Witam. Stanęłam przed poważnym dla mnie zadaniem jakim jest upieczenie tortu:) Nie lubię tych wszystkich mas maślanych, maślano-budyniowych itd. Najlepszym wyjściem wydają mi się takie kremy na bazie twarożków, jogurtów, np. bananowy. Problem w tym, że wszystkie zawierają żelatynę, a ja jestem wegetarianką, więc odpada. Nie mam teraz możliwości kupić agaru. Czy ktoś ma jakiś pomysł?:) Będę baaaardzo wdzięczna za radę:)
http://wielkiezarcie.com/przepis30023.html Może tort śmietanowy, żelatynę w tym przypadku można zastąpić śmietan-fixem. Na litr kremówki potrzebne będzie 4-5 paczek śmietan-fixu, zresztą na opakowaniu jest napisane na jaka ilość wystarcza jedno opakowanie.
A jezeli chcesz z bananami to na każdą warstwe śmietany można ułożyć banany pokrojone w drobną kostkę( lub wisienki z kompotu), nie polecam dodawać zmiksowanych owoców do masy bo może być za rzadka bez żelatyny.
Bardzo dobry jest krem z przepisu tort motyl http://wielkiezarcie.com/przepis18166.html na bazie mleka i kwaśnej śmietany. Super. Polecam Ja podzieliłam na 3 części, do jednej dodałam kakao , do drugiej troszkę soku z czerwonych buraczków (piękny różowy kolor), trzecia pozostała bez dodatków.
Żelatyna jest problemem ludzi, którzy mało wiedzą o potrzebie i wskazaniach jej zastosowania. Wiele przepisów na kremy podaje żelatynę jako składnik - ot tak na wszelki wypadek.
Teraz kiedy jeszcze nie mamy upalnych dni a tort np. będzie serwowany i zjedzony tego samego dnia, zastosowanie żelatyny jest zupełnie zbyteczne!
Dobrze ubita i ustabilizowana cukrem śmietanka 36% spełni tą rolą bez niej sama. Im cieplejszy dzień, w którym będzie podawany tort albo im dłużej ma stać on przed podaniem, tym więcej potrzeba żelatyny. I to jest cała mądrość zagadnienia. Nie wierz we wszystko co jest napisane w przepisie.
Chciałabym skorzystac z gotowego kremu do tortu w proszku Dr Oetker lub Gellwe, tylko powiedzcie mi, na jakiej wielkości biszkopt wystarcza jedna paczka takiego kremu?
Ja używam kremów Oetkera (śmietankowy i amaretto ale jest więcej smaków) i wystarczają nawet na duży biszkopt, a poza tym krem zawsze się udaje i jest pyszny
Ja ostatnio robiłam tort mietowy z przepisów z tej stronki.Do kremu nie dodałam żelatyny,bo mi wyszła za gesta,ale i tak krem był dobry przez kilka ładnych dni,a był na bazie kremówki i czekolady miętowej :)
Witam. Stanęłam przed poważnym dla mnie zadaniem jakim jest upieczenie tortu:) Nie lubię tych wszystkich mas maślanych, maślano-budyniowych itd. Najlepszym wyjściem wydają mi się takie kremy na bazie twarożków, jogurtów, np. bananowy. Problem w tym, że wszystkie zawierają żelatynę, a ja jestem wegetarianką, więc odpada. Nie mam teraz możliwości kupić agaru. Czy ktoś ma jakiś pomysł?:) Będę baaaardzo wdzięczna za radę:)
http://wielkiezarcie.com/przepis30023.html Może tort śmietanowy, żelatynę w tym przypadku można zastąpić śmietan-fixem. Na litr kremówki potrzebne będzie 4-5 paczek śmietan-fixu, zresztą na opakowaniu jest napisane na jaka ilość wystarcza jedno opakowanie.
A jezeli chcesz z bananami to na każdą warstwe śmietany można ułożyć banany pokrojone w drobną kostkę( lub wisienki z kompotu), nie polecam dodawać zmiksowanych owoców do masy bo może być za rzadka bez żelatyny.
Bardzo dobry jest krem z przepisu tort motyl http://wielkiezarcie.com/przepis18166.html
na bazie mleka i kwaśnej śmietany. Super. Polecam
Ja podzieliłam na 3 części, do jednej dodałam kakao , do drugiej troszkę soku z czerwonych buraczków (piękny różowy kolor), trzecia pozostała bez dodatków.
Żelatyna jest problemem ludzi, którzy mało wiedzą o potrzebie i wskazaniach jej zastosowania. Wiele przepisów na kremy podaje żelatynę jako składnik - ot tak na wszelki wypadek. Teraz kiedy jeszcze nie mamy upalnych dni a tort np. będzie serwowany i zjedzony tego samego dnia, zastosowanie żelatyny jest zupełnie zbyteczne! Dobrze ubita i ustabilizowana cukrem śmietanka 36% spełni tą rolą bez niej sama. Im cieplejszy dzień, w którym będzie podawany tort albo im dłużej ma stać on przed podaniem, tym więcej potrzeba żelatyny. I to jest cała mądrość zagadnienia. Nie wierz we wszystko co jest napisane w przepisie.
Ja tez tak uwazam. Jezeli dobrze ubijesz smietane ,nie potrzebujesz zelatyny
Chciałabym skorzystac z gotowego kremu do tortu w proszku Dr Oetker lub Gellwe, tylko powiedzcie mi, na jakiej wielkości biszkopt wystarcza jedna paczka takiego kremu?
ja lubię jak jest więcej kremu,dwa kremy wykorzystuję do przełozenia biszkoptu o srednicy 27 cm przekrojonego na trzy krązki
Ja używam kremów Oetkera (śmietankowy i amaretto ale jest więcej smaków) i wystarczają nawet na duży biszkopt, a poza tym krem zawsze się udaje i jest pyszny
Ja ostatnio robiłam tort mietowy z przepisów z tej stronki.Do kremu nie dodałam żelatyny,bo mi wyszła za gesta,ale i tak krem był dobry przez kilka ładnych dni,a był na bazie kremówki i czekolady miętowej :)