Forum

Kuchenne porady

Co z soczewicy?

  • Autor: Mońcia Data: 2008-06-17 11:52:38

    Kochane żarłoczki,zawsze mogę liczyć na wasze rady więc i teraz się do was zwracam:mam 400g czerwonej soczewicy.Co mogę z tego zrobić?Zaznaczam,że jestem w tym temacie laikiem bo soczewice kupiłam pierwszy raz w życiu.Jak to smakuje?Jak fasola?

  • Autor: vikunia Data: 2008-06-17 12:15:29

    http://wielkiezarcie.com/przepis6641.html

  • Autor: luckystar Data: 2008-06-17 12:33:56

    Monciu, ta zupka do ktorej podala link Vikunia brzmi smakowicie, ja za soczewica nie przepadam, ale jak juz koniecznie trzeba to zjem :)) Z tego co widzie 'dookola' to soczewice mozna traktowac jak groszek i robic wlasnie z niej zupy i dodawac do salatek, osobiscie jakos lepiej mi "wchodzi" w salatkach :)))

  • Autor: mlena Data: 2008-06-17 13:10:13

    Ja z soczewicy robię pierogi. Ugotowana soczwicę i ugotowane mięsko - proporcja dowolna przekręcam, dodaję cebulkę podrumienioną , sól, pieprz i już gotowy farsz do pierogów.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2008-06-17 13:12:58

    Moja babcia! gotuje soczewicę ,kęci przez maszynkę,przesmaża cebulkę,pieprzy, soli i robi pierogi:)Są przepyszne! smak podobny do pierogów z mięsem.Warto wypróbować.

  • Autor: smakosia Data: 2008-06-17 13:45:32

    A może lasagne? http://wielkiezarcie.com/przepis3512.html Robiłam ją, ale z małymi zmianami. Zamiast serka polałam sosem beszamelowym. Pyyyycha! Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Wypróbowałam też ten przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis5464.html Polecam. Jesli lubisz grochówkę, to soczewica też będzie Ci smakowała :-)

  • Autor: Paola_r Data: 2008-06-17 13:45:08

    Była już kiedyś dyskusja na podobny temat - padło parę fajnych pomysłów :
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=109466&post=109472

Przejdź do pełnej wersji serwisu