http://pl.wikipedia.org/wiki/Konfitura Mysle, ze nie ma konfitury bez cukru... Co najwyzej moze to byc jakis przetwor truskawkowy, ale wtedy juz nie bedzie to konfitura! :)
Faktycznie bez cukru to nie konfitura...Aby przechować truskawki bez składników konserwujacych i zagęszczaczy i słodzików proponuję poprostu truskawki rozdrobnić (zmiksować) i zamrozić . Ja mrożę w małych porcjach w kubeczkach plastikowych z przykrywką np.po lodach. Całe owoce też można tak przechować lecz póżniej nie wygladają już pięknie i oddają w czasie odmrażania wiekszość soku. Zresztą pewnie już to przerabiałaś :) Pozdrawiam.
Jezeli nie chcesz uzywac zel-fiksow itp nie masz raczej innej opcji jak cukier i to nie w minimalnej ilosci.Truskawki maja bardzo duzo wody w sobie i ne zakonserwuja sie tak jak na przyklad sliwki w powidlach. Nawet gdybys tak usmazyla straca smak stajac sie niesmaczna, moim zdaniem, marmolada. Osobiscie wole dzem czy konfiture truskawkowa o takim lekkim swiezym smaku. Inne wyjscie: ugotowac lekka konfiture i przechowywac w stosownych pojemniczkach w zamrazarce.
Przygotowując konfiturę z truskawek, często dodaję do nich (oczywiście oprócz cukru) sok z cytryny (dzięki niemu owoce dłużej zachowują intensywny kolor, ale raczej nie ma co liczyć na to, żeby do nastepnego lata słoikowa konfitura była krwistoczerwona) oraz czasem świeży drobno starty imbir, który zaostrza smak (uwaga, żeby nie przesadzić :)
...no właśnie od ponad roku eksperymentuję ze smakami i np truskawki "przyprawiłam" imbirem i wanilią, sok z cytryny zawsze daję, żeby konfitura nie była "mdła".
Zgadtzam sie, wlasnie ten sok cytrynowy jest konieczny. Mialam juz wypadek z dzememe ktory w krotkim stosunkowo czasie stal sie jasnobrazowy. Smakowal swietnie ale zachecajaco nie wygladal. Bardzo dobrze komponuje sie rownierz wanilia z aromatem truskawek w dzemie.
:-) Ja robilam juz wytrawne z zielonym pieprzem. Tez mnie cos zainspirowalo. Pieprzu daje sie kilka ziarebek w calosci na sloiczek. Bardzo smaczna do mies i sera camembert zamiast zurawin
Robiłam już w tym roku truskawki (w kwietniu) co prawda z cukrem żelującym ale pół kg na kg owoców. Z pewnością znajdziesz ten cukier np Geancie - "Gelsuc (pour confitures) allegees". Na odwrocie opakowania jest napisane jak postępować, w każdym razie ja też nie lubię zbyt słodkich konfitur, dlatego robię z mniejszą ilością cukru. Druga sprawa, to nie lubię mocno rozgotowanych konfitur i w związku z tym gotuję tylko kilka minut. Innym wyjściem jest dodanie fruktozy zamiast cukru - mniej kaloryczna i zdrowsza, niestety droższa. Robiłam tak konfitury w zeszłym roku i przechowują się dobrze. Możesz dać kg/kg ale niekoniecznie, bo też jest słodka. Powiem Ci, że ja zawsze robię na smak i nigdy jeszcze nie dałam całego kilograma cukru na kilogram owoców. Ciekawy rozwiązaniem jest mieszanie owoców np truskawka z jagodami (nawet mrożonymi) lub morelami - właśnie zaczyna się sezon...
Zajrzyj do moich przepisow, mam tam kilkanascie receptur na przetwory z truskawek. Ale bez cukru nie da sie zrobic konfitur, musisz sie z tym liczyc. Polecam te z imbirem i inne, z platkami migdalowymi. Pozdr.
Dziekuje bardzo za wsparcie konfiturowe. Moje pytanie bylo niezbyt precyzyjne, bo doskonale wiem, ze do konfitury jest niezbedny cukier, chodzilo mi o to jak i czy w ogole mozna zmniejszyc proporcje1:1, bo strasznie nie lubimy ulepow, spodobal mi sie pomysl z cytryna, jak rowniez z rabarbarem. Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly, to niech sie podzieli prosze, ja jutro przystepuje do dziela.
Jeszcze jest u mnie konfitura z truskawek w galaretce agrestowej albo truskawkowy dzem z sokiem porzeczkowym. I galaretka agrestowa i sok porzeczkowy "lamia" slodycz syropu. Polecam!
Czy ktos z Was ma dobry i wyprobowany sposob na takowa?
Najlepiej z jak najmniejsza iloscia cukru i bez zel-fixow, jesli
mozliwe. Z gory dziekuje.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konfitura Mysle, ze nie ma konfitury bez cukru... Co najwyzej moze to byc jakis przetwor truskawkowy, ale wtedy juz nie bedzie to konfitura! :)
Faktycznie bez cukru to nie konfitura...Aby przechować truskawki bez składników konserwujacych i zagęszczaczy i słodzików proponuję poprostu truskawki rozdrobnić (zmiksować) i zamrozić . Ja mrożę w małych porcjach w kubeczkach plastikowych z przykrywką np.po lodach. Całe owoce też można tak przechować lecz póżniej nie wygladają już pięknie i oddają w czasie odmrażania wiekszość soku. Zresztą pewnie już to przerabiałaś :) Pozdrawiam.
Jezeli nie chcesz uzywac zel-fiksow itp nie masz raczej innej opcji jak cukier i to nie w minimalnej ilosci.Truskawki maja bardzo duzo wody w sobie i ne zakonserwuja sie tak jak na przyklad sliwki w powidlach. Nawet gdybys tak usmazyla straca smak stajac sie niesmaczna, moim zdaniem, marmolada. Osobiscie wole dzem czy konfiture truskawkowa o takim lekkim swiezym smaku. Inne wyjscie: ugotowac lekka konfiture i przechowywac w stosownych pojemniczkach w zamrazarce.
Przygotowując konfiturę z truskawek, często dodaję do nich (oczywiście oprócz cukru) sok z cytryny (dzięki niemu owoce dłużej zachowują intensywny kolor, ale raczej nie ma co liczyć na to, żeby do nastepnego lata słoikowa konfitura była krwistoczerwona) oraz czasem świeży drobno starty imbir, który zaostrza smak (uwaga, żeby nie przesadzić :)
...no właśnie od ponad roku eksperymentuję ze smakami i np truskawki "przyprawiłam" imbirem i wanilią, sok z cytryny zawsze daję, żeby konfitura nie była "mdła".
Zgadtzam sie, wlasnie ten sok cytrynowy jest konieczny. Mialam juz wypadek z dzememe ktory w krotkim stosunkowo czasie stal sie jasnobrazowy. Smakowal swietnie ale zachecajaco nie wygladal. Bardzo dobrze komponuje sie rownierz wanilia z aromatem truskawek w dzemie.
...to właśnie w Niemczech odkryłam konfitury truskawkowo-waniliowe :)
:-) Ja robilam juz wytrawne z zielonym pieprzem. Tez mnie cos zainspirowalo. Pieprzu daje sie kilka ziarebek w calosci na sloiczek. Bardzo smaczna do mies i sera camembert zamiast zurawin
Robiłam już w tym roku truskawki (w kwietniu) co prawda z cukrem żelującym ale pół kg na kg owoców. Z pewnością znajdziesz ten cukier np Geancie - "Gelsuc (pour confitures) allegees". Na odwrocie opakowania jest napisane jak postępować, w każdym razie ja też nie lubię zbyt słodkich konfitur, dlatego robię z mniejszą ilością cukru. Druga sprawa, to nie lubię mocno rozgotowanych konfitur i w związku z tym gotuję tylko kilka minut. Innym wyjściem jest dodanie fruktozy zamiast cukru - mniej kaloryczna i zdrowsza, niestety droższa. Robiłam tak konfitury w zeszłym roku i przechowują się dobrze. Możesz dać kg/kg ale niekoniecznie, bo też jest słodka. Powiem Ci, że ja zawsze robię na smak i nigdy jeszcze nie dałam całego kilograma cukru na kilogram owoców. Ciekawy rozwiązaniem jest mieszanie owoców np truskawka z jagodami (nawet mrożonymi) lub morelami - właśnie zaczyna się sezon...
Mi bardzo smakuje polaczenie truskawka+rabarbar.
ooooo, aż nabrałam ochoty na taką konfiturę!
Postaram się kupić pod koniec tygodnia oba składniki i zrobić parę słoiczków.
Dzieki za inspirację!
Ilosc pieprzu jest oczywiscie sprawa umowna ja daje od 5 do 10 ziarenek. Naprawde polecam
Zajrzyj do moich przepisow, mam tam kilkanascie receptur na przetwory z truskawek. Ale bez cukru nie da sie zrobic konfitur, musisz sie z tym liczyc. Polecam te z imbirem i inne, z platkami migdalowymi. Pozdr.
A ja robię tak http://wielkiezarcie.com/przepis23104.html
Ilość cukru zawsze możesz jeszcze zmniejszyć - to zależy również od "słodkości" truskawek
Dziekuje bardzo za wsparcie konfiturowe. Moje pytanie bylo niezbyt precyzyjne, bo doskonale
wiem, ze do konfitury jest niezbedny cukier, chodzilo mi o to jak i czy w ogole mozna zmniejszyc
proporcje1:1, bo strasznie nie lubimy ulepow, spodobal mi sie pomysl z cytryna, jak rowniez z rabarbarem.
Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly, to niech sie podzieli prosze, ja jutro przystepuje do dziela.
Jeszcze jest u mnie konfitura z truskawek w galaretce agrestowej albo truskawkowy dzem z sokiem porzeczkowym. I galaretka agrestowa i sok porzeczkowy "lamia" slodycz syropu. Polecam!