Forum

Kuchenne porady

Krem do tortu bez żelatyny!

  • Autor: neoporteria Data: 2008-04-17 19:08:49

    Witam. Stanęłam przed poważnym dla mnie zadaniem jakim jest upieczenie tortu:) Nie lubię tych wszystkich mas maślanych, maślano-budyniowych itd. Najlepszym wyjściem wydają mi się takie kremy na bazie twarożków, jogurtów, np. bananowy. Problem w tym, że wszystkie zawierają żelatynę, a ja jestem wegetarianką, więc odpada. Nie mam teraz możliwości kupić agaru. Czy ktoś ma jakiś pomysł?:) Będę baaaardzo wdzięczna za radę:)

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-04-17 19:39:10

    http://wielkiezarcie.com/przepis30023.html Może tort śmietanowy, żelatynę w tym przypadku można zastąpić śmietan-fixem. Na litr kremówki potrzebne będzie 4-5 paczek śmietan-fixu, zresztą na opakowaniu jest napisane na jaka ilość wystarcza jedno opakowanie.

  • Autor: Aniula27 Data: 2008-04-17 19:46:44

    A jezeli chcesz z bananami to na każdą warstwe śmietany można ułożyć banany pokrojone w drobną kostkę( lub wisienki z kompotu), nie polecam dodawać zmiksowanych owoców do masy bo może być za rzadka bez żelatyny.

  • Autor: angela27 Data: 2008-04-18 10:47:28

    Bardzo dobry jest krem z przepisu tort motyl http://wielkiezarcie.com/przepis18166.html
    na bazie mleka i kwaśnej śmietany. Super. Polecam
    Ja podzieliłam na 3 części, do jednej dodałam kakao , do drugiej troszkę soku z czerwonych buraczków (piękny różowy kolor), trzecia pozostała bez dodatków.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2008-04-19 17:17:06

    Żelatyna jest problemem ludzi, którzy mało wiedzą o potrzebie i wskazaniach jej zastosowania. Wiele przepisów na kremy podaje żelatynę jako składnik - ot tak na wszelki wypadek. Teraz kiedy jeszcze nie mamy upalnych dni a tort np. będzie serwowany i zjedzony tego samego dnia, zastosowanie żelatyny jest zupełnie zbyteczne! Dobrze ubita i ustabilizowana cukrem śmietanka 36% spełni tą rolą bez niej sama. Im cieplejszy dzień, w którym będzie podawany tort albo im dłużej ma stać on przed podaniem, tym więcej potrzeba żelatyny. I to jest cała mądrość zagadnienia. Nie wierz we wszystko co jest napisane w przepisie.

  • Autor: Kacia Data: 2008-04-22 14:17:02

    Ja tez tak uwazam. Jezeli dobrze ubijesz smietane ,nie potrzebujesz zelatyny

  • Autor: ewasz68 Data: 2008-06-19 12:20:58

    Chciałabym skorzystac z gotowego kremu do tortu w proszku Dr Oetker lub Gellwe, tylko powiedzcie mi, na jakiej wielkości biszkopt wystarcza jedna paczka takiego kremu?

  • Autor: pasia50 Data: 2008-06-21 23:17:13

    ja lubię jak jest więcej kremu,dwa kremy wykorzystuję do przełozenia biszkoptu o srednicy 27 cm przekrojonego na trzy krązki

  • Autor: Julcia Data: 2008-10-30 16:00:09

    Ja używam kremów Oetkera (śmietankowy i amaretto ale jest więcej smaków) i wystarczają nawet na duży biszkopt, a poza tym krem zawsze się udaje i jest pyszny

  • Autor: madzia81 Data: 2008-10-30 17:27:50

    Ja ostatnio robiłam tort mietowy z przepisów z tej stronki.Do kremu nie dodałam żelatyny,bo mi wyszła za gesta,ale i tak krem był dobry przez kilka ładnych dni,a był na bazie kremówki i czekolady miętowej :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu