Kochani, potrzebuje dobry, sprawdzony przepis na mase rafaello . Najlepiej taką , w której nie trzeba ubijać jajek na parze bo nigdy mi takie masy nie wychodzą :-( .Będe wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Zaczynamy od zalania żelatyny dwiema łyżkami zimnego mleka. Odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzewamy ją na ogniu, aby się ładnie rozpuściła. Zestawiamy do ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić z jedną łyżką mleka. Można bezpośrednio na ogniu lub na parze ( na ogniu szybciej ).
Śmietanę 30% ubić ze Śnieżką, dodać adwokata, pokruszone biszkopty, wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, oraz żelatynę.
Ja tort rafaello robię z tego przepisu i zawsze jest pyszny, lekki, niezawodny : http://wielkiezarcie.com/przepis21750.html Przepis jest znany i nie jest ostatnim odkryciem ale sprawdzony wielokrotnie...:)))
Dziewczyny bardzo Wam dziękuje!!! Wiedziałam,ze mozna na was liczyc! Tylko teraz mam problem , który przepis wybrac .. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje!!!
Prosze oto moja masa na rafaello -3sniezki,2białe czekolady,0,5l smietany kremowki,1paczka wiorek kokosowych Czekolade rozpuscic na parze,dac troszke smietany i ubijac mikserem..dodawac po wolutku reszte,wsypac sniezke(dalej ubijajac)na koniec wsypac wiorki.
Dorotko, nie podam Ci przepisu na masę Rafaello - bo moje 2 ( 1 z ajerkoniakiem ) pochodzą z WŻ. i jest ich tu sporo. Ale w tej chwili " przeanalizowałam " cukierek Rafaello. I ta wspaniała masa... nie ma żadnego kokosu ! Masa jest czymś, co b. trafnie określa reklama w TV - czyli " aksamitne nadzienie ". I jadłam ciasto, właśnie z takim " aksamitnym nadzieniem " - bez żadnego kokosu. Kokosem posypany byl placek na wierzchu ( grubo ! ) Wiem ze masa byla na bazie bitej śmietany, białej czekolady i żelatyny w płatkach.
I to jest dla mnie - Rafaello !
( nie twierdzę, że masy z kokosem są nie smaczne )
Kochani, potrzebuje dobry, sprawdzony przepis na mase rafaello . Najlepiej taką , w której nie trzeba ubijać jajek na parze bo nigdy mi takie masy nie wychodzą :-( . Będe wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam
MASA Z ADWOKATEM;
gdyby ktoś miał wątpliwości )
Zaczynamy od zalania żelatyny dwiema łyżkami zimnego mleka. Odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała, a następnie podgrzewamy ją na ogniu, aby się ładnie rozpuściła. Zestawiamy do ostygnięcia.
Białą czekoladę roztopić z jedną łyżką mleka. Można bezpośrednio na ogniu lub na parze ( na ogniu szybciej ).
Śmietanę 30% ubić ze Śnieżką, dodać adwokata, pokruszone biszkopty, wiórka kokosowe, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, oraz żelatynę.
- 0,5 litra śmietany słodkiej 30%
- 2 Śnieżki ( śmietanki )
- 1 szklanka advokatu ( alkohol
- 1 duża paczka biszkoptów podłużnych
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 biała czekolada
- 3 łyżki słodkiego mleka
- 2 łyżki żelatyny
Może taką Dorotko?:)
Ja tort rafaello robię z tego przepisu i zawsze jest pyszny, lekki, niezawodny : http://wielkiezarcie.com/przepis21750.html
Przepis jest znany i nie jest ostatnim odkryciem ale sprawdzony wielokrotnie...:)))
A może cosik takowego - http://wielkiezarcie.com/przepis26792.html
polecam - niebo w gębie ;)
to mój deser bounty ale masa do rafaello sie idealnie nadaje
http://wielkiezarcie.com/przepis2382.html
Dziewczyny bardzo Wam dziękuje!!! Wiedziałam,ze mozna na was liczyc! Tylko teraz mam problem , który przepis wybrac ..
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje!!!
Prosze oto moja masa na rafaello
-3sniezki,2białe czekolady,0,5l smietany kremowki,1paczka wiorek kokosowych
Czekolade rozpuscic na parze,dac troszke smietany i ubijac mikserem..dodawac po wolutku reszte,wsypac sniezke(dalej ubijajac)na koniec wsypac wiorki.
dzięki wielkie
Ja proponuje moje rafaello, które jest w moich przepisach
Dorotko, nie podam Ci przepisu na masę Rafaello
- bo moje 2 ( 1 z ajerkoniakiem ) pochodzą z WŻ. i jest ich tu sporo.
Ale w tej chwili " przeanalizowałam " cukierek Rafaello.
I ta wspaniała masa... nie ma żadnego kokosu !
Masa jest czymś, co b. trafnie określa reklama w TV - czyli " aksamitne nadzienie ".
I jadłam ciasto, właśnie z takim " aksamitnym nadzieniem "
- bez żadnego kokosu.
Kokosem posypany byl placek na wierzchu ( grubo ! )
Wiem ze masa byla na bazie bitej śmietany, białej czekolady i żelatyny w płatkach.
I to jest dla mnie - Rafaello !
( nie twierdzę, że masy z kokosem są nie smaczne )
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Przepis na Rafaello znajdziesz również na moim profilu proste do przygotoania i bardzo smaczne pozdrawiam i smacznego Małgosia
Dzięki dziewczyny. !!! Wiedzialam,że na Was mozna liczyc !!!