Witam, mam ochote zrobic w weekend coś innego - może orientalnego (ziupełnie z innej beczki) ...hmm tylko nie wiem co . MOze oś byc z kuchni mexykańskiej, tureckiej,chińskiej - tylko zeby składniki nie były jakieś bardzo wyszukane bo nie wiem czy wszystko odtane..Prosze o porady
hej dziekuje za pomysł ale szukam czegoś bardziej wymyslnego poniewaz takie potrawki na codzien serwuje tylko zmieniam skladniki... Myslalam o krewetkach zapiekanych ale tylko ja je lubie wwiec odpada...szukam czegoś oryginalnego...z jakiej kolwiek kuchni
Pokroić rybę (mięso) na równe kawałki (ok. 5 cm). Wymieszać białka, 2 łyżki mąki kukurydzianej, wino, szczyptę soli i pieprzu. Do powstałego ciasta włożyć rybę, wymieszać i odstawić na czas rozgrzewania oleju. Kiedy olej będzie gorący, smażyć po kilka kawałków na kolor złotobrązowy do uzyskania chrupiącej skórki. Po wyjęciu rozłożyć na papierowych ręcznikach. Na pataelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć pokrojoną w grube plastry cebulę i smażyć przez 1-2 minuty. Wsypać curry i smażyć przez dalsze 1-2 minuty. Wlać ½ szklanki soku z ananasów, ½ szklanki soku z mandarynek i całość zagotować. 1 łyżkę mąki kukurydzianej połączyć z sokiem z cytryny i rozprowadzić 2 łyżkami gotującego się soku. Powstałą mieszaniną zagęścić sok na patelni i gotować ok. 2 minut. Doprawić ewentualnie do smaku cukrem. Dodać 3 łyżki pokrojonych w kostkę ananasów, usmażoną rybę, zamieszać, by pokryły się sosem i dobrze zagrzać. Na samym końcu dodać 3 łyżki mandarynek i bardzo delikatnie zamieszać. Podawać ryżem lub chińskim makaronem.
450 g filetów rybnych (np. mintaja - rybę można zastąpić kurczakiem)
Witam,
mam ochote zrobic w weekend coś innego - może orientalnego (ziupełnie z innej beczki) ...hmm tylko nie wiem co .
MOze oś byc z kuchni mexykańskiej, tureckiej,chińskiej - tylko zeby składniki nie były jakieś bardzo wyszukane bo nie wiem czy wszystko odtane..Prosze o porady
Ps. tylko nie owoce morza ;)
Jesli lubisz ostrą kuchnię to polecam to : http://wielkiezarcie.com/przepis15314.html
hej dziekuje za pomysł ale szukam czegoś bardziej wymyslnego poniewaz takie potrawki na codzien serwuje tylko zmieniam skladniki...
Myslalam o krewetkach zapiekanych ale tylko ja je lubie wwiec odpada...szukam czegoś oryginalnego...z jakiej kolwiek kuchni
Ryba po singapursku
Podawać ryżem lub chińskim makaronem.
oj rybka odpada
uwielbiam kurczaka i piersi