papryka) i naturalnumi chipsami ziemniaczanymi. Wiem, że w takich wypadkach sprawdza się też sporej wielkości garnuszek z domowym smalcem podany z różnymi rodzajami chleba (ciemne, jasne, wieloziarniste pieczywo) i ogóreczkiem. Na ciepło podalam zapiekankę z kurczaka i zupy cebulowej, do tego sypki ryż i surówka z lodowej sałaty ze słonecznikiem i sosem koperkowo - ziołowym. No i oczywiście tort, bo było to przyjęcie urodzinowe.
Nie wiem czy takie rozwiazanie przypadnie ci do gustu bo może twoje przyjęcie ma być bardziej wykwintne lub tradycyjne. Ja jednak postanowilam, że nie dam się na całą imprezę zamknąć w kuchni i dodatkowo "tyrać" na nią jeszcze tydzień wcześniej. I dobrze zrobiłam, bo nikt nie wyszedł głodny (zapiekanka zasyciła wszystkich), alkohol było czym przegryźć (deski z serami i wędlinami to był strzał w 10)a ja miałam czas zająć się gośćmi zamiast zastanawiać się czy bigos się nie przypala :) No i wszystko moglam przygotowć wcześniej a potem tylko podać na stół.
Nie wiem konkretnie jakich propozycji oczekujesz, ale jak imprezka to proponuję przekąski, jedne i drugie dadzą się podgrzać, smaczne zarówno na ciepło jak na zimno;
http://wielkiezarcie.com/przepis21700.html
http://wielkiezarcie.com/przepis31197.html
A może sałatki...???
http://wielkiezarcie.com/przepis22041.html
http://wielkiezarcie.com/przepis22457.html
http://wielkiezarcie.com/przepis22168.html - tę robiłam teraz pierwszy raz na Święta, gorąco polecam
Nie wiem co Ty na to : ale ze trzy sycace salatki (np. jedna to spaghetti na zimno z czosnkiem, bazylia,
a w jej braku z duza iloscia natki, dobrym sosem vinaigrette, w kazdym razie dobrze przyprawiona),
druga z ananasem, paleczkami krabowymi, selerem naciowym pokrojonym ukosnie, przyprawionym sosem
z majonezu, chudej smietany, ketchupu, a trzecia z jakiejs lodowej salaty , pomidorow , oliwek, tunczyka
(sos do sloiczka i podprawianie przed podaniem).
A nad ranem nasze wierne flaczki, mozesz kupic gotowe i "podlepszyc" je dobrym bulionikem, podac na talerzyku
tarty parmezan, albo grana padano, na innym troche papryki slodkiej i ostrej itd..
Gdybys uwazala, ze przystawki za skape, a przyjecie sie wydluzy, to jakas salatka z ziemniakow, sledzia, ogorkow,
cebulki....na dodatek. Najwazniejsze, zeby to wszystko bylo nalezycie doprawione, wystarczajaco kwasne, wystarczajaco posolone
i wystarczajaco pikantne
A do wszystkiego mozesz dolozyc, dosypac, to co wydaje Ci sie najbardziej wlasciwe i co najbardziej lubisz.
Tego rodzaju przyjecie nie wymaga ani wielkiego przygotowania, ani umeczenia przed i w trakcie, tym bardziej, ze na pewno beda jakie ciasta na "po".
Propozycje mojej poprzedniczki wydaja mi sie bardzo eleganckie, ale niestety wymagaja wiekszej pracowitosci. Bawcie sie dobrze
To będą urodziny teściowej więc raczej tradycyjnie.
Pomysl Trusi podoba mi sie, gdy bylam na weselu w polsce, byl taki wiejski stol, tam wlasnie byly powieszone szynki, kielbasy, kaszanki, itp.smalczyk, chleby i ogorki kiszone w glinianych slojach, sery roznego rodzaju.Kazdy podchodzil i kroil sobie na co mial ochote.Stol wygladal super i cieszyl sie duzym zainteresowaniem. Na cieplo mozesz podac tradycyjne zrazy, mielone z pieczarkami i serem w srodku, moze piers z kurczaka z sosem koperkowym.Tradycyjne salatki: mizeria, buraczki, marchewka z groszkie, kapusta duszona.Zapomnialam o zupie.Rosol z makaronem, krem pieczarkowy z grzankami lub groszkami ptysiowymi.Mysle ze to sa tradycyje dania, nie wymyslne i kazdy zje. To tyle:-)
Ja tez mam czesto problemy jak i co podac lub przygotowac . Powinien powstać oddzielny dzial ,,Propozycje podania roznych dań w zaleznosci od uroczystosci ,, ja chetnie i napewno inni skozystaliby ze sprawdzonych pomyslow .I nie trzebaby bylo za kazdym razem pisac nowego wątku . A moze juz taki istnieje ? ?
Pewnie, że istnieje mam tylko nadzieje, że uda mi się wkleić link
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=39577&post=44339
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=39577&post=44339
a tu dla nauki jak wklejac linki :)
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=149983&post=149983&offset=0
Dziękuję za rady. Na pewno coś wykorzystam. Pozdrawiam.
zacznij od podania napojow wyskokowych :) heheheh