Forum

Kuchenne porady

Jaki krem do lekkiego ciasta biszkoptowego?

  • Autor: martasikorska Data: 2008-06-04 09:38:09

    Kochani lubie lato i lubie latnie lekkie ciasta. Nie ukrywam że idę na łatwizną. Mam spody biszkoptowe, ale jaki krem na biszkopt. Chciałabym to wszystko udekorować owocami i zalać galaretką.
    Chciałabym użyć jakiegoś lekkiego kremu czt to jakiś na bazie serka czy budyniu. Kuchareczki i kucharze moi kochani, pomóżcie młodą początkującą gosposię.....

  • Autor: zeta12 Data: 2008-06-04 10:02:43

    Mam taki przepis możesz poszukać w portalu pod nazwą "Pyszna masa na biszkopt" .Można położyć owoce i zalać galaretką. Pozdrawiam!! Gdybyś miała problem z odnalezieniem daj znać.

  • Autor: Trusia Data: 2008-06-04 10:49:52

    Ja ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodaje serek waniliowy homogenizowany i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Krem jest lekki i delikatny i nawet w połączeniu z arbuzem jest pyszny. Proporcje: 0,5l kremówki, 3 serki homo, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny.

  • Autor: Wkn Data: 2008-06-04 10:59:51

    A ja Cię będę przekonywać do własnoręcznie upieczonego biszkopta - gotowe spody wydają mi się "sztuczne" i piekące w smaku i nawet najlepszy krem nie ukryje tego sklepowego posmaczku.

    Co do kremów - oj możliwości jest bez liku:

    bita śmietana + cukier puder + smietanfix
    bita śmietana +cukier puder + żelatyna
    to co wyżej, ale z dodatkiem wmiksowanych owoców
    masło ukręcone na puszysty krem + słodzone mleko skondensowane ugotowane na kajmak + ostudzony budyń ugotowany w połowie mleka + ew. dodatki w postaci alkoholu
    bita śmietana + cukier + serek waniliowy + żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie
    gęsta kwasna śmietana 18% + serek mascarpone + bita śmietana + cukier + żelatyna

    może starczy tego dobrego, jesli coś wybierzesz, służymy dalszymi wskazówkami :)

  • Autor: luckystar Data: 2008-06-04 12:51:47

    Zgadzam sie w 100% co do tych gotowych biszkoptow... :(( kiedys kupilam z rozpedu, zeby sprobowac no i niestety to nie "toto":)))
    Tort z nich zrobiony byl dobry dopiero 3 dnia, bo jakos potrzebuja w przeciwienstwie do wyrobu wlasnego, wiecej czasu, zeby przesiakly kremem, a i samo ponczowanie tez nie dziala tak jak powinno. Do ostatniego kawalka wyczuwa sie wlasnie te "sztucznosc".
    Nigdy wiecej sie juz tak nie "rozpedze" :)))
    Jest tu duzo wspanialych przepisow na dobre biszkopty i naprawde jest je latwo zrobic, ja sie juz nawet tak wyszkolilam, ze pieke biszkopt w srode, a przekladam go w piatek wieczorem, lub sobote rano. Przy tak rozlozonej pracy wykonanie tortu czy tez tylko torcika jest o wiele mniej praco- i czaso- chlonne :)))

  • Autor: mysha2006 Data: 2008-06-04 17:28:10

    Popieram. Ja nie lubię ani gotowych spodów ani gotowych kremów. Wszystko wolę zrobić sama.

  • Autor: till Data: 2008-06-04 16:43:38

    http://wielkiezarcie.com/przepis11471.html polecam:)))

  • Autor: alidab Data: 2008-06-07 23:31:22

    A ja polecam ten krem z czystym sumieniem i to do użycia w wielu wersjach i kombinacjach - w zależności od potrzeb.
    Zdecydowanie niezastąpiony do tortów z owocami i galaretką a także do rurek, babeczek.
    http://wielkiezarcie.com/przepis28504.html
    Dla smakoszy kawowych ta masa będzie pyszną niespodzianką : http://wielkiezarcie.com/przepis21642.html
    Może przy okazji wybróbujesz ...:)))

  • Autor: bahus Data: 2008-06-08 01:12:56

    Użytkownik alidab napisał w wiadomości:
    > A ja polecam ten krem z czystym sumieniem...

    A ja kurcze do tej pory myślałem, że kremy nie mają sumienia, a tu się dowiaduję, że jednak mają i to w dodatku "czyste"... no może nie wszystkie ale w każdym bądź razie ten powyższy..
    Bahus

  • Autor: alidab Data: 2008-06-10 18:46:00

    Sama jestem zdziwiona składem tego kremu...:)))
    A swoją drogą czyste sumienie jest dzisiaj towarem dość deficytowym i miło je zlokalizować ...choćby w kremie...

    Bahus, jak się pofatygujesz i przeczytasz pełny skład tego kremu to może się okazać, że z gatunku "czystych" jest tam jeszcze jeden o jeden składnik , mniej ryzykowny w spożyciu (nie powoduje wyrzutów...), łatwo przyswajalny, o działaniu lekko rozweselającym ...:)))
    http://wielkiezarcie.com/przepis28504.html
    Może spróbujesz?

  • Autor: bahus Data: 2008-06-11 00:45:11

    Oj tak ...ten składnik jest wielce obiecujący
    Bahus

  • Autor: martasikorska Data: 2008-06-13 08:41:13

    Dziękuje jeszcze raz za przepisy. SPróbowała wczoraj jednego z pomysłów i zagotowałam budyń śmietankowy (2 budynie na 800 ml mleka) w ostudzony i stężały wkreciłąm masło roślinne powoli dodając tarte migdały i wiórki kokosowe. Krem wyszedł .....brak słów, pyszny to mało powiedziane. Mozna go było jeść łyżkami, ale wiadomo jak by sie to skończyło, boczkami zawadzałabym o kant stołu.
    Teraz zrobię z budyniem czekaladowym i dodam toszkę startych orzechów i tartej czekolady...

  • Autor: bahus Data: 2008-06-14 12:33:45

    Użytkownik martasikorska napisał w wiadomości:
    ....... Mozna go
    > było jeść łyżkami, ale wiadomo jak by sie to skończyło, boczkami zawadzałabym
    > o kant stołu. Teraz zrobię z budyniem czekaladowym i dodam toszkę startych
    > orzechów i tartej czekolady...

    Czyli nie był tak dobry. Jak nasza babcia zrobiła krem to nikt nie szukał łyżki...wyjadaliśmy palcami
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu