Kochani lubie lato i lubie latnie lekkie ciasta. Nie ukrywam że idę na łatwizną. Mam spody biszkoptowe, ale jaki krem na biszkopt. Chciałabym to wszystko udekorować owocami i zalać galaretką. Chciałabym użyć jakiegoś lekkiego kremu czt to jakiś na bazie serka czy budyniu. Kuchareczki i kucharze moi kochani, pomóżcie młodą początkującą gosposię.....
Mam taki przepis możesz poszukać w portalu pod nazwą "Pyszna masa na biszkopt" .Można położyć owoce i zalać galaretką. Pozdrawiam!! Gdybyś miała problem z odnalezieniem daj znać.
Ja ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodaje serek waniliowy homogenizowany i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Krem jest lekki i delikatny i nawet w połączeniu z arbuzem jest pyszny. Proporcje: 0,5l kremówki, 3 serki homo, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny.
A ja Cię będę przekonywać do własnoręcznie upieczonego biszkopta - gotowe spody wydają mi się "sztuczne" i piekące w smaku i nawet najlepszy krem nie ukryje tego sklepowego posmaczku.
Co do kremów - oj możliwości jest bez liku:
bita śmietana + cukier puder + smietanfix bita śmietana +cukier puder + żelatyna to co wyżej, ale z dodatkiem wmiksowanych owoców masło ukręcone na puszysty krem + słodzone mleko skondensowane ugotowane na kajmak + ostudzony budyń ugotowany w połowie mleka + ew. dodatki w postaci alkoholu bita śmietana + cukier + serek waniliowy + żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie gęsta kwasna śmietana 18% + serek mascarpone + bita śmietana + cukier + żelatyna
może starczy tego dobrego, jesli coś wybierzesz, służymy dalszymi wskazówkami :)
Zgadzam sie w 100% co do tych gotowych biszkoptow... :(( kiedys kupilam z rozpedu, zeby sprobowac no i niestety to nie "toto":))) Tort z nich zrobiony byl dobry dopiero 3 dnia, bo jakos potrzebuja w przeciwienstwie do wyrobu wlasnego, wiecej czasu, zeby przesiakly kremem, a i samo ponczowanie tez nie dziala tak jak powinno. Do ostatniego kawalka wyczuwa sie wlasnie te "sztucznosc". Nigdy wiecej sie juz tak nie "rozpedze" :))) Jest tu duzo wspanialych przepisow na dobre biszkopty i naprawde jest je latwo zrobic, ja sie juz nawet tak wyszkolilam, ze pieke biszkopt w srode, a przekladam go w piatek wieczorem, lub sobote rano. Przy tak rozlozonej pracy wykonanie tortu czy tez tylko torcika jest o wiele mniej praco- i czaso- chlonne :)))
A ja polecam ten krem z czystym sumieniem i to do użycia w wielu wersjach i kombinacjach - w zależności od potrzeb. Zdecydowanie niezastąpiony do tortów z owocami i galaretką a także do rurek, babeczek. http://wielkiezarcie.com/przepis28504.html Dla smakoszy kawowych ta masa będzie pyszną niespodzianką : http://wielkiezarcie.com/przepis21642.html Może przy okazji wybróbujesz ...:)))
Użytkownik alidab napisał w wiadomości: > A ja polecam ten krem z czystym sumieniem...
A ja kurcze do tej pory myślałem, że kremy nie mają sumienia, a tu się dowiaduję, że jednak mają i to w dodatku "czyste"... no może nie wszystkie ale w każdym bądź razie ten powyższy.. Bahus
Sama jestem zdziwiona składem tego kremu...:))) A swoją drogą czyste sumienie jest dzisiaj towarem dość deficytowym i miło je zlokalizować ...choćby w kremie...
Bahus, jak się pofatygujesz i przeczytasz pełny skład tego kremu to może się okazać, że z gatunku "czystych" jest tam jeszcze jeden o jeden składnik , mniej ryzykowny w spożyciu (nie powoduje wyrzutów...), łatwo przyswajalny, o działaniu lekko rozweselającym ...:))) http://wielkiezarcie.com/przepis28504.html Może spróbujesz?
Dziękuje jeszcze raz za przepisy. SPróbowała wczoraj jednego z pomysłów i zagotowałam budyń śmietankowy (2 budynie na 800 ml mleka) w ostudzony i stężały wkreciłąm masło roślinne powoli dodając tarte migdały i wiórki kokosowe. Krem wyszedł .....brak słów, pyszny to mało powiedziane. Mozna go było jeść łyżkami, ale wiadomo jak by sie to skończyło, boczkami zawadzałabym o kant stołu. Teraz zrobię z budyniem czekaladowym i dodam toszkę startych orzechów i tartej czekolady...
Użytkownik martasikorska napisał w wiadomości: ....... Mozna go > było jeść łyżkami, ale wiadomo jak by sie to skończyło, boczkami zawadzałabym > o kant stołu. Teraz zrobię z budyniem czekaladowym i dodam toszkę startych > orzechów i tartej czekolady...
Czyli nie był tak dobry. Jak nasza babcia zrobiła krem to nikt nie szukał łyżki...wyjadaliśmy palcami Bahus
Kochani lubie lato i lubie latnie lekkie ciasta. Nie ukrywam że idę na łatwizną. Mam spody biszkoptowe, ale jaki krem na biszkopt. Chciałabym to wszystko udekorować owocami i zalać galaretką.
Chciałabym użyć jakiegoś lekkiego kremu czt to jakiś na bazie serka czy budyniu. Kuchareczki i kucharze moi kochani, pomóżcie młodą początkującą gosposię.....
Mam taki przepis możesz poszukać w portalu pod nazwą "Pyszna masa na biszkopt" .Można położyć owoce i zalać galaretką. Pozdrawiam!! Gdybyś miała problem z odnalezieniem daj znać.
Ja ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, dodaje serek waniliowy homogenizowany i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Krem jest lekki i delikatny i nawet w połączeniu z arbuzem jest pyszny. Proporcje: 0,5l kremówki, 3 serki homo, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny.
A ja Cię będę przekonywać do własnoręcznie upieczonego biszkopta - gotowe spody wydają mi się "sztuczne" i piekące w smaku i nawet najlepszy krem nie ukryje tego sklepowego posmaczku.
Co do kremów - oj możliwości jest bez liku:
bita śmietana + cukier puder + smietanfix
bita śmietana +cukier puder + żelatyna
to co wyżej, ale z dodatkiem wmiksowanych owoców
masło ukręcone na puszysty krem + słodzone mleko skondensowane ugotowane na kajmak + ostudzony budyń ugotowany w połowie mleka + ew. dodatki w postaci alkoholu
bita śmietana + cukier + serek waniliowy + żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie
gęsta kwasna śmietana 18% + serek mascarpone + bita śmietana + cukier + żelatyna
może starczy tego dobrego, jesli coś wybierzesz, służymy dalszymi wskazówkami :)
Zgadzam sie w 100% co do tych gotowych biszkoptow... :(( kiedys kupilam z rozpedu, zeby sprobowac no i niestety to nie "toto":)))
Tort z nich zrobiony byl dobry dopiero 3 dnia, bo jakos potrzebuja w przeciwienstwie do wyrobu wlasnego, wiecej czasu, zeby przesiakly kremem, a i samo ponczowanie tez nie dziala tak jak powinno. Do ostatniego kawalka wyczuwa sie wlasnie te "sztucznosc".
Nigdy wiecej sie juz tak nie "rozpedze" :)))
Jest tu duzo wspanialych przepisow na dobre biszkopty i naprawde jest je latwo zrobic, ja sie juz nawet tak wyszkolilam, ze pieke biszkopt w srode, a przekladam go w piatek wieczorem, lub sobote rano. Przy tak rozlozonej pracy wykonanie tortu czy tez tylko torcika jest o wiele mniej praco- i czaso- chlonne :)))
Popieram. Ja nie lubię ani gotowych spodów ani gotowych kremów. Wszystko wolę zrobić sama.
http://wielkiezarcie.com/przepis11471.html polecam:)))
A ja polecam ten krem z czystym sumieniem i to do użycia w wielu wersjach i kombinacjach - w zależności od potrzeb.
Zdecydowanie niezastąpiony do tortów z owocami i galaretką a także do rurek, babeczek.
http://wielkiezarcie.com/przepis28504.html
Dla smakoszy kawowych ta masa będzie pyszną niespodzianką : http://wielkiezarcie.com/przepis21642.html
Może przy okazji wybróbujesz ...:)))
Użytkownik alidab napisał w wiadomości:

> A ja polecam ten krem z czystym sumieniem...
A ja kurcze do tej pory myślałem, że kremy nie mają sumienia, a tu się dowiaduję, że jednak mają i to w dodatku "czyste"... no może nie wszystkie ale w każdym bądź razie ten powyższy..
Bahus
Sama jestem zdziwiona składem tego kremu...:)))
A swoją drogą czyste sumienie jest dzisiaj towarem dość deficytowym i miło je zlokalizować ...choćby w kremie...
Bahus, jak się pofatygujesz i przeczytasz pełny skład tego kremu to może się okazać, że z gatunku "czystych" jest tam jeszcze jeden o jeden składnik , mniej ryzykowny w spożyciu (nie powoduje wyrzutów...), łatwo przyswajalny, o działaniu lekko rozweselającym ...:)))
http://wielkiezarcie.com/przepis28504.html
Może spróbujesz?
Oj tak ...ten składnik jest wielce obiecujący
Bahus
Dziękuje jeszcze raz za przepisy. SPróbowała wczoraj jednego z pomysłów i zagotowałam budyń śmietankowy (2 budynie na 800 ml mleka) w ostudzony i stężały wkreciłąm masło roślinne powoli dodając tarte migdały i wiórki kokosowe. Krem wyszedł .....brak słów, pyszny to mało powiedziane. Mozna go było jeść łyżkami, ale wiadomo jak by sie to skończyło, boczkami zawadzałabym o kant stołu.
Teraz zrobię z budyniem czekaladowym i dodam toszkę startych orzechów i tartej czekolady...
Użytkownik martasikorska napisał w wiadomości:

....... Mozna go
> było jeść łyżkami, ale wiadomo jak by sie to skończyło, boczkami zawadzałabym
> o kant stołu. Teraz zrobię z budyniem czekaladowym i dodam toszkę startych
> orzechów i tartej czekolady...
Czyli nie był tak dobry. Jak nasza babcia zrobiła krem to nikt nie szukał łyżki...wyjadaliśmy palcami
Bahus