Forum

Kuchenne porady

Masa Rafaello

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-18 18:18:50

    Kochani, potrzebuje dobry, sprawdzony przepis na mase rafaello . Najlepiej taką , w której nie trzeba ubijać jajek na parze bo nigdy mi takie masy nie wychodzą :-( . Będe wdzięczna za pomoc.
    Pozdrawiam

  • Autor: alfa_beta Data: 2008-05-18 19:42:46

    MASA Z ADWOKATEM;

    Zaczynamy od zalania żelatyny dwiema łyżkami zimnego mleka. Odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzewamy ją na ogniu, aby się ładnie rozpuściła. Zestawiamy do ostygnięcia.
    Białą czekoladę roztopić z jedną łyżką mleka. Można bezpośrednio na ogniu lub na parze ( na ogniu szybciej ).

    Śmietanę 30% ubić ze Śnieżką, dodać adwokata, pokruszone biszkopty, wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, oraz żelatynę.

    - 0,5 litra śmietany słodkiej 30%
    - 2 Śnieżki ( śmietanki )
    - 1 szklanka advokatu ( alkohol gdyby ktoś miał wątpliwości )
    - 1 duża paczka biszkoptów podłużnych
    - 2-3 łyżki wiórek kokosowych
    - 1 biała czekolada
    - 3 łyżki słodkiego mleka
    - 2 łyżki żelatyny
    Może taką Dorotko?:)

  • Autor: alidab Data: 2008-05-18 20:43:56

    Ja tort rafaello robię z tego przepisu i zawsze jest pyszny, lekki, niezawodny :  http://wielkiezarcie.com/przepis21750.html
    Przepis jest znany i nie jest ostatnim odkryciem ale sprawdzony wielokrotnie...:)))

  • Autor: sunny Data: 2008-05-18 21:28:06

    A może cosik takowego - http://wielkiezarcie.com/przepis26792.html
    polecam - niebo w gębie ;)

  • Autor: arabis Data: 2008-05-19 06:44:06

    to mój deser bounty ale masa do rafaello sie idealnie nadaje
    http://wielkiezarcie.com/przepis2382.html

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-19 07:46:01

    Dziewczyny bardzo Wam dziękuje!!! Wiedziałam,ze mozna na was liczyc! Tylko teraz mam problem , który przepis wybrac ..
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje!!!

  • Autor: agness Data: 2008-05-19 09:46:02

    Prosze oto moja masa na rafaello
    -3sniezki,2białe czekolady,0,5l smietany kremowki,1paczka wiorek kokosowych
    Czekolade rozpuscic na parze,dac troszke smietany i ubijac mikserem..dodawac po wolutku reszte,wsypac sniezke(dalej ubijajac)na koniec wsypac wiorki.

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-19 11:11:12

    dzięki wielkie

  • Autor: angela27 Data: 2008-05-19 11:26:30

    Ja proponuje moje rafaello, które jest w moich przepisach 

  • Autor: mariateresa Data: 2008-05-19 19:01:38

    Dorotko,  nie podam Ci przepisu na masę Rafaello
    -  bo moje 2   ( 1 z ajerkoniakiem )  pochodzą z WŻ. i jest ich tu sporo.
    Ale w tej chwili  " przeanalizowałam "  cukierek Rafaello.
    I ta wspaniała masa...  nie ma żadnego kokosu !
    Masa jest czymś,  co b. trafnie określa reklama w TV -  czyli  " aksamitne nadzienie ".
    I jadłam ciasto,  właśnie z takim  " aksamitnym nadzieniem " 
    - bez żadnego kokosu.
    Kokosem posypany byl placek na wierzchu  ( grubo ! )
    Wiem ze masa byla na bazie bitej śmietany,  białej czekolady i żelatyny w płatkach. 

    I to jest dla mnie    -   Rafaello  ! 

    nie twierdzę,  że masy z kokosem są nie smaczne )

    Pozdrawiam Cię serdecznie.

  • Autor: MAŁA MI Data: 2008-05-19 20:51:13

    Przepis na Rafaello znajdziesz również na moim profilu proste do przygotoania i bardzo smaczne pozdrawiam i smacznego Małgosia

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-05-20 08:13:14

    Dzięki dziewczyny. !!! Wiedzialam,że na Was mozna liczyc !!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu