Kochane żarłoczki,zawsze mogę liczyć na wasze rady więc i teraz się do was zwracam:mam 400g czerwonej soczewicy.Co mogę z tego zrobić?Zaznaczam,że jestem w tym temacie laikiem bo soczewice kupiłam pierwszy raz w życiu.Jak to smakuje?Jak fasola?
Monciu, ta zupka do ktorej podala link Vikunia brzmi smakowicie, ja za soczewica nie przepadam, ale jak juz koniecznie trzeba to zjem :)) Z tego co widzie 'dookola' to soczewice mozna traktowac jak groszek i robic wlasnie z niej zupy i dodawac do salatek, osobiscie jakos lepiej mi "wchodzi" w salatkach :)))
Ja z soczewicy robię pierogi. Ugotowana soczwicę i ugotowane mięsko - proporcja dowolna przekręcam, dodaję cebulkę podrumienioną , sól, pieprz i już gotowy farsz do pierogów.
Moja babcia! gotuje soczewicę ,kęci przez maszynkę,przesmaża cebulkę,pieprzy, soli i robi pierogi:)Są przepyszne! smak podobny do pierogów z mięsem.Warto wypróbować.
Kochane żarłoczki,zawsze mogę liczyć na wasze rady więc i teraz się do was zwracam:mam 400g czerwonej soczewicy.Co mogę z tego zrobić?Zaznaczam,że jestem w tym temacie laikiem bo soczewice kupiłam pierwszy raz w życiu.Jak to smakuje?Jak fasola?
http://wielkiezarcie.com/przepis6641.html
Monciu, ta zupka do ktorej podala link Vikunia brzmi smakowicie, ja za soczewica nie przepadam, ale jak juz koniecznie trzeba to zjem :)) Z tego co widzie 'dookola' to soczewice mozna traktowac jak groszek i robic wlasnie z niej zupy i dodawac do salatek, osobiscie jakos lepiej mi "wchodzi" w salatkach :)))
Ja z soczewicy robię pierogi. Ugotowana soczwicę i ugotowane mięsko - proporcja dowolna przekręcam, dodaję cebulkę podrumienioną , sól, pieprz i już gotowy farsz do pierogów.
Moja babcia! gotuje soczewicę ,kęci przez maszynkę,przesmaża cebulkę,pieprzy, soli i robi pierogi:)Są przepyszne! smak podobny do pierogów z mięsem.Warto wypróbować.
A może lasagne? http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html Robiłam ją, ale z małymi zmianami. Zamiast serka polałam sosem beszamelowym. Pyyyycha! Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Wypróbowałam też ten przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis5464.html Polecam. Jesli lubisz grochówkę, to soczewica też będzie Ci smakowała :-)
Była już kiedyś dyskusja na podobny temat - padło parę fajnych pomysłów :
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=109466&post=109472