Witam! Poszukuję przepisu na sernik kołacz - taki na drożdżowym cieście, z prawdziwa kroszonką lub posypką - chodzi o podobny to tradycyjnych, które mozna kupic w piekarniach lub cukierniach. Bardzo dziękuję :-)
Jestem posiadaczką przepisu na kołacz z serem, ale nie robiłam tego ciasta nigdy. Robiłam zaś kołacz z kruszonką, który ciasto ma takie samo jak kołacz z serem. Kołacz z kruszonką jest pyszny, więc myślę że i kołacz z serem też będzie smakowity. Wpiszę przepis na stronę. Pozdrawiam.
Myszko! Wpisałam przepis na wypróbowany przeze mnie kołacz z powidłem i kruszonką. Szczerze go polecam. Kołacz z serem robi się z tego ciasta, a przepis na ser jest następujący:
- 1,25 kg tłustego sera białego, - 3 jajka, - 25 dag cukru, - 1 budyń waniliowy, - 1 cukier waniliowy, - 10 dag rodzynek, - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, - 2 łyżki soku z cytryny, - kilka kropli olejku cytrynowego Ser zemleć. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.Rodzynki umyć i osączyć. Do sera stopniowo dodawać utarte żółtka, budyń w proszku, skórkę z cytryny, sok i olejek cytrtnowy. Stale mieszać. Gdy składniki się połączą, dodać rodzynki, pianę i lekko wymieszać. Tak przygotowany ser wyłóżyć na podrośnięte ciasto, na ser kruszonka. Piec 30-40 minut w temp. 160-170. Następnie sprawdzić patyczkiem czy spód kołacza jest upieczony. Po ostudzeniu obowiązkowo polukrować. I to wszystko. Mam nadzieję, że Ci pomogłam, i że kołacz z serem będzie pyszny i Cię zadowoli. Pozdrawiam.
Witam! Poszukuję przepisu na sernik kołacz - taki na drożdżowym cieście, z prawdziwa kroszonką lub posypką - chodzi o podobny to tradycyjnych, które mozna kupic w piekarniach lub cukierniach. Bardzo dziękuję :-)
Jestem posiadaczką przepisu na kołacz z serem, ale nie robiłam tego ciasta nigdy. Robiłam zaś kołacz z kruszonką, który ciasto ma takie samo jak kołacz z serem. Kołacz z kruszonką jest pyszny, więc myślę że i kołacz z serem też będzie smakowity. Wpiszę przepis na stronę. Pozdrawiam.
Myszko! Wpisałam przepis na wypróbowany przeze mnie kołacz z powidłem i kruszonką. Szczerze go polecam.
Kołacz z serem robi się z tego ciasta, a przepis na ser jest następujący:
- 1,25 kg tłustego sera białego,
- 3 jajka,
- 25 dag cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 cukier waniliowy,
- 10 dag rodzynek,
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kilka kropli olejku cytrynowego
Ser zemleć. Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.Rodzynki umyć i osączyć.
Do sera stopniowo dodawać utarte żółtka, budyń w proszku, skórkę z cytryny, sok i olejek cytrtnowy. Stale mieszać. Gdy składniki się połączą, dodać rodzynki, pianę i lekko wymieszać.
Tak przygotowany ser wyłóżyć na podrośnięte ciasto, na ser kruszonka. Piec 30-40 minut w temp. 160-170. Następnie sprawdzić patyczkiem czy spód kołacza jest upieczony.
Po ostudzeniu obowiązkowo polukrować.
I to wszystko.
Mam nadzieję, że Ci pomogłam, i że kołacz z serem będzie pyszny i Cię zadowoli.
Pozdrawiam.
Bardzo dziękuję :-) z pewnością wypróbuję :-) A gdzie wpisałaś ten przepis, bo nie bardzo się orientuję.. i na jaka blaszkę wystracza?
Myszko! Przepis na Kołacz z powidłem i kruszonką dodałam do nowych przepisów,
szukaj go na wielkiezarcie.com/przepis31828.html
Pozdrawiam serdecznie!