Forum

Kuchenne porady

plan drugi na grillu.

• Autor: hiacynta Data: 2008-05-30 15:24:14

Zostałam przydzielona do sekcji piekarnik i okolice na imprezce grillowej. Czyli mięsko robi kto inny! Mi przypadło w udziale wyprodukowanie dań towarzyszących takich jak... no właśnie- trochę brakuje mi koncepcji. Może jakieś drożdżowe, ziołowe bułki, podpłomyki czy cóś w tym guście. Jeśli ktoś ma wytestowane dobre pomysły (tylko nie grzanki z czosnkiem- są produktem sztandarowym) to chętnie podkupię.
    Chodzi mi głównie o dodatki słone (na słodko robię fantastyczne ciasto sezonowe, truskawkowo- rabarbarowe).
    Rodacy pomożecie!?

• Autor: eyta Data: 2008-05-30 15:41:48

Na jutrzejszego grilla robie to:http://wielkiezarcie.com/przepis18433.html, oraz sałatkę ziemniaczaną ..Z sałatek będzie też jakaś ze świeżych warzyw. Pozdrawiam

• Autor: luckystar Data: 2008-05-30 16:10:50

Ja robie czesto salatke z fasoli, ktora cieszy sie ogromnym powodzeniem :)
    A wiec tak kilka puszek roznej fasoli (chodzi o to zeby bylo w miare kolorowo) przeplukac woda, dodac drobno posiekany czosnek, cebule, zielona pietruszke, oliwka z oliwek, sol pieprz i salatka gotowa. Najlepiej smakuje na drugi dzien jak sie troche "przezre" :)))) Nie podaje ilosci, bo to zalezy od ilosci osob, czosnek poniewaz lubimy daje duzo, zreszta on nadaje glowny smak tej salatce, jesli lubisz ostro, to mozesz dodac ostra papryke pokrojona w drobna kostke. U mnie ta salatka zawsze "wychodzi" pierwsza i wszyscy prosza o przepis ;)) tylko tak naprawde, tu nie ma zadnego przepisu :)))

• Autor: smakosia Data: 2008-05-30 17:31:25

Proponuję z czystym sumieniem i cieknącą ślinką :-) http://wielkiezarcie.com/przepis20543.html

• Autor: dana39 Data: 2008-05-30 18:50:27

http://wielkiezarcie.com/przepis20543.html proszę, aktywny

• Autor: smakosia Data: 2008-05-30 19:13:11

O! Dziękuję :-)

• Autor: Balbina71 Data: 2008-05-30 17:44:24

Ja tez robie taka salatke, ale jeszcze dodaje ogorka i pomidorka oraz swieza kolendre no i troszke balsamicznego octu.......a jak mam pod reka do dorzuce garstke suszonej zurawinki i tabasco...Mmmmmmm

• Autor: hiacynta Data: 2008-05-30 22:14:16

Dziękuję wszystkim za wsparcie. Wprawdzie nie myślałam o sałatkach ale... fasolki wszystkich krajów świata (łączcie się!)... nie mogę przejść obojętnie! Pieczywko idzie bankowo. Jutro rano, skoro świt zrywam się i pędzę po jogurt, pieczarki i bagietkę. Planowałam wprawdzie rewelacyjne paluszki drożdżowe Moniki N. (przepis udostępniłam na WŻ) ale te już wszyscy znajomi znają i kochają. Czas na nowe wyzwania! Dziś już tylko chętnie sobie poczytam bo przez większą część dnia przeistoczona byłąm w demona obróbki termicznej i trochę brakuje mi pary. Pochwalę się co wytworzyłam: rogaliki drożdżowe z marmoladą morelową (z kilograma mąki!) baza na drożdżowe jest autorstwa teściowej pani Agnieszki Kręglickiej, piernik bożonarodzeniowy z wiśniami z konfitury (a co!, jak szaleć to szaleć)-przepis od pań z prosektorium, ciasto rabarbarowo-truskawkowe-przepis od pani Bogusi z bloku operacyjnego, podpłomyki ziołowe przepis w WŻ i tzatzyki...- z głowy
    I jeszcze chodzi mi po głowie czosnek pieczony w foli...
    Nie wiem czy ten grill nie zakończy się konkursem na najbardziej kolorowego pawia!?

• Autor: renataz36 Data: 2008-05-31 16:57:11

Rany Hiacynto jestem pod WIELKIM wrażeniem Twoich przygotowań. A możesz nam zdradzić ileż to osób będzie na sławnym grilu?? Aha no i życzę wspaniałej zabawy

• Autor: hiacynta Data: 2008-06-02 11:40:24

Jasne! Było 13 dorosłych i chyba 10 dzieci. Było super! Wszystko poszło. Przepisy z WŻ jak zwykle pierwsza liga! (bagietka z pieczarkami, podpłomyki ziołowe, chrupiące pieczywko). Chętnie wezmę w dobre ręce kolejne propozycje. Ostatnim moim odkryciem z ubiegłego sezonu jest pieczony w folii czosnek. Proste genialne. Fajne też są pieczarki nadziewane fetą wymieszaną z przyprawą suszone pomidory (w skład wchodzi jeszcze czosnek i zioła) z grilla.
    Pozdrawiam wszystkich Wielkich Żarłoków. Hiacynta.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-06-02 13:24:18

piernik bożonarodzeniowy z wiśniami z konfitury (a co!, jak szaleć to szaleć)-przepis od pań z prosektorium

fajnie brzmi w kontekscie jedzeniowym ale to moze dlatego ze ja lubie czarny humor...Milej imprezy zycze i pozdrawiam serdecznie!

Przejdź do pełnej wersji serwisu